0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako izliječiti nedostatak željeza u organizmu?

Što je anemija i koji su simptomi anemije?

23. siječanj 2019.

Nedostatak željeza može biti uzrokovan gubljenjem željeza u organizmu, nedovoljnim unosom iz prehrane i drugim poremećajima. Osim željeza, uzrok anemije može biti i nedostatak folne kiseline i vitamina B12.

Kako liječiti anemiju i kako odabrati dodatke prehrani sa željezom?...

Što je anemija i što je uzrok anemije?

Koji su uzroci anemije?

Anemijom nazivamo smanjen broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili smanjenu količinu hemoglobina u krvnoj slici. Željezo je sastavni dio hemoglobina i veže se za eritrocit. Ako je smanjena količina željeza, može biti i smanjena količina hemoglobina, a to posljedično dovodi do poremećaja u stvaranju eritrocita.

Postoji više vrsta i stupnjeva anemije. Mikrocitna anemija označava smanjene eritrocite, a makrocitna povećane eritrocite. Makrocitna anemija je uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i folnom kiselinom. Takva anemija se naziva i megaloblastičnom anemijom.

Sideropenična anemija je anemija uzrokovana nedostatkom željeza. Može se razviti u tri stupnja: u prvom kada su snižene zalihe željeza, u drugoj u kojoj su zalihe željeza znatno smanjene i u trećoj u kojoj dolazi do smanjena ukupne količine hemoglobina.

Najčešćim uzrokom anemije smatra se problem sa željezom. To može biti nedostatak željeza u prehrani, njegove povećane potrebe uslijed određenih stanja poput trudnoće, gubitka krvi kod različitih krvarenja, tijekom puberteta... Anemija može nastati i kod poremećaja apsorpcije željeza u probavnom traktu i kao posljedica određenih bolesti.

Anemija je češća kod žena u reproduktivnoj dobi i to zbog pojačanog menstruacijskog krvarenja. Istraživanja pokazuju da čak 10% žena ima anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Neke kronične bolesti mogu biti uzrokom pojave anemije. Anemija može biti nasljedna ili stečena.

Koji su simptomi anemije?

Umor je jedan od simptoma anemije.

I u slučaju anemije tijelo nam šalje signale koji ukazuju da nešto nije u redu. S nedostatkom željeza obično su povezani konstantan umor, slabost, nedostatak koncentracije i bljedoća. Koža, kosa i nokti su još jedna slika nedostatka željeza u organizmu. Promjene kvalitete noktiju i kose mogu biti simptomom nedostatka željeza u organizmu. Nedostatak željeza može se prepoznati po pretjeranom ispadanju kose i tankoj i slaboj kosi.

Simptomi anemije su prije svega osjećaj umora i nedostatak snage čak i kod manjih fizičkih napora. Opća slabost, bljedoća kože i sluznica i ubrzan rad srca su  neki od čestih pokazatelja anemičnosti. Od simptoma se javljaju i vrtoglavica, glavobolja, zujanje u ušima i pojačana razdražljivost.

Sindrom nemirnih nogu u nekim slučajevima se povezuje s nedostatkom željeza u organizmu.

Kako liječiti anemiju?

Kako se dijagnosticira anemija?

Za otkrivanje uzroka ili uopće postojanja anemije potrebno je napraviti pretrage kompletne krvne slike. Analizom krvne slike utvrđuje se količina željeza i njegove zalihe u organizmu. Krvnom slikom će se utvrditi smanjen broj eritrocita i hemoglobina, serumsko željezo te količina zaliha željeza u organizmu. U nekim slučajevima provjerava se razina folne kiseline i vitamin B12.

Liječenju anemije se pristupa nakon što se utvrdio njen uzrok. Ako su uzroci anemije neke bolesti onda je potrebno i njih liječiti. Ako se smatra nužnim, potrebno je obaviti ginekološke pretrage i pretrage probavnog sustava.

Teži oblici anemije liječe se nadoknadom krvi, a ostali uglavnom dopunama željeza, folne kiseline i vitamina B12 te uravnoteženom prehranom. Potrebno je dva do četiri mjeseca kako bi se popravilo stanje količine željeza i uopće anemičnosti. Kako bi se popunile zalihe željeza u organizmu potrebno je provoditi terapiju željezom još šest mjeseci nakon oporavka. 

Preporučena dnevna doza željeza u slučaju anemije je do 200 mg. Dopune željeza se uzimaju sat vremena prije jela i to u kombinaciji s vitaminom C, važnim za njegovu apsorpciju.

Anemija u trudnoći i tijekom dojenja

Kako se liječi anemija za vrijeme trudnoće i dojenja?

Već je poznata veza folne kiseline, željeza i žena koje planiraju trudnoću. Naime, već tijekom planiranja trudnoće i radi uspješnosti začeća ženama se savjetuje uzimati dopune folne kiseline ili dopune vitamina i minerala koje sadrže veću količinu folne kiseline. Naravno, njen unos preporučuje se i tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja. Folna kiselina je neophodna za pravilan rast i razvoj ploda.

Žene u trudnoći prenose velike količine željeza na fetus i posteljicu i zato ga je potrebno stalno nadoknađivati. Nešto manje željeza gubi se tijekom dojenja. Ali ženama koje imaju probleme s nedostatkom željeza, njegova nadopuna preporučuje se i tijekom dojenja.

Smanjeni unos željeza prehranom je češći kod dojenčadi i djece jer je majčino mlijeko siromašno željezom. Djeci se vrlo često daju dopune željeza, a njegov nedostatak se najčešće događa zbog nedovoljnog unosa prehranom odnosno zbog loše prehrane.

Koji su izvori željeza u hrani?

Hrana bogata željezom.

Prehrana i kod anemije ima važnu ulogu. Anemija nastala nedostatkom željeza zbog njegovog nedovoljnog unosa prehranom je veoma česta.

Najboljim izvorom željeza smatraju se nemasno crveno meso, jetrice, jaja, riba, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Od žitarica najviše željeza ima kvinoja, a od lisnatog povrća špinat, kelj, brokula, kupus, blitva...Orašasti plodovi i sjemenke sadrže također određene količine željeza. 

Najiskoristiviji oblik željeza nalazi se u crvenom mesu. Osim toga, proteini u mesu poboljšavaju njegovu probavljivost, a meso je bogato i drugim vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da obroci crvenog mesa uključeni u plan prehrane dva do tri puta tjedno su dovoljni kako bi se spriječila pojava anemije odnosno nedostatka željeza u organizmu.

Dodaci prehrani kod anemije

Floradix sirup s željezom.

Za trudnice, dojilje, djecu i sve one kojima nedostaje željeza u organizmu preporučujemo Floradix tonik. Ova sinergistička formula vitamina, minerala i ekstrakta biljaka, voća i povrća povoljno djeluje na krvnu sliku, opskrbljuje tijelo željezom i smanjuje umor i iscrpljenost. Floradix tonik preporučujemo i djeci i odraslima. 

Željezo u obliku kapsula ili tableta pronađite u Solgar Željezo tabletama, Oligobiane ili Herba Fe kapsulama. Solgar Željezo sadrži kelirani oblik željeza visoke kvalitete i bioraspoloživosti. Željezo je iz prirodnih izvora i dobre je podnošljivosti.

Pileje Oligobiane kapsule pored željeza iz prirodnih izvora sadrže i mineral bakar koji pojačava njegovo djelovanje. Oligobiane doprinosi povećanju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te smanjuju umor i iscrpljenost. Ne izazivaju probavne smetnje poput mučnine i zatvora.

Kod povećanih potreba za željezom preporučujemo vam Herba Fe kapsule. Sadrže željezo, vitamin C, vitamine B skupine i ekstrakte cikle, kupine i višnje. Herba Fe sadrži kelirani oblik željeza koji se također dobro podnosi. Mogu ga koristiti i trudnice i dojilje.

Anemične osobe izvor željeza i vitamina B12 mogu potražiti i u modrozelenim algama spirulini, kloreli, alfi i smeđoj algi kelpu. Ove alge bogate su i drugim vitaminima i mineralima, klorofilom te ostalim hranjivim sastojcima koji vraćaju energiju i smanjuju umor i iscrpljenost.

Izliječite anemiju i nedostatak željeza

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu