0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Zdravlje i vitamini: Koji su najbolji za djecu od predškolske dobi do puberteta

Najbolji vitamini za djecu - od ranog djetinjstva do puberteta

Ovo su Najbolji vitamini za djecu
06. listopad 2023.

Nove školske obaveze zahtijevaju više energije i uloženog napora. Dječja prehrana često nije baš najbolja jer djeca vole slatkiše i grickalice, a oni im ne mogu puno pomoći u školskim naporima i učenju. Zato su im potrebni najbolji vitamini i minerali za djecu.

Svi vitamini i minerali za djecu

Dječji imunitet je također slab i potrebno je više raditi na njemu. Zato se na vrijeme pobrinite da vaši mališani budu spremni za školu: energični, snažni i uspješni.

Što najčešće muči djecu školske i vrtićke dobi

Dječji imunološki sustav mnogo je slabiji od imuniteta odraslih osoba. Djeca su sklonija infekcijama, osjetljivija su i manje su otporna na bakterije i viruse. Prehlada, alergije, infektivni proljevi i povraćanje su dio tegoba i bolesti karakterističnih za dječju dob, a posebno onu koja vrijeme provodi u školama i vrtićima. Iz tog razloga postoje posebni pripravci za imunitet kod djece.

Previše školskih obaveza, svakodnevne vannastavne aktivnosti i zadaće iscrpljuju imunološki sustav djece koja vrlo brzo osjete pad energije i imuniteta. 

Često se događa da odlazak u školske klupe za neku djecu predstavlja neugodno iskustvo i povećan intelektualni napor, koji zahtijeva posebnu brigu roditelja, ali i liječnika. Psihološki problemi također opterećuju djecu čiji imunitet postaje slabiji, a tijelo podložnije raznim bolestima.

Probavne tegobe mogu biti zatvor kod djece, tvrda stolica, proljev i povraćanje. Česti su kod djece i kao razlog izostanaka iz škole.

Mnogi roditelji se često susreću s problemom uši u kosi koji se pojavljuju na vlasištu djece, a čiji problem nastaje upravo u školi. Najveću brigu zadaje lako prenošenje zaraze s djeteta na dijete. Na sve te tegobe potrebno je misliti mnogo ranije kako bi se ublažile posljedice za djecu i vas kao roditelje.

Kako najbolji vitamini i minerali za djecu točno pomažu

Za normalan rast i razvoj potrebni su najbolji vitamini i minerali za djecu. Otpornost na bolesti i jačanje organizma je jedna od važnih zadaća vitamina i minerala, posebno u vrtićkoj i školskoj dobi.

Vitamini i minerali potrebni su za pravilno funkcioniranje organizma, zaštitu od bolesti i stvaranje energije.

Vitamini B skupine primjerice važni su jer doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, važni su za mentalne performanse i pravilan rad živčanog sustava

B kompleks za djecu je tekući dodatak prehrani s okusom ananasa koji sadrži kombinaciju 7 vitamina B skupine, namijenjen za potporu malom organizmu.

Vitamin C za djecu 

Vitamin C za djecu dolazi u raznim oblicima pa ga možete pronaći u:

Vitamin C za djecu

Antioksidans poput vitamina C može pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i podržati kognitivne funkcije. Pomaže u održavanju zdravlja kože, potiče zacjeljivanje rana i jača imunološki sustav. Nalazi se u agrumima, jagodama, papaji i povrću poput paprike i brokule.

Vitamin D za djecu neophodan je za apsorpciju kalcija i razvoj jakih kostiju i zuba

Najbolji izvor je sunčeva svjetlost, ali također se nalazi u ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima. Osim toga, može se pronaći u zabavnijim oblicima, čokoladici i gumenim bombonima. 

Vitamin D za djecu

Multivitamini za djecu

Multivitamini za djecu, kao što je ChildLife multivitamin odličan su način za dopunu prehrani, pomoć kod rasta i razvoja, prevenciju, ali i u slučajevima povećane potrebe kao što su djeca sportaši ili djece s medicinskim stanjima koja utječu na apsorpciju hranjivih tvari. 

Multivitamini za djecu

Željezo za djecu ima ključnu ulogu u mnogim važnim procesima

Željezno je najviše zaduženo za podršku normalnom metabolizmu za proizvodnju energije. Također je važno za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Željezo za djecu podržava normalnu kognitivnu funkciju, igra ulogu u normalnom razvoju kognitivnih sposobnosti kod djece te smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti. Također je važno za stvaranje crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Osim toga, željezo sudjeluje u normalnom transportu kisika u tijelu. 

Riblje ulje (Omega 3) za djecu

Važno je napomenuti da je unos ribljeg ulja najbolje postići kroz prehranu, konzumirajući ribu poput lososa, tune, skuše ili sardina. Međutim, u nekim slučajevima, kao dodatak prehrani, riblje ulje može biti korisno ako dijete ne jede dovoljno ribe ili ako postoji posebna potreba za dodatkom omega-3 masnih kiselina. Riblje ulje za djecu može pružiti niz koristi zbog svog bogatstva omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikozapentaenska kiselina). DHA, prisutna u ribljem ulju, igra ključnu ulogu u razvoju mozga i funkciji živčanog sustava. Omega-3 masne kiseline, posebno EPA, mogu pomoći u poboljšanju koncentracije i pažnje djece, što može biti korisno u školi i svakodnevnom životu.

Riblje ulje Omega 3 za djecu

Probiotici za djecu

Probiotici su korisni mikroorganizmi koji podržavaju zdravlje probavnog sustava i imunološkog sustava. Doziranje probiotika za djecu obično je prilagođeno njihovoj dobi i težini. Djeca obično trebaju manje probiotika nego odrasli, zato obratite pozornost na to. Njihova uloga za djecu može biti posebno važna, a postoje neke razlike u odnosu na odrasle.

Probiotici za djecu

Najbolji probiotik za djecu će pomoći u održavanju ravnoteže korisnih bakterija u probavnom traktu i smanjiti rizik od infekcija i prehlada. Isto tako, probiotici se često koriste kao dodatak za vrijeme uzimanja antibiotika, kako bi se spriječile nuspojave antibiotika. 

Za povećanje apetita djece

Pomoć u poboljšanju apetita kod djece može biti pravi izazov, ali postoje neki koraci koje možete poduzeti da bi pomogli zdrav apetit djeteta. Uključite dijete u pripremu hrane. Djeca često više vole hranu koju su sami pripremila ili barem sudjelovala u pripremi. Ponekad promjena prezentacije hrane može biti poticaj za apetit. Koristite raznobojno povrće i voće, oblikujte hranu u zabavne oblike ili pokušajte pripremiti obrok kao igru. Osim ovih kreativnih tehnika, možete se osloniti na sirup za apetit za djecu. On će također pomoći.

Sirup za apetit za djecu

Simptomi nedostatka vitamina i minerala kod djece

U prethodnom poglavlju spomenuli smo važnost vitamina i minerala za dječji imunitet, stvaranje energije i smanjenje umora. Upravo zbog povećanih napora između školskih obaveza, izvanškolskih aktivnosti i igranja djeci su potrebni svi vitamini i minerali kako bi organizam to sve izdržao i pritom normalno funkcionirao. 

Zbog neredovitih i nekvalitetnih obroka djeci vrlo često nedostaje vitamina i minerala, a nedostatak možete prepoznati:

  • po umoru,
  • razdražljivosti,
  • lošem snu
  • i nemogućnosti izvršavanja obaveza.

Pobrinite se da djeca putem voća i povrća dobiju svakodnevno potrebne nutrijente, a kod povećanih napora uključite im i dodatke prehrani kako bi vratili energiju i smanjili umor. Najbolji dodaci prehrani su oni koji sadrže kombinaciju vitamina i minerala, a koji najbolje djeluju kada se unose zajedno. Sirup za imunitet za djecu vam isto tako može pomoći. Njih u našoj ljekarni ima jako puno, a ovo je najbolji sirup za imunitet za djecu - Imunoglukan Defendyl P4H junior sirup.

Najčešći dodaci prehrani za dječju dob su sirupi i specijalne formule za djecu školske dobi kakav je Floradix Kindervital tonik. Osim potrebnih vitamina i minerala sadrži ekstrakte voća, povrća i biljaka, a idealna je dopuna djeci koja imaju slabiji apetit, neredovitu ili lošu prehranu.

Vitamini za bolje pamćenje i koncentraciju u školi

Kada svakodnevne obaveze postanu toliko iscrpljujuće da o tome ovisi uspjeh u školi, onda bi to bio dovoljno jasan alarm da je tijelu potrebna hitna obnova. Stres i učenje, uz ostale školske obaveze, često su iscrpljujući za organizam djeteta, kako psihički tako i fizički.

Nemojte zanemariti važnost vitamina i za uspjeh u učenju i svladavanju svakodnevnih radnih zadataka. Dijete s više energije i koncentracije, a manje umora - postiže bolje rezultate u školi i otpornije je na vanjske utjecaje.

Energiju, pamćenje i koncentraciju može postići pravilnom prehranom, kvalitetnim snom i unosom vitamina i minerala. Magnezij i B kompleks su primjerice najzaslužniji za bolje učenje i bolji uspjeh u školi.

Dodaci prehrani s lecitinom, a namijenjeni djeci, potiču bolje pamćenje i koncentraciju. Pružaju mentalnu svježinu i produžuju energiju potrebnu za učenje i svladavanje napornih obaveza. Kombinacija lecitina, vitamina i minerala iz prirodnih izvora nalazi se u Solgar Kangavites tabletama za žvakanje. Odličnog su voćnog okusa, a 1-2 dnevno bit će dovoljno za bolje ocjene i veće zalaganje u školi.

Matična mliječ je prirodni izvor vitamina i minerala. Jača imunitet, štiti od infekcija te je također odlična kod psiho-fizičkih napora. Preporučuje se za poboljšanje koncentracije i više energije.

Zdrave navike koje potiču imunitet

Već u ranijoj dobi stječu se zdrave, odnosno loše prehrambene navike koje obično prate čovjeka i u odrasloj dobi. Zdrava i pravilna prehrana, ne samo da opskrbljuje organizam hranjivim tvarima, nego je odlična priprema za zdrav životni stil bez tegoba i bolesti. 

Kada djeca nauče važnost zdrave prehrane, pokazuju i zanimanje za svoje zdravlje i uče prepoznati kako održati organizam zdravim.

Ako u svakodnevni jelovnik uključite voćne sokove, cjelovite žitarice i razno voće kao zdravi međuobrok, održat ćete ravnotežu vitamina i minerala u organizmu, a istovremeno potaknuti energiju i imunitet.

Objasnite djeci i važnost unosa tekućine i svježih voćnih sokova. Djeca uče na primjerima, pa im budite primjer.

Neka djeca vide da vi pijete dovoljno vode. Samo to će im biti dovoljno. Djeca žele biti kao vi!

Sokovi s puno šećera i gazirani sokovi nisu dobar izbor jer uzrokuju nagli pad energije. Čista voda ili svježi sokovi hidrirat će organizam i vratiti osvježenje. 

Iako djeca rado jedu slatkiše i grickalice, potrudite se da svakodnevno unose porcije voća i povrća i više saznaju o nutritivnim vrijednostima namirnica koje jedu, odnosno shvate što spada u zdravu, a što u nezdravu hranu. Djeca vole šarenilo, pa neka takav bude njihov jelovnik. I tanjur.

Kako pripremiti imunitet djeteta za školu i vrtić

Nakon što ste kupili torbe, bilježnice i školski pribor, ne zaboravite na najvažniju stvar, a to je zdravlje djeteta.

Dobra priprema organizma osigurat će više energije, održati ravnotežu imunološkog sustava i povećati otpornost na infekcije koje počinju s hladnim zimskim danima. U školi se uglavnom prenose virusi gripe te razne infekcije koje najlakše pogađaju nježni dječji organizam.

Već prije početka školske godine pobrinite se za povećan unos vitamina i minerala kojih ne bi trebalo nedostajati kad djeca krenu u školu. To će im prije svega pomoći u prilagodbi na novo i drugačije okruženje i spasiti od težih zadataka koji će ih iscrpiti tijekom školske godine.

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu
Zatvori

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.