0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Koji je najbolji lijek za visoki tlak dostupan bez recepta

TOP 8 Najboljih lijekova za visoki tlak bez recepta

Najbolji lijek za visoki tlak bez recepta
07. studeni 2023.

Najbolji lijek za visoki tlak može vam pomoći kod hipertenzije. Hipertenzija je, u medicinskoj terminologiji, stanje povišenog krvnog tlaka bez obzira na uzrok. U ovom članku ćete pronaći 8 odabranih dodataka prehrani za pomoć kod snižavanja visokog tlaka. 

Svi lijekovi za visoki tlak

Visoki krvni tlak nosi sa sobom mnoge rizike od razvoja drugih ozbiljnijih bolesti poput:

  • moždani udar,
  • aneurizma,
  • zatajenje srca,
  • srčani udar
  • i oštećenje bubrega.

S obzirom na to da ste do ovog članka došli jer vas zanimaju najbolji lijekovi za visoki krvni tlak, krenut ćemo s njima, a kasnije kroz tekst detaljnije pojasniti uzroke, simptome i ostale činjenice povezane s ovim "tihim ubojicom".

TOP #8 Najboljih lijekova za visoki krvni tlak

Strauss kapi su farmaceutski proizvod s klinički potvrđenim djelovanjem, temeljen na naslijeđenom znanju i iskustvu koje se prenosi već osam generacija unutar obitelji Strauss. Strauss kapi dostupne su na tržištu od 1980. godine, a njihova učinkovitost potvrđena je brojnim pozitivnim svjedočanstvima zadovoljnih korisnika.

Sastav Strauss kapi uključuje prirodne sastojke kao što su lukovice češnjaka, plod crvenog gloga, list bijele imele, zeleni srčenice, plod paprike, list i cvijet crvenog gloga, list borovnice i kora bijele vrbe.

Strauss kapi - Najbolji lijek za visoki krvni tlak

Solgar Omega-3 kapsule Double Strength predstavljaju moćan izvor omega-3 masnih kiselina, sadržeći pažljivo pročišćeni i standardizirani koncentrat ribljeg ulja od 1200 mg. Ovaj koncentrat osigurava 360 mg EPA i 240 mg DHA, ključnih sastojaka za zdravlje.

Solgar Omega 3 ima pozitivan učinak na zdravlje srca, pridonoseći njegovoj normalnoj funkciji. Ovaj učinak postiže se kroz svakodnevni unos od 250 mg EPA i DHA (1 kapsula dnevno).

Solgar Omega 3 - Najbolji lijek za visoki tlak

Koenzim Q10 (ubikinon) ima iznimno važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Preporučuje se kao potpora kod srčanih problema, nepravilnog srčanog ritma i angine pektoris. Smatra se da Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u prevenciji srčanih udara, suzbijanju ateroskleroze i snižavanju visokog tlaka.

Solgar Nutri-Nano™ Co-Q10 meke želatinske kapsule predstavljaju iznimno napredan izvor koenzima Q10, svjetlucajućeg antioksidanta i ključnog aktivatora stanične energije. Zahvaljujući inovativnoj nano-tehnologiji, omogućuju tri puta veću apsorpciju i biološku raspoloživost.

Solgar Koenzim Q10 - Najbolji lijek za visoki tlak

Magnezij pomaže u kontroli krvnog tlaka, a njegov redoviti unos pomaže u sprječavanju srčanih bolesti i doprinosi normalnoj funkciji živčanog i mišićnog sustava. Magnezij je vrlo koristan u stanjima stresa, a dokazano je da osobe koje imaju hipertenziju imaju niske razine magnezija u organizmu.

Solgar Kelirani Magnezij nudi jedinstveni i patentirani oblik magnezija visoke apsorpcije.

Solgar kelirani Magnezij - Najbolji lijek za visoki tlak

TwinLab N-acetil cistein ima sposobnost poticanja regulacije krvnog tlaka putem opuštanja krvnih žila, smanjenja razine kolesterola i lipida, te uklanjanja krvnih ugrušaka iz žila. Zato se preporučuje za osobe koje pate od visokog tlaka, povišenih razina masnoća u krvi i problema s omjerom dobrog i lošeg kolesterola.

Preporučeni način primjene je jedna kapsula dnevno, osim ako stručna osoba preporuči drugačije. Pakiranje sadrži 60 kapsula.

 TwinLab N-acetil cistein - Najbolji lijek za visoki tlak

Almagea Krill Oil Cardio+ kapsule predstavljaju dodatak prehrani osmišljen za poboljšanje zdravlja srca i krvožilnog sustava. Ovi proizvodi sadrže izuzetno koncentrirani ekstrakt lipida dobiven iz račića krila u količini od 1000 mg po dozi. Od tog ukupnog sadržaja, 120 mg čini EPA kiselina, dok se 55 mg odnosi na DHA.

Preporučena primjena uključuje uzimanje 1-2 kapsule dnevno, uz obrok, kako bi se osigurala maksimalna korist. Ovo pakiranje sa slike sadrži 30 kapsula.

Almagea Krill kapsule - Najbolji lijek za visoki tlak

CardioMix kapsule su dodatak prehrani specijalno osmišljen za unapređenje zdravlja srca i krvnih žila. Ključni sastojak ovog proizvoda je monakolin A, koji se izolira iz crvene riže i doprinosi smanjenju razine kolesterola. Također, CardioMix sadrži vitamine B1, C i E.

Preporučena primjena uključuje uzimanje 1 kapsule navečer s čašom vode, nakon zadnjeg obroka, kako bi se postigla maksimalna korist. Pakiranje ovog proizvoda sadrži 30 kapsula.

CardioMix kapsule - Najbolji lijek za visoki tlak

Suban Glogove kapi predstavljaju prirodnu podršku za oboljenja povezana s krvnim žilama i srcem. Ovaj proizvod se temelji na alkoholnoj ekstrakciji cvjetova i listova gloga, zeleni bijele imele i cvijeta nevena. Suban Glogove kapi pokazale su korisnost u ublažavanju nervoznog lupanja srca, problema s visokim krvnim tlakom i neregularnim srčanim ritmom.

Glog, prisutan u ovim kapima, ima svojstva antioksidansa i može ojačati srce, pružiti zaštitu od srčanih udara te podržati opće zdravlje glavnog organa za optok krvi.

Suban Glogove kapi - Najbolji lijek za visoki tlak

Prehrana (prirodni lijek) za visoki tlak

Imela je biljka koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka te sprječava ovapnjenje krvnih žila. Korisna je i kod hipertenzije i dijabetesa. Nalazi se i u mnogim čajnim mješavinama za regulaciju krvnog tlaka.

Flavonoidi su prirodni spojevi prisutni u zelenom čaju, crvenom grožđu i kakau čije su pozitivno djelovanje na kardiovaskularni sustav, pa tako i krvni tlak, znanstvenici više puta dokazali.

Češnjak također pomaže. Ako ga ne možete uzimati u prehrani onda pokušajte s kapsulama. Jabučni ocat je još jedno prirodno sredstvo koje smanjuje kiselost tijela i potiče regulaciju krvnog tlaka i masnoća. Uključite ga u prehranu ili uzmite u obliku dodataka prehrani.

Svi koji imaju visok krvni tlak, a žele se zaštititi od srčanog udara i ovapnjenja krvnih žila mogu uzimati glog (spomenuli smo Glogove kapi iznad). Naime, glog pomaže pri oporavku i nakon infarkta te sprječava njegov povratak. 

Čaj za visoki tlak

Kad ste već ovdje, možda vas zanimaju i čajevi za snižavanja visokog tlaka. Postoji li uopće čaj koji može pomoći kod hipertenzije i ako da, koji je to? 

Ukratko rečeno, svaki čaj koji će vas opustiti može pomoći, a u tome su neki čajevi uspješniji od drugih. Vrijedi istaknuti čaj matičnjaka (melisa), čaj od mente, čaj od koprive i onaj koji možda već imate doma - čaj od kamilice.

Pogledaj sve Prima Farmacia čajeve

Ovo su neki od čajeva koji se često spominju u kontekstu opuštanja, smirivanja i blagotvornih učinaka na zdravlje žila, krvožilnog sustava i možemo ih svrstati u kategoriju "čaj za visoki tlak".

Općenito o visokom krvnom tlaku

Jednostavno govoreći, krvni tlak predstavlja tlak pod kojim krv djeluje na stijenke krvnih žila (arterija) u različitim dijelovima tijela.

Naime, krv teče kroz krvne žile zahvaljujući određenom tlaku koji se generira zahvaljujući djelovanju srca kao pumpe.

E pa, svaki put kada srce izbacuje krv (tijekom sistole), tlak se povećava, dok se tijekom perioda kada krv ulazi u srce (tijekom dijastole), tlak snižava. Zato se krvni tlak mjeri u dvije vrijednosti: gornjoj vrijednosti (sistolički krvni tlak) i donjoj vrijednosti (dijastolički krvni tlak).

Krvni tlak je promjenjiv, varira tijekom dana i noći i podložan je utjecaju mnogih vanjskih i unutarnjih faktora. Ove promjene rezultat su aktivacije različitih mehanizama kojima tijelo nastoji održavati odgovarajući protok krvi, prilagoditi se promjenama u životnim uvjetima i osigurati dovoljnu opskrbu organa i tkiva.

Zanimljivosti o krvnom tlaku

Simpatički živčani sustav, dio autonomnog živčanog sustava, podiže krvni tlak u odgovoru na prijetnju, povećavajući srčane otkucaje i sužavajući arteriole.

Bubrezi kontroliraju krvni tlak putem izlučivanja soli i vode. Primjerice, ako srce izbacuje veći volumen krvi zbog pojačanog rada (npr. kod napornog treninga), povisi se krvni tlak, a to uzrokuje širenje (dilataciju) krvnih žila pa bubrezi počnu izlučivati veću količinu soli i vode (znojenje), uslijed čega se krvni tlak smanjuje.

Komplicirani mehanizmi održavaju krvni tlak unutar normalnih granica, ali arterioskleroza i promjene u bubrezima mogu komplicirati taj proces.

Što je normalan tlak po godinama

Krvni tlak prirodno varira tijekom života.

Djeca i adolescenti općenito imaju znatno niže vrijednosti krvnog tlaka u usporedbi s odraslima.

Tjelesna aktivnost također igra značajnu ulogu u fluktuacijama krvnog tlaka, budući da je krvni tlak obično viši kod aktivnih osoba, dok je niži kod onih koji miruju.

Također, vrijednosti mogu varirati tijekom dana, dosežući najviše razine ujutro i najniže tijekom noći, dok spavate.

Visok krvni tlak ima vrijednost veću od 140/90 mm Hg. Normalnim vrijednostima se smatra tlak oko 140/80 mm Hg. Kod povišenog tlaka obično su povišene obje vrijednosti, gornje i donje. Vrijednosti krvnog tlaka su najviše ujutro, a najniže navečer, dok spavamo.

Kako se mjeri gornja, a kako donja vrijednost i što to označava? Gornja vrijednost se obračunava kad se srce stisne, a donja vrijednost odnosi se na vrijednost odmora između dva stiskanja. 

  1. Djeca u periodu od 1. - 5. godine života imat će tlak u rangu od 90-95/60-65.
  2. Adolescenti mogu očekivati krvni tlak od 117/77. 
  3. Osobe od 20. - 29. godine imat će normalan krvni tlak u rangu od 120/80.
  4. Osobe od 30. - 45. godine, ako imaju normalnu razinu krvnog tlaka, tlakomjer će pokazivati 123/82.
  5. Osobe od 45. - 65. godine života imat će nešto viši normalan krvni tlak - 129/85.

Treba napomenuti kako je krvni tlak izrazito osobna stvar, a ovo su samo srednje normalne vrijednosti. Možete ih koristiti samo kao usporedbu.

U redu, sada kada znate nešto više o krvnom tlaku i razinama krvnog tlaka po godinama, idemo se pozabaviti uzrocima i simptomima visokog krvnog tlaka.

Koji su uzroci povišenog krvnog tlaka

Povišen krvni tlak kojemu je uzrok nepoznat naziva se esencijalna ili primarna hipertenzija. Ako je uzrok visokom krvnom tlaku ipak poznat onda se to stanje naziva sekundarnom hipertenzijom. Ljudi najčešće obolijevaju od hipertenzije nepoznata uzroka.

Na povišene vrijednosti tlaka u arterijama mogu utjecati bubrežne bolesti, hormonski poremećaji ili neki lijekovi.

Tlak u arterijama može biti povišen zbog povećane snage srca da pumpa krv, zatim zbog arterioskleroze odnosno zbog gubitka elastičnosti krvnih žila i zbog povećanja ukupne tekućine u krvnožilnom sustavu.

Oboljenje bubrega onemogućuje izlučivanje tekućine i soli iz tijela čime dolazi do povišenja vrijednosti krvnog tlaka.

Nikako ne smijemo zanemariti utjecaj nezdrave prehrane s povećanim unosom soli i masnoća, zatim stresa, konzumiranja alkohola, cigareta.

Sindrom bijele kute je stanje u kojem dolazi do povećanja vrijednosti krvnog tlaka koji se mjeri u liječničkoj ordinaciji. Sam odlazak liječniku mnogima predstavlja ne baš ugodno iskustvo koje izaziva stresnu reakciju zbog čega i nastaje trenutno povišenje. No te se vrijednosti smanje izlaskom iz ordinacije.

Visoki tlak simptomi

Hipertenzija ili povišen krvni tlak je stanje bez nekih očitih simptoma. Mogu se pojaviti glavobolje, omaglica, osjećaj umora, nedostatka zraka, snage.

Visok krvni tlak može dovesti do oštećenja organa, a ne liječena hipertenzija uzrokuje srčani ili moždani udar, odnosno zatajenje srca ili bubrega. Visok krvni tlak se smatra najvažnijim čimbenikom za nastanak moždanog ili srčanog udara. 

Statistički podaci pokazuju da tek 60% ljudi s hipertenzijom pristaje na pravilno liječenje krvnog tlaka. Pravilno liječenje uključuje, osim uzimanja propisane terapije, promjenu životnih navika, smanjenje tjelesne težine i redovite kontrole tlaka, kolesterola, šećera.

Ako se krvni tlak ne regulira može izazvati trajna oštećenja organa za čije je liječenje opet potrebna odgovarajuća terapija. 

Za liječenje visokog tlaka liječnik propisuje lijekove za sniženje, a često u kombinaciji i s lijekovima za izlučivanje viška tekućine. 

Kako sniziti visoki tlak bez lijekova

Omega 3 masne kiseline su zdrave masti koje pronalazimo u plavoj ribi i orašastim plodovima. Mnoge studije su potvrdile njihovo djelovanje na prevenciju srčanog i moždanog udara pa zato i ne iznenađuje što ih se sve više preporučuje za zdravlje srca i prevenciju arterioskleroze. Omega 3 masne kiseline doprinose zdravlju srca i krvnih žila te snižavaju visok krvni tlak. 

Vitamin C je jedan od važnijih vitamina za zdravlje krvnih žila. Pomaže održavanju krvnih žila zdravim i doprinosi njihovoj elastičnosti. Visoke doze vitamina C pomažu sniziti visok krvni tlak a unos od 500 mg vitamina C dnevno pomaže smanjenju krvnog tlaka u prosjeku za 5 mm Hg.

Kako djelovati na korijen problema

Nezdravi stil života koji uključuje nedovoljno sna i premalo kretanja, nezdravu prehranu i previše stresa uzrok je mnogim kroničnim bolestima pa tako i visokom krvnom tlaku.

Kako bi krvni tlak, i posljedice koje on izaziva stavili pod kontrolu, savjetujemo vam promjene u svakodnevnim životnim navikama koje vam mogu spasiti život i olakšati tegobe. 

Pretilost, dijabetes i kolesterol su u uskoj vezi s kardiovaskularnim bolestima. Ako imate rizik od pojave neke od kroničnih bolesti onda je vrijeme da uvedete promjene u način života. 

Zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje stresa imaju itekako važnu ulogu u sprječavanju i kontroli visokog krvnog tlaka. Maksimalno praktičan savjet bio bi - smanjite dnevni unos soli i izbjegavajte slanu hranu.

Smatra se da je tjelesna aktivnost od najmanje 20 minuta dnevno dovoljna da održi idealnu tjelesnu težinu, kardiovaskularno zdravlje i spriječi mnoge kronične bolesti.

Prestanak pušenja i prestanak konzumacije alkohola su obavezni želite li spriječiti srčani, moždani udar ili arteriosklerozu.

Ono što je također obavezno ili barem preporučljivo, je redovito mjerenje krvnog tlaka. 

Tlakomjeri i mjerenje krvnog tlaka

Kontrola krvnog tlaka je ključna kako bi liječnik na osnovu zabilježenih vrijednosti mogao preciznije utvrditi stupanj hipertenzije i propisati odgovarajuće lijekove. 

Mjerenje krvnog tlaka kod kuće liječnici preporučuju posebno kako bi uspostavili pravilnu dijagnozu, ali i potaknuti pacijente da brinu o zdravlju i nauče više o kontroli bolesti. Za kućnu upotrebu birajte najpouzdaniji digitalni tlakomjer.

Mjerenje krvnog tlaka se obavlja nakon što je osoba sjedila ili ležala 5 minuta, dakle obavezno u stanju mirovanja. 

Ako početno mjerenje pokazuje povišene vrijednosti onda ga je potrebno provoditi dva puta dnevno par dana prije odlaska liječniku. Radi preciznijeg i jednostavnijeg kućnog mjerenja preporučujemo mjerenje krvnog tlaka digitalnim tlakomjerom za nadlakticu. To je mnogo preciznije mjerenje od mjerenja na zapešće.

Tlakomjeri

Nadamo se kako vam je ovaj tekst barem malo pomogao u razumijevanju dugoročnog utjecaja visokog krvno tlaka na zdravlje. Čuvajte svoje tijelo, imate samo jedno.

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Jahija - 22.03.2024.
Hvala na detaljnom i razumljivom objašnjenju
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.