0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako zaustaviti proces starenja?

Zašto je važan koenzim Q10?

21. ožujak 2018.

Koenzim Q10, tvar slična vitaminima pronađena je pedesetih godina prošlog stoljeća i otada je provedeno mnogo istraživanja o njenoj ulozi u organizmu čovjeka. Koenzim Q10 se našao na listi najmoćnijih tvari za održavanje energije, vitalnosti i dugovječnosti čovjeka.

On je element koji proizvodi energiju u stanicama i omogućuje pravilan protok energije. Kako nam koenzim Q10 može pomoći i koja je njegova uloga?

1. Što je koenzim Q10?

Koenzim-q-10-stvara-energiju-u-tijelu

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminu koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu gdje igra važnu ulogu u stvaranju energije i održavanju zdravlja i vitalnosti pojedinih organa. Svaka stanica u tijelu sadrži ovaj važni element, a najveće koncentracije su pronađene u organima poput srca, jetre, bubrega i gušterače što navodi na zaključak da je koenzim Q10 itekako važan za njihovo zdravlje.

Koenzim Q10 štiti stanice od oksidativnog stresa i stanja koje uzrokuju bakterije i virusi. Prijenos energije i održavanje mladolikosti je njegova glavna uloga zbog čega je i dobio naziv "koenzim mladosti".

Bez koenzima Q10 naše tijelo ne bi moglo funkcionirati i zato otkrijmo kako nam on može pomoći.

2. Kako znati da nam nedostaje koenzima Q10?

Problemi-sa-srcem-i-nedostaka-koenzima-q-10

Ljudsko tijelo samo proizvodi koenzim Q10 no njegova se razina starenjem smanjuje.

Problemi sa srcem, umorom, nedostatkom energije, visokim krvnim tlakom,  dijabetesom i starenjem su neki od znakova koji mogu upućivati da su razine koenzima Q10 veoma niske i da je potreban njegov dodatni unos. 

Iako nedostatak koenzima ne mora nužno biti uzrok navedenim tegobama, njegov nedostatak smanjuje šanse za brži oporavak. Održavanjem razine koenzima Q10 u tijelu djeluje se preventivno na razvoj bolesti i proces oksidacije u organizmu.

Uzrok nedostatku koenzima Q10 u organizmu mogu biti oksidacijski stres, povećana potrošnja zbog neke bolesti, nuspojave nekih lijekova, genetski nedostatci pri proizvodnji koenzima Q10...Lijekovi za snižavanje masnoća i kolesterola u krvi također djeluju na smanjenje razine koenzima Q10 u organizmu.

3. Koje su dobrobiti koenzima Q10 na zdravlje čovjeka?

Dobrobiti-koenzima-q-10

Važnost koenzima Q10 u organizmu ogleda se u jačanju funkcije imuniteta, povećanju stanične energije i prevenciji mnogih bolesti. Njegova osnovna funkcija je proizvodnja i provođenje energije u stanicama.

Kao snažan antioksidans on štiti stanice od oštećenja i štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Mnoga istraživanja su potvrdila pozitivan učinak koenzima na sljedeće bolesti i tegobe:

4. Zašto je koenzim Q10 važan za srce i krvne žile?

vazsnost-koenzima-q-10-u-zdravlju-srca

Uloga koenzima na zdravlje kardiovaskularnog sustava je golema. Koenzim Q10 poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, sprječava arteriosklerozu, loš kolesterol te smanjuje rizik od srčanog infarkta.

Dodatni unos koenzima Q10 pokazao je svoj najveći uspjeh kod zatajenja srca. Naime, provedena istraživanja su potvrdila smanjenje rizika od srčanih komplikacija i pogoršanja zatajenja srca kod ljudi koji su uzimali koenzim Q10 duže vremena. Njegova prednost u odnosu na neke lijekove je što ne izaziva nikakve nuspojave.

Koenzim Q10 poboljšava funkciju srca, stabilizira srčani ritam i služi kao potporna terapija kod bolesti srca i krvnih žila. 

Dnevna doza od 150 mg koenzima Q10 smanjuje komplikacije i upale kod bolesnika s koronarnom arterijskom bolešću. Koenzim Q10 pokazuje blagi učinak na sniženje visokog krvnog tlaka.

Zabilježen je povoljan učinak koenzima Q10 na dijabetes gdje smanjuje potrebnu za uzimanjem inzulina kod dijabetesa tipa I. Također osobe s dijabetesom tipa II trebale bi uzimati koenzim Q10 jer smanjuje razinu glukoze za čak 30%.

5. Znate li da koenzim Q10 zaustavlja proces starenja?

Koenzim-u-sluzbi-ljepote

Slobodni radikali i koenzim Q10 vode neprestane borbe u stanicama našeg organizma. Ako se želite zaštititi od oksidacijskog stresa ili spriječiti štetno djelovanje slobodnih radikala onda posegnite za snažnim koenzimom. On neutralizira djelovanje slobodnih radikala i zaustavlja proces starenja tkiva.

Koenzim Q10 služi u ljepoti jer odgađa procese starenja te potiče proizvodnju kolagena u tkivima. Ovo je iznimno važno za ljepotu i zdravlje kože. Zbog toga se koenzim Q10 nerijetko i nalazi u dodacima prehrani za zdravlje kose i kože kako bi očuvao ljepotu i mladolikost. Starenje kože odnosi se i na pojavu hiperpigmentacija, tamnih mrlja koje ovaj koenzim mladosti sprječava.

Osim u obliku dodataka prehrani koenzim Q10 sve češće nalazimo u kozmetici za ljepotu kože. On postaje neizostavni dio većine krema s anti-age djelovanjem. Kozmetika i lokalna primjena koenzima Q10 obnavlja kožu, daje joj blistavost, energiju i mladenački izgled.

6. Koji su izvori koenzima Q10 u hrani?

najbolji-izvor-koenzima-q-10-u-hrani

Zbog njegovih niskih koncentracija u hrani, koenzim Q10 se uglavnom uzima u obliku dodataka prehrani. Količina koja se nalazi u hrani nije dovoljna kako bi se postigao maksimalni djelotvorni učinak. Njegova koncentracija u hrani može iznositi svega 15 mg dnevno što nije dovoljno kao bi se utjecalo na poboljšanje određenih stanja. Ali konzumacija hrane koja sadrži koenzim Q10 je dugoročno preporučljiva za dobrobit i zdravlje organizma.

Koenzim Q10 se najviše nalazi u ribi, mesu i povrću. Skuša, losos, sardine i haringe su riblji izvor koenzima Q10. Od mesa najzastupljeniji je u govedini. Povrće također obiluje ovim važnim elementom. 

Tako ćete ga najviše pronaći u špinatu, cvjetači, brokuli, kikirikiju i pistaciji. Naranče i jagode također sadrže koenzim Q10. 

Važno je istaći da meso, voće i povrće koje konzumirate mora biti organskog porijekla kako bi bili sigurni da sadrži određene koncentracije koenzima Q10.

7. Najbolji dodaci prehrani s koenzimom Q10 

Dodaci-prehrani-s-koenzimom-q-10

Za dobru apsorpciju koenzima Q10 potrebno je obratiti pažnju na njegovu bioraspoloživost što govori o kvaliteti dodataka prehrani koji ga sadrže. Najnovije tehnologije, nanotehnologije imaju za cilj dopremanje što veće koncentracije koenzima Q10 kao aktivne tvari do ciljanih tkiva u organizmu.

Solgar Nano Q10 je dodatak prehrani s koenzimom Q10 dobiven postupkom nanotehnologije što pokazuje visoku razinu kvalitete i bioraspoloživosti.

Osim Solgar Nano Q10 preporučujemo vam i Twinlab Q10 te Natrol Q10 dodatke prehrani.

Koenzim Q10 se često može naći u dodacima prehrani koji sadrže multivitaminski kompleks za poboljšanje energije i jačanje imuniteta. Supradyn i Centravit Q10 dodaci prehrani sadrže koenzim Q10 u kombinaciji s ostalim vitaminima i mineralima, a doprinose jačanju imuniteta te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Uzimanje koenzima Q10 preporučuje se istodobno s hranom kada se povećava njegova apsorpcija čak i do tri puta.

Koenzim Q10 - snaga koenzima mladosti!

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu