0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Beta glukan: dokazano najbolji za jačanje imuniteta

Beta glukan: dokazano najbolji za jačanje imuniteta

15. rujan 2017.

Beta glukan je već neko vrijeme najtraženiji proizvod za jačanje imuniteta. Njegova upotreba je pojačana u zimskom razdoblju kada se uzima kao zaštita od infekcija, gripe i prehlade. Mnoštvo proizvođača ponudilo je svoj proizvod s beta glukanom, sam ili u kombinaciji s vitaminima i mineralima radi boljeg djelovanja. 

Na što je važno obratiti pažnju prilikom odabira proizvoda s beta glukanom? Kako djeluje beta glukan na jačanje imuniteta?...

Što je beta glukan?

                                                                    Najbolji-beta-glukan-je-izoliran-iz-kvasca

Beta glukan je najsigurniji i jedan od najjačih stimulatora imuniteta. Izolira se iz gljive ili kvasca, a boljim se smatra izoliran iz kvasca. U prirodi se nalazi u žitaricama ( ječmu i zobi ), zatim u gljivama ( reishi, shitake i maitake ) te u nekim algama. 

Beta glukan je polisaharid čija se veličina čestica 1,3 i 1,6 smatra najkvalitetnijim oblikom. To je uvijek naznačeno na svakom proizvodu koji sadrži beta glukan. 

Mnoge znanstvene studije su potvrdile njegovu djelotvornost na imunološki sustav ali i na druga područja primjene.

Kako beta glukan djeluje na jačanje imuniteta?

                                                       Beta-glukan-jaca-imunitet

Beta glukan doprinosi jačanju imunološke funkcije organizma. Drugim riječima stimulira imunološke stanice koje sudjeluju u obrani organizma i jačaju ga. Osim toga te imunološke stanice imaju dalje sposobnost prepoznavanja i uništavanja patogena koji dovode do raznih bolesti i infekcija. 

Poticanje procesa obnove oštećenog tkiva također je jedna od bitnih funkcija zbog kojih se beta glukan koristi kod infekcija oštećenih tkiva i rana. 

Beta glukan stimulira imunološki sustav tako što jača obrambene snage organizma i brani ga od bolesti i infekcija. Posjeduje snažna antitumorska, antibakterijska i protuvirusna svojstva.

Svoju popularnost za jačanje imuniteta stekao je u primjeni kod djece. Mnogi proizvodi za jačanje dječjeg imuniteta sadrže upravo beta glukan.

Kada se beta glukan preporučuje?

                                       Beta-glukan-sprjecava-viruse-i-infekcije

Proizvode koje sadrže beta glukan preporučujemo kod sljedećih stanja:

  • Infekcija dišnog sustava 
  • Infekcija gljivicama, bakterijama i virusima
  • Kao dopunska terapija kod tumorskih oboljenja
  • Kod rana koje sporo zacjeljuju
  • Alergija i kožnih oboljenja

Koji beta glukan odabrati?

                                                       Beta-glukan-visoke-kvalitete

Prilikom odabira proizvoda koji sadrži beta glukan obratite pažnju na njegovu čistoću. Čistoća proizvoda se odnosi na uklanjanje drugih tvari na stijenkama kvasca ili gljive a koje bi mogle oslabiti njegov učinak. Tu čistoću potvrđuje veličina čestica a najbolji je proizvod označen s 1,3 i 1,6.

Preporučujemo također beta glukan izoliran iz stijenke kvasca ( Saccharomyces cerevisiae) za kojeg se smatra da ima veću djelotvornost.

Kako se uzima beta glukan?

                                     Beta-glukan-se-uzima-nataste

Doziranje beta glukana je 20 mg po kg tjelesne težine. Beta glukan se uvijek uzima natašte, najbolje ujutro, pola sata prije jela.

Uzimanjem natašte izbjegava se ometanje njegove apsorpcije i time je veća učinkovitost. Ako uzimate veću količinu beta glukana nego što je propisno, time nećete povećati njegovu učinkovitost. 

Ostale dobrobiti beta glukana

                                      Beta-glukan-pomaze-kod-tumorskih-oboljenja

Nerijetko je zabilježeno povoljno djelovanje beta glukana na zdravlje srca i krvnih žila i kod dijabetesa. Njegova primjena je preporučljiva i kod rana koje teško zacijeljuju. 

Budući da beta glukan jača imunitet, dokazano je i njegovo djelovanje kod alergijskih stanja te kožnih oboljenja poput atopijskog dermatitisa.

Vjerojatno njegova najveća primjena je kod onkoloških oboljenja gdje se koristi kao dopunska terapija. Zahvaljujući njegovom antitumorskom djelovanju mnogi ga koriste kod raznih oblika raka.

Za snažniji imunitet uzmite beta glukan

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu