0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Zašto je beta glukan prvi izbor za jačanje imuniteta

Ovo je najbolji Beta Glukan za snažan imunitet

Beta glukan jedan je od sastojaka iz prirode koji jača imunitet.
24. rujan 2020.

Beta glukan već je neko vrijeme među najtraženijim proizvodima za jačanje imuniteta. Njegova upotreba je pojačana u zimskom razdoblju kada se uzima kao zaštita od infekcija, gripe i prehlade. Mnoštvo proizvođača ponudilo je svoj proizvod s beta glukanom, sam ili u kombinaciji s vitaminima i mineralima radi boljeg djelovanja. 

Ipak, nisu svi proizvodi isti. U nastavku saznajte na što je važno obratiti pažnju prilikom odabira proizvoda s beta glukanom i kako on djeluje na jačanje imuniteta.

Što je beta glukan?

Beta glukan je, prema istraživanjima, najsigurniji i jedan od najjačih stimulatora imuniteta. Izolira se iz gljiva ili kvasca, a kvalitetnijim se smatra beta glukan izoliran iz kvasca.

Glavni izvor beta glukana je kvasac.

U prirodi se nalazi u žitaricama (ječmu i zobi), zatim u gljivama (reishi, shiitake i maitake), te u nekim algama. 

Beta glukan je polisaharid čiji su lanci glukoze vezani 1,3 i 1,6 - vezom i ti se oblici beta glukana smatraju najkvalitetnijim. To je obavezno naznačeno na svakom proizvodu koji sadrži beta glukan.

Mnoge znanstvene studije su potvrdile njegovu djelotvornost na imunološki sustav ali i na druga područja primjene.

Kako beta glukan djeluje na jačanje imuniteta?

Beta glukan doprinosi jačanju imunološke funkcije organizma, odnosno stimulira imunološke stanice koje sudjeluju u obrani organizma i jačaju ga. Osim toga te imunološke stanice imaju dalje sposobnost prepoznavanja i uništavanja patogena koji dovode do raznih bolesti i infekcija. 

Glavni krivac za prehladu je pad imuniteta.

Beta glukan osim imunostimulirajućih svojstava posjeduje snažna antitumorska, antibakterijska i protuvirusna svojstva jer potiče stvaranje koštane srži i aktivira makrofage - stanice koje “jedu” strane čestice u organizmu.

Svoju popularnost za jačanje imuniteta stekao je u primjeni kod djece. Mnogi proizvodi za jačanje dječjeg imuniteta sadrže upravo beta glukan.

Poticanje procesa obnove oštećenog tkiva također je jedna od bitnih funkcija zbog kojih se beta glukan koristi kod infekcija oštećenih tkiva i rana.

Kada se beta glukan preporučuje? 

Proizvode koje sadrže beta glukan preporučujemo kod sljedećih stanja:

Koji beta glukan odabrati?

Prilikom odabira proizvoda koji sadrži beta glukan potrebno je obratiti pažnju na njegovu čistoću. Čistoća proizvoda se odnosi na razinu drugih tvari na stijenkama kvasca ili gljive koje bi mogle oslabiti njegov učinak. Tu čistoću potvrđuje veličina čestica, a proizvodi koji su označeni s 1,3 i 1,6 ubrajaju se među najčišće na tržištu.

Glavno pitanje: beta glukan iz kvasca ili gljive?

Preporučujemo beta glukan izoliran iz stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) za kojeg se smatra da ima veću djelotvornost u odnosu na beta glukan iz drugih izvora.

Kako se uzima beta glukan?

Doziranje beta glukana je 20 miligrama po kilogramu tjelesne mase. Najbolje vrijeme za konzumiranje beta glukana je ujutro, natašte, otprilike pola sata prije jela.

Uzimanjem natašte izbjegava se ometanje apsorpcije beta glukana i time se poveća učinkovitost. Konzumiranje veće količine beta glukana od propisane neće povećati njegovu učinkovitost stoga je najbolje pratiti upute na pakiranju.

Ostali pozitivni utjecaji beta glukana

Beta glukan povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila i kod dijabetesa, a njegova primjena je preporučljiva i kod rana koje teško zacjeljuju. 

Beta glukan pozitivno djeluje kod onkoloških oboljenja.

Budući da beta glukan jača imunitet, dokazano je i njegovo djelovanje kod alergijskih stanja te kožnih oboljenja poput atopijskog dermatitisa.

Beta glukan olakšava i borbu s onkološkim oboljenjima gdje se koristi kao dopunska terapija. Zahvaljujući njegovom antitumorskom djelovanju često se koristi kod raznih oblika raka.

Svi Beta glukan dodaci prehrani

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Žica - 18.05.2022.
Kratka i jasna poruka.
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu
Zatvori

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.