0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Zdravlje iz košnice: matična mliječ za bolji imunitet

Zdravlje iz košnice: matična mliječ za bolji imunitet

22. rujan 2017.

Mnoštvo je starih zapisa koji su hvalili proizvode iz pčelinje košnice. Pčele daju med, pelud, propolis i matičnu mliječ. S obzirom na bogat sastav i pozitivno djelovanje na čovjekovo zdravlje, nije ni čudo da je matična mliječ tisućama godina slovila kao vrlo moćno sredstvo za jačanje imuniteta i zaštitu od mnogih bolesti.

No kako što duže očuvati sve hranjive sastojke? Čovjek je istražio i tu mogućnost pa danas matičnu mliječ možemo dobiti u obliku ampula, kapsula ili praha. Provjerite što matična mliječ sadrži i u kojim bolestima pomaže...           

Matična mliječ kao riznica hranjivih sastojaka

    Sto-je-to-maticna-mlijec      

Matična mliječ je prirodna neprozirna, gusta tvar koja se stvara u pčelinjim žlijezdama a koju luče medonosne pčele odnosno pčela matica. Matična mliječ je hrana pčelama. 

Sastav matične mliječi je zaista zapanjujući. Naime, matična mliječ sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka među kojima su:

 • Voda ( 57-70 % )
 • Masti ( 8% ) i šećeri ( do 15 % )
 • 18 vrsta aminokiselina
 • Vitamini poput vitamina A, B, C, D i E
 • Minerali kao što su natrij, magnezij, kalij, kalcij, bakar i željezo
 • Brojni enzimi

Sastav matične mliječi varira ovisno o godišnjem dobu, uvjetima u kojima se čuva te fiziološkom stanju samih pčela. Upravo bogatstvo proteina čini ju omiljenim i među sportašima.

Kako djeluje matična mliječ na ljudski organizam?  

maticna-mlijec-pomaze-kod-umora-i-iscrpljenosti

Jedna od najvažnijih blagodati matične mliječi je njeno jačanje imunološkog sustava. Ona poboljšava snagu i izdržljivost pa je odlična pomoć kod psiho-fizičkog umora i iscrpljenosti. 

Povećanje koncentracije i pamćenje je još jedno djelovanje koje pokazuje kod studenata i svih koji su izloženi psihičkim naporima. Tako matična mliječ pojačava mentalnu snagu i djeluje na poboljšanje mentalnih performansi.

Raznim studijama zabilježeno je djelovanje matične mliječi na poboljšanje zdravlja cjelokupnog organizma te zaštitu od mnogih bolesti i infekcija.

Bolesti kod kojih matična mliječ pomaže

maticna-mlijec-pomaze-kod-viroza-umora-i-iscrpljenosti

Matičnu mliječ mnogi su uvrstili na listu prirodnih stimulatora imuniteta. Njome su se godinama ljudi štitili od gripe i prehlade te dugih virusnih bolesti

No matična mliječ je svoje ljekovito djelovanje pokazala i kod oboljenja srca i krvnih žila. Dokazano smanjuje nivo triglicerida i kolesterola i visoki krvni tlak pa se toplo preporučuje starijim osobama koje imaju bolesti ili tek rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Osobe u zrelijim godinama matičnom mliječu ublažit će i klimakterične tegobe te bolesti starenja u koje spadaju smanjen nivo energije, zaboravljivost i lošu koncentraciju. Vrlo je hvaljena pomoć kod depresije, nesanice i nervoze.

Matična mliječ je prirodni lijek koji pomaže očuvati zdravlje žena ali i muškaraca. Sprječava tumore, pomaže kod neplodnosti i impotencije te regulira menstruaciju

Matična mliječ štiti od djelovanja slobodnih radikala, sprječavajući tako starenje organizma, i očuvajući energiju i vitalnost.

Kako matična mliječi djeluje na zdravlje djece?

    Maticna-mlijec-za-djecu

Djeca rado uzimaju matičnu mliječ upravo zbog prisustva mnoštva hranjivih sastojaka. Obično ju uzimaju za vrijeme školskih dana, kao zaštitu od gripe i prehlade. Matična mliječ djeci pomaže pri učenju povećavajući energiju, pamćenje i koncentraciju.

No to nije sve. Pokazalo se njeno pozitivno djelovanje kod bolesti dišnog sustava djece, poremećaja prehrane ( slabog apetita ) te bolesti centralnog živčanih sustava.

Dječji imunitet je znatno slabiji od imuniteta odraslih pa time i podložniji raznim bolestima. Iz tog razloga matična mliječ je korisna pomoć koja jača imunitet, djeluje protuupalno, protiv virusna i bakterija.

Kako matična mliječ djeluje na imunitet?

Ako se želite zaštiti od epidemije gripe i prehlade onda je matična mliječ nepogrješiv izbor. Rekli smo da je bogata hranjivim sastojcima koji pridonose jačanju imunološkog sustava.

Matičnu mliječ preporučujemo i kod čestih infekcija te kroničnih bolesti. Odlična je pomoć kod čestih virusnih infekcija poput herpesa.

U novije vrijeme pridaje se značaj upotrebi matične mliječ kao sredstvu za oporavak nakon kemoterapije kod onkoloških oboljenja. Naime, matična mliječ sprječava rast tumora ali i pomaže bržem oporavku organizma.

Najčešći oblici matične mliječi

       Maticna-mlijec-postoji-u-kapsulama-ampulama-i-prahu          

Vjerojatno ste već pročitali na nekom proizvodu matične mliječi izraz liofilizirana? Što znači liofilizirana matična mliječ? Kako bi se što duže sačuvala njena ljekovita svojstva i hranjivi sastojci provodi se postupak liofilizacije. To je postupak u kojem se matična mliječ smrzava i onda pretvara u prah. Smrzavanjem na -60 C odstranjuje se voda i ostaje suha tvar.

Matičnu mliječ tako možete naći u prahu, pastilama, kapsulama ili u obliku ampula ( tekućini ).

Kako se i kad uzima matična mliječ?

Doziranje-maticne-mlijeci-je-nataste

Matična mliječ se preporučuje uzimati natašte, ujutro. Možete ju uzeti pola sata prije jela ali i dva sata nakon konzumiranja hrane. Želite li samo zaštititi organizam i ojačati imunitet onda je njena dnevna doza 500-1000 mg, a kao pomoć pri liječenju bolesti i do 2000 mg dnevno. 

Nikako prilikom konzumiranja matične mliječi ne koristite metalni pribor. Matična mliječ je vrlo osjetljiva i brzo gubi svoja hranjiva svojstva. Treba ju čuvati na suhom i hladnom mjestu, zaštićenom od svjetlosti.

Uzimanje matične mliječi preporučuje se redovito jedan do dva mjeseca

Zanimljivosti o pčelama: jeste li znali?

Zanimljivosti-o-pcelama

 • Jeste li znali da matičnu mliječ luči samo jedna pčela matica u pčelinjem društvu. Ostale pčele se hrane propolisom i peludom a samo matica matičnom mliječu zbog čega joj je i životni vijek 20 puta duži
 • Jeste li znali da matica u ljetnim mjesecima polaže i do 2500 jaja
 • Jeste li znali da 3 % sastava matično mliječ je još uvijek nepoznato
 • Jeste li znali da medonosne pčele komuniciraju plesom
 • Jeste li znali da prosječna pčela tijekom jednog leta posjeti i do 100 cvjetova
 • Jeste li znali da pčela u prosjeku proizvede 1,5 žlicu meda
 • Jeste li znali da medonosne pčele znaju da je planeta okrugla i mogu računati kako bi se orijentirale
 • Jeste li znali da valjanost matične mliječi mogu provjeriti pčele: ako je spreme onda je u redu, ako je izbace van onda nije.

Za bolji imunitet zavirite u košnicu

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu