0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako pravilno mjeriti temperaturu?

Povišena temperatura: Najbolji toplomjeri za djecu i odrasle

Pronađite najbolji toplomjer za svoju obitelj
21. listopad 2022.

Vrijeme je gripe i prehlade, upale grla, uha i ostalih jesenkih tegoba. U tim stanjima se u pravilu javlja povišena tjelesna temperatura. Snižavanju blago do visoko povišene temperature pristupa se različito, a za mjerenje temperature postoje različiti toplomjeri.

Za mjerenje tjelesne temperature kod beba i djece svi rado biraju brži i jednostavniji način mjerenja kakav se postiže digitalnim ili beskontaktnim toplomjerima. Izdvojili smo toplomjere koje su izabrali naši brojni posjetitelji, ali prije toga kratak podsjetnik o mjerenju i saniranju povišene tjelesne temperature.

Zašto tjelesna temperatura raste?

Povišenom tjelesnom temperaturom organizam se bori protiv infekcija. Razlog povišenja tjelesne temperature je upalni proces u tijelu, a temperatura je simptom određene bolesti ili tegobe.

Povišena temperatura prvi je znak da se tijelo bori s upalom

Povišena tjelesna temperatura obično se javlja kod gripe i seže iznad 38°C, zatim kod upale grla odnosno infekcija gornjih i donjih dišnih puteva. Visoka temperatura simptom je i drugih upala poput primjerice upale uha, bubrega, upale urinarnog trakta.

Kod beba i djece koje imaju slabije razvijen imunološki sustav nego odrasle osobe, povišena tjelesna temperatura je čest simptom koji se javlja zbog preosjetljivosti organizma na viruse i bakterije. 

Do koliko je normalna tjelesna temperatura i kada snižavati povišenu?

Prije nego odaberete način snižavanja tjelesne temperature potrebno je utvrditi granicu normalne, blage i visoke tjelesne temperature. Normalnom tjelesnom temperaturom smatraju se vrijednosti do 37°C mjereno pod pazuhom ili rektalno do 37,5°C, za odrasle i za djecu. U pravilu, temperatura tijela ispod 35°C smatra se niskom, što nazivamo i hipotermija, a iznad 38°C je povišena. Ove vrijednosti trebaju se također uzimati s obrezom jer ovise o dobi, tjelesnoj aktivnosti, temperaturi okružja i načinu mjerenja.

Mjerenje temperature ispod pazuha dobar je izbor za veću djecu

Temperaturu snižavamo hlađenjem i lijekovima. Smatra se da blago povišenu tjelesnu temperaturu i kod djece i odraslih nije potrebno snižavati lijekovima nego primjerice tuširanjem toplom vodom, nadoknadom tekućine i rashlađivanjem. Umjerena povišena tjelesna temperatura mjerena pod pazuhom je do 38°C. Sve iznad tih vrijednosti smatra se visokom tjelesnom temperaturom koju je uz ostale mjere potrebno i snižavati lijekovima. Naravno, kod tako visoke tjelesne temperature potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok. Poseban je oprez kod pojave temperature kod djece mlađe od 3 mjeseca - ukoliko se izmjeri temepratura iznad 38°C potrebno je odmah posjetiti liječnika. 

Kako pravilno mjeriti temperaturu ispod pazuha, u uhu i beskontaktno?

Postoji više načina mjerenja tjelesne temperature, a to su mjerenje pod pazuhom, rektalno, u ustima, u uhu, a zahvaljujući modernoj tehnologiji postoji beskontaktni način mjerenja. Mjerenje tjelesne temperature provodi se različito za djecu i odrasle. Najprikladniji način mjerenja tjelesne temperature za odrasle je mjerenje ispod pazuha. 

Mjerenje u uhu obično traje nekoliko sekundi

Za bebe i malu djecu prije svega važno je da mjerenje traje kratko. Maloj djeci se preporučuje mjerenje tjelesne temperature rektalno ili pod pazuhom, i to djeci do godine dana rektalno, a većoj djeci pod pazuhom. Rektalno mjerenje traje obično 2-3 minute, a mjerenje pod pazuhom do 10 minuta, ovisno o uputama proizvođača toplomjera.

Za djecu ispod 6 mjeseci ne preporučuje se mjerenje temperature u uhu zbog nedovoljne preciznosti mjerenja nastale uskim zvukovodom. Također djeci koja imaju problema sa začepljenim uhom zbog nakupljanja cerumena odnosno čepa ušne masti, mjerenje pod pazuhom, beskontaktno ili rektalno mjerenje su mnogo prikladniji načini.

Kako prirodno sniziti visoku temperaturu?

Vjerojatno ste svi isprobali mnogo različitih kućnih i prirodnih metoda za snižavanje visoke tjelesne temperature. Osim lijekova koji se preporučuju kad je temperatura umjerena i visoka postoje i mjere koje je potrebno provoditi kako ne bi došlo do pogoršanja. Najveći oprez treba imati kod male djece kod kojih se organizam teže bori s povišenom tjelesnom temperaturom i mnogo brže reagira na promjene i upalne procese. 

Voda, čaj i prirodni sokovi mogu pomoći u smirivanju povišene temperature

Zašto je bitno naglasiti unos tekućine za vrijeme povišene tjelesne temperature? Kod visoke tjelesne temperature dolazi do pregrijavanja tijela i dehidracije. Tekućina rashlađuje tijelo i snižava tjelesnu temperaturu. Zato se i preporučuje najčešće pojačan unos toplih napitaka, biljnih čajeva koji sprječavaju dehidraciju i snižavaju temperaturu. Za snižavanje visoke tjelesne temperature potrebno je povećati unos vitamina C koji istovremeno i jača imunitet. 

Biljke poput stolisnika i bazge su veoma sigurne i za primjenu kod djece, a dokazano snižavaju visoku tjelesnu temperaturu. Topli napitak od bazge snižava temperaturu, potiče znojenje i jača imunitet.

Kod povišene tjelesne temperature ne preporučuje se previše pokrivati i topliti. Time se ne rashlađuje tijelo nego još više povećava tjelesna temperatura. Kod jake vrućice mogu biti korisni hladni oblozi. Vrlo praktično rješenje umjesto mokrih obloga su Frescopad hladni oblozi kod visoke temperature.

Klasični ili digitalni toplomjeri - koji su precizniji?

Klasični toplomjeri sa živom su već prošlost, a zamijenili su ih noviji klasični toplomjeri najčešće s galijem, mnogo manje opasnim po zdravlje i okoliš. Istovremeno se i povećala prednost digitalnih toplomjera koji zahvaljujući modernim tehnologijama mjere puno preciznije i brže. U samo jednoj minuti dobiju se rezultati tjelesne temperature. Digitalni toplomjeri Omron ili Hartmann mogu se koristiti za mjerenje pod pazuhom, u ustima ili rektalno. Namijenjeni su za djecu i odrasle.

Braun Thermoscan jedan je od najpopularnijih modela digitalnog toplomjera za uho

Za brzo i precizno mjerenje djece preporučuju se sve više digitalni toplomjeri koji mjere temperaturu u uhu. Na vrlo lak i jednostavan način djeci se može izmjeriti tjelesnu temperaturu u nekoliko sekundi. Digitalni toplomjer Braun thermoscan mjeri temperaturu u rasponu od 34 do 42,2 °C. Toplomjer se automatski isključuje nakon 60 sekundi. Prikladan je za djecu kao i za cijelu obitelj.

Duda toplomjeri su još jedan "izraz" nove tehnologije koji mjeri temperaturu u ustima djeteta dok drži dudu varalicu. I ovaj toplomjer mjeri temperaturu u roku 1 do 3 minute, a otporan je na vodu i udarce.

Kako bebama mjeriti temperaturu?

Novi način mjerenja tjelesne temperature je mjerenje beskontaktnim toplomjerima. Nova tehnologija omogućuje očitavanje temperature u visini čela. To je odlična opcija za roditlje beba koji žele provjeriti temperaturu bez da probude bebu. Osim mjerenja tjelesne temperature beskontaktni toplomjeri su vrlo korisni majkama i za određivanje temperature npr.bočice s mlijekom, kupke ili sobne temperature. 

Beskontaktni toplomjeri koji "skeniraju" zanimljivi su čak i bebama

Thermoval baby sense je beskontaktni i bezvučni toplomjer koji infracrvenom tehnologijom mjeri temperaturu tijela, tekućine ili prostorija u samo 3 sekunde i na vrlo jednostavan način. Nakon mjerenja boja svjetla pokazuje je li temperatura niska, normalna ili povišena. 

Druge beskontaktne toplomjere koje preporučujemo su beskontaktni toplomjer a oni također mjere tjelesnu temperaturu tijela, sobnu temperaturu i temperaturu tekućine. Dovoljno je postaviti toplomjer u visini čela s udaljenosti od 5 cm i u samo par sekundi dobiti mjerne vrijednosti. LCD ekran pokazuje temperaturu u stupnjevima Celzija

Klik za brzo i precizno mjerenje temperature

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu
Zatvori

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.