0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako pravilno mjeriti temperaturu?

Povišena tjelesna temperatura: Najbolji toplomjeri za djecu i odrasle

12. prosinac 2018.

Vrijeme je gripe i prehlade, upale grla, uha...U tim stanjima se javlja povišena tjelesna temperatura. Snižavanju blago do visoko povišene temperature pristupa se različito, a za mjerenje temperature postoje različiti toplomjeri.

Za mjerenje tjelesne temperature kod beba i djece radije se bira brži i jednostavniji način mjerenja kakav se postiže digitalnim ili beskontaktnim toplomjerima. Evo koje toplomjere smo izdvojili kao najbolje...

Razlozi povišenja tjelesne temperature

Kako mjeriti tjelesnu temperaturu?

Povišenom tjelesnom temperaturom organizam se bori protiv infekcija. Razlog povišenja tjelesne temperature je upalni proces u tijelu, a temperatura je simptom određene bolesti ili tegobe. Povišena tjelesna temperatura obično se javlja kod gripe i seže iznad 38°C, zatim kod upale grla odnosno infekcija gornjih i donjih dišnih puteva. Visoka temperatura simptom je i drugih upala poput primjerice upale uha, bubrega, urinarnog trakta...

Kod beba i djece koje imaju slabije razvijen imunološki sustav nego odrasle osobe, povišena tjelesna temperatura je čest simptom koji se javlja zbog preosjetljivosti organizma na viruse i bakterije. 

Kada snižavati visoku tjelesnu temperaturu?

Snizavanje tjelesne temperature.

Prije nego odaberete način snižavanja tjelesne temperature potrebno je prije svega utvrditi granicu normalne, blage i visoke tjelesne temperature. Normalnom tjelesnom temperaturom smatraju se vrijednosti do 37˙°C mjereno pod pazuhom ili rektalno do 37,5˙°C. 

Temperaturu snižavamo hlađenjem i lijekovima. Smatra se da blago povišenu tjelesnu temperaturu i kod djece i odraslih nije potrebno snižavati lijekovima nego primjerice tuširanjem toplom vodom, nadoknadom tekućine i rashlađivanjem. Umjerna povišena tjelesna temperatura mjerena pod pazuhom je do 38°C. Sve iznad tih vrijednosti smatra se visokom tjelesnom temperaturom koju je uz ostale mjere potrebno i snižavati lijekovima. Naravno, kod tako visoke tjelesne temperature potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok. Poseban je oprez kod pojave temperature kod djece mlađe od 3 mjeseca. 

Kako pravilno mjeriti temperaturu?

Mjerenje temperature kod djece.

Postoji više načina mjerenja tjelesne temperature, a to su mjerenje pod pazuhom, rektalno, u ustima, u uhu i zahvaljujući modernoj tehnologiji postoji beskontaktni način mjerenja. Mjerenje tjelesne temperature provodi se različito za djecu i odrasle. Najprikladniji način mjerenja tjelesne temperature za odrasle je mjerenje ispod pazuha. 

Za bebe i malu djecu prije svega važno je da mjerenje traje kratko. Maloj djeci se preporučuje mjerenje tjelesne temperature rektalno ili pod pazuhom, i to djeci do godine dana rektalno, a većoj djeci pod pazuhom. Rektalno mjerenje traje obično 2-3 minute, a mjerenje pod pazuhom do 10 minuta.

Za djecu ispod 6 mjeseci ne preporučuje se mjerenje temperature u uhu zbog nedovoljne preciznosti mjerenja nastale uskim zvukovodom. Također djeci koja imaju problema sa začepljenim uhom zbog nakupljanja cerumena odnosno čepa ušne masti mjerenje pod pazuhom, beskontaktno ili rektalno mjerenje su mnogo prikladniji načini.

Mjere za snižavanje visoke temperature

Kako snizit tjelesnu temperaturu?

Vjerojatno ste svi isprobali mnogo različitih kućnih i prirodnih metoda za snižavanje visoke tjelesne temperature. Osim lijekova koji se preporučuju kad je temperatura umjerena i visoka postoje i mjere koje je potrebno provoditi kako ne bi došlo do pogoršanja. Najveći oprez treba imati kod male djece kod kojih se organizam teže bori s povišenom tjelesnom temperaturom i mnogo brže reagira na promjene i upalne procese. 

Zašto je bitno naglasiti unos tekućine za vrijeme povišene tjelesne temperature? Evo zašto. Kod visoke tjelesne temperature dolazi do pregrijavanja tijela i dehidracije. Tekućina rashlađuje tijelo i snižava tjelesnu temperaturu. Zato se i preporučuje najčešće pojačan unos toplih napitaka, biljnih čajeva koji sprječavaju dehidraciju i snižavaju temperaturu. Za snižavanje visoke tjelesne temperature potrebno je povećati unos vitamina C koji istovremeno i jača imunitet. 

Biljke poput stolisnika i bazge su veoma sigurne i za primjenu kod djece, a dokazano snižavaju visoku tjelesnu temperaturu. Topli napitak od bazge snižava temperaturu, potiče znojenje i jača imunitet.

Kod povišene tjelesne temperature ne preporučuje se previše pokrivati i topliti. Time se ne rashlađuje tijelo nego još više povećava tjelesna temperatura. Kod jake vrućice mogu biti korisni hladni oblozi. Vrlo praktično rješenje umjesto mokrih obloga su Frescopad hladni oblozi kod visoke temperature.

Klasični i digitalni toplomjeri 

Najbolji digitalni toplomjer za mjerenje temperature u uhu

Klasični toplomjeri sa živom su već prošlost, a zamijenili su ih noviji klasični toplomjeri najčešće s galijem, mnogo manje opasnim po zdravlje i okoliš. Istovremeno se i povećala prednost digitalnih toplomjera koji zahvaljujući modernim tehnologijama mjere puno preciznije i brže. U samo jednoj minuti dobiju se rezultati tjelesne temperature. Digitalni toplomjeri Omron ili Hartmann mogu se koristiti za mjerenje pod pazuhom, u ustima ili rektalno. Namijenjeni su za djecu i odrasle.

Za brzo i precizno mjerenje djece preporučuju se sve više digitalni toplomjeri koji mjere temperaturu u uhu. Na vrlo lak i jednostavan način možete djetetu izmjeriti tjelesnu temperaturu gotovo u nekoliko sekundi. Digitalni toplomjer Braun thermoscan mjeri temperaturu u rasponu od 34 do 42,2 °C. Toplomjer se automatski isključuje nakon 60 sekundi. Prikladan je za djecu kao i za cijelu obitelj.

Duda toplomjeri su još jedan "izraz" nove tehnologije koji mjeri temperaturu u ustima djeteta dok drži dudu varalicu. I ovaj toplomjer mjeri temperaturu u roku 1 do 3 minute, a otporan je na vodu i udarce.

Beskontaktno mjerenje temperature

Hartman beskontaktni toplomjer za mjerenje temperature

Novi način mjerenja tjelesne temperature je mjerenje beskontaktnim toplomjerima. Nova tehnologija omogućuje očitavanje temperature u visini čela. Osim mjerenja tjelesne temperature beskontaktni toplomjeri su vrlo korisni majkama i za određivanje temperature npr.bočice s mlijekom, kupke ili sobne temperature. 

Thermoval baby sense je beskontaktni i bezvučni toplomjer koji infracrvenom tehnologijom mjeri temperaturu tijela, tekućine ili prostorija u samo 3 sekunde i na vrlo jednostavan način. Također ima optički alarm prisustva vrućice. 

Druge beskontaktne toplomjere koje preporučujemo su beskontaktni toplomjer koji također mjere tjelesnu temperaturu tijela, sobnu temperaturu i temperaturu tekućine. Dovoljno je postaviti toplomjer u visini čela s udaljenosti od 5 cm i u samo par sekundi dobiti mjerne vrijednosti. LCD ekran pokazuje temperaturu u stupnjevima Celzija

Izmjerite tjelesnu temperaturu brzo i precizno

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu