Početna Savjeti Gripa i prehlada: kako ih razlikovati i liječiti

Gripa i prehlada: simptomi i kako ih liječiti

Gripa i prehlada su u tijeku. Često smo zbunjeni zbog simptoma koje imamo i nismo sigurni imamo li gripu ili prehladu. Znate li kako ih razlikovati i kako prepoznati glavne simptome? Gripa je ozbiljnija virusna bolest koja traje duže od prehlade. Može izazvati ozbiljne komplikacije. Preduhitrite virusne i bakterijske infekcije jačanjem imuniteta. Saznajte kako...

Gripa je ozbiljna virusna bolest. Može izazvati ozbiljne komplikacije i ugroziti zdravstveno stanje kroničnih bolesnika. Cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od gripe. Nažalost, trebamo se cijepiti svake godine zbog mutacija virusa gripe. 

Za osobe koje se ne odluče na cijepljenje, mjere opreza jačanjem imunološkog sustava su veoma korisne. Što kad ipak dobijemo gripu? Kako ju prepoznati i u čemu se ona razlikuje od prehlade....

Kako prepoznati gripu?

kako-prepoznati-gripu

Gripa je zarazna bolest uzrokovana virusima koji oštećuju sluznicu dišnog sustava. Simptomi gripe nastupaju naglo a mogu se prepoznati po:

Virusi gripe uzrokuju umor i slabost zbog čega gubimo radnu sposobnost i ostajemo prikovani za krevet. Gripa traje 7 do 10 dana a neki simptomi poput opće slabosti mogu potrajati i 2 do 3 tjedna.

Kako prepoznati prehladu?

Kako-prepozanti-prehladu

Postoje razlike između gripe i prehlade. Prehlada je stanje koje nastaje postupno i ne izaziva ozbiljnije komplikacije. Karakteriziraju je sljedeći simptomi:

Za razliku od gripe, prehlada ne izaziva slabost i umor. Radna sposobnost može biti umanjena ali ne zahtijeva ostajanje kod kuće. Također glavobolja i bolovi u mišićima su veoma rijetki. Uz prehladu je moguća upala sinusa ili srednjeg uha. Prehlada traje od 3 do 5 dana.

Preporuke za liječenje gripe

Kako-lijeciti-gripu

I gripu i prehladu trebamo liječiti simptomatski odnosno ublažiti simptome. Važno je gripu preležati i ostati doma. Mirovanje i nadoknada tekućine je put za izlječenje i oporavak od gripe. 

Kod gripe se javlja visoka tjelesna temperatura koja se kontrolira lijekovima za snižavanje temperature. Korisno je piti čajeve poput čaja od bazge ili stolisnika i uzimati dopune vitamina C koji također smanjuju povišenu tjelesnu temperaturu. Čaj od đumbira je vrlo koristan, zagrijava i jača imunitet.

Kašalj koji se javlja kod gripe je suh i nadražujući. Protiv kašlja se preporučuju pastile od trputca i kadulje ili sirupi koji smiruju kašalj. Preporučujemo sirup Alpenkraft s eteričnim uljima i sirup islandskog lišaja koji sprječava upalne promjene donjeg dišnog sustava i smiruje kašalj.

Mnogi prirodni preparati imaju antivirusna svojstva koja štite i uništavaju viruse i bakterije. Propolis, matična mliječ, ulje sjemenki grejpa su samo od nekih najjačih prirodnih aktivatora imuniteta koji se uspješno bore protiv virusa gripe i sprječavanju njihovo širenje. 

Kako liječiti prehladu?

Izlijecite-prehladu

Prehlada je manje komplicirana od gripe. Također se liječi simptomatski. Kihanje, začepljen nos, kašalj i grlobolja su osnovni znakovi obične prehlade. 

Curenje i začepljen nos su iritantni simptomi koji se ublažavaju sprejevima za nos. Preporučuje se ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili otopinom morske vode čime se zaustavlja curenje nosa, odčepljuje nos i vlaži nosna sluznica.

Za bolje iskašljavanje mogu vam pomoći sirupi na bazi bijelog sljeza, jaglaca, bršljana, majčine dušice... Oni razrjeđuju nakupljenu gustu sluz i omogućuju lakše iskašljavanje. 

Nadoknada tekućine, najbolje čajeva je vrlo korisna i kod prehlade. Topli čajevi s dodatkom meda zagrijavaju i jačaju imunitet.

Preporuke za sprječavanje gripe i prehlade

Sprijecite-gripu-i-prehladu

Imunitet je polazna točka za sprječavanje i gripe i prehlade.

Jačanjem imuniteta osnažit ćemo organizam i pripremiti ga za borbu s virusima kojima smo izloženi tijekom zimskog razdoblja. Kako bi ostali zdravi korisno je već početkom jeseni poraditi na jačanju imuniteta.

Beta glukan je dokazano najjači stimulator imunološkog sustava. Djeluje protiv virusa i bakterija i osnažuje organizam. Beta glukan u obliku sirupa namijenjen je djeci čiji je imunitet mnogo slabiji od imuniteta odraslih. Školska djeca su posebno izložena virusima pa se beta glukan njima preporučuje već početkom školske godine.

Matična mliječ i propolis su prirodna i snažna sredstva za jačanje imunološkog sustava i obranu od virusa gripe i prehlade. Koristite propolis u kapima do tri puta dnevno za jačanje imuniteta i u stanjima gripe i prehlade. Razrijedite ga s vodom ili čajem i koristite za ispiranje ili uzmite sprej od propolisa za bolno i upaljeno grlo. 

Dopune vitamina i minerala posebno vitamina C i minerala cinka također doprinose jačanju imunološkog sustava.

Borite se s gripom i prehladom?

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!