0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Ljetne infekcije: proljev i povraćanje

Ljetne infekcije: proljev i povraćanje

02. kolovoz 2017.

Crijevne infekcije česte su u ljetnim mjesecima. Sezonska aktivnost virusa i bakterija uzrokuje povraćanje, proljev, mučninu a nerijetko i jake glavobolje s temperaturom. Zaraziti se možemo unosom kontaminirane hrane ili vode, kontaktom sa zaraženim predmetima ili osobama. Redovito pranje ruku prije jela i nakon odlaska na toalet mogu smanjiti pojavu infekcija.

Virusi i bakterije: uzročnici ljetnih crijevnih infekcija

                                    Virusi-i-bakterije-uzrokuju-crijevne-viroze

Virusne infekcije ljeti ( virusni gastroenteritis ) uzrokuju norovirusi koji se prenose direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, predmetima ili konzumiranjem kontaminirane hrane ili pića. Rizične skupine su oboljele osobe koje rade u restoranima, brodovima, školama, kampovima a dolaze u dodir s hranom i pićem...Možete se zaraziti koriste li i zajednički pribor za jelo.

Bakterije su također uzročnici crijevnih infekcija ljeti. Najčešći uzročnik je bakterija Salmonella. Infekcija nastaje unosom zaražene hrane koja nije dovoljno termički obrađena, nedovoljno oprana ili nije čuvana u hladnjaku. Posljedica je trovanje hranom s mogućim teškim simptomima proljeva i povraćanja. Neke od bakterija su otporne i na kraće termičke obrade hrane pa se zaraza može razviti i od takve hrane. Zaraza bakterijama nastaje i putem prljavih ruku.

Osim crijevnih infekcija ljeti su mogući i probavni poremećaji koji su posljedica uzimanja prehladne vode ili kombiniranja namirnica koje npr.dijete ne tolerira poput sladoleda ili voćnog soka. 

Virusne infekcije su kraće, a bakterijske mogu trajati do pet dana.

Simptomi crijevnih infekcija

                                    Proljev-i-povracanje-je-simptom-crijevne-infekcije

Glavni simptomi koji se javljaju tijekom virusnih i bakterijskih crijevnih infekcija su proljev i povraćanje. Virusne infekcije su također praćene mučninom, bolovima i grčevima u trbuhu i odbijanjem hrane

No bakterijske infekcije mogu uzrokovati teška trovanja poput onih uzimanjem kontaminirane hrane. Osim proljeva i povraćanja mogu se javiti jake glavobolje, povišena temperatura, bolovi u trbuhu, osjećaj slabosti i iscrpljenosti. Nastaju nakon 12 do 24 sata nakon konzumiranja hrane

Proljev i povraćanje istovremeno uzrokuju dehidraciju, točnije gubitak tekućine i elektrolita, zbog čega se osoba osjeća još slabije. Pritom treba paziti da ne dođe do dehidracije jer može biti opasna po život. 

Liječenje proljeva i povraćanja

                                    Lijecenje-proljeva-i-trovanja-hranom-enterosgelom

Liječenje proljeva i povraćanja prije svega treba početi probioticima. Probiotici su "prijateljske" bakterije koje pomažu uspostaviti ravnotežu crijevne mikroflore. Točnije normaliziraju rad crijeva. Oni su idealni u liječenju infekcija uzrokovanih i virusima i bakterijama poput trovanja hranom. Lactocare, Bio-Kult ili Prolife neka budu uvijek dio Vaše putne ljekarne.

Za djecu su idealni probiotici u obliku kapi poput Linex baby kapi, Wala LGG kapi ili Biogaie. Možete ih uzimati i preventivno kada ste na odmoru, kada ste pod rizikom za dobivanje crijevne infekcije ili kad posumnjate u određenu hranu. 

Često za vrijeme povraćanja nije moguće zadržati tabletu ili kapsulu pa je u tim situacijama najbolje uzeti probiotike u pastilama.  Vrlo djelotvoran prirodni lijek protiv povraćanja i mučnine je đumbir. Pomaže pri regulaciji kiseline koja se stvara tijekom povraćanja i smanjuje osjećaj mučnine i nadutosti

Tijekom proljeva javljaju se grčevi i nadutost. Čaj od kamilice smiruje nadražena crijeva i smanjuje grčeve. Osjećaj kiseline i žgaravica su posljedice povraćanja. ublažit ćete ih sredstvom protiv žgaravice u obliku tableta za žvakanje.

Da biste izbacili otrove prisutne u crijevima kod trovanja hranom, vrlo je korisna oralna suspenzija Enterosgela, koji veže toksine u probavnom sustavu i pomaže kod akutnog proljeva. Ako ste dobili trovanje hranom Enterosgel je najefikasnije sredstvo za eliminaciju otrovnih tvari iz organizma. Preporučuje se kod akutnih proljeva, povraćanja, trovanja hranom i detoksikacije organizma.

Njegova prednost je što ga mogu koristiti odrasli i djeca, te trudnice i dojilje.  Osim Enterosgela u eliminaciji toksina i zaustavljanju proljeva može Vam pomoći i medicinski ugljen.

Oprez od dehidracije kod proljeva i povraćanja

                                     Proljev-i-povracanje-uzrokuju-dehidraciju-organizma

Tijekom crijevnih infekcija kada se javljaju proljev i povraćanje, poseban oprez treba staviti na dovoljan unos tekućine. Dovoljnim unosom tekućine i elektrolita sprječava se dehidracija organizma.

Oralna rehidracijska sol odnosno otopina je bogata elektrolitima koja se daje kod proljeva i povraćanja u cilju sprječavanja dehidracije. Prvi simptom je opća slabost i pad krvnog tlaka.  Oralnu otopinu je poželjno uzimati u gutljajima i češće. Naravno, mogu je uzimati i djeca i odrasli. 

Preporučuje se piti puno tekućine, najbolje čiste vode. Pritom treba paziti da voda ne bude prehladna jer bi u suprotnom pogoršala stanje.

Hrana i crijevne infekcije

                                             

Tijekom ljetnih mjeseci zbog visokih ljetnih temperatura postoji veliki rizik za razmnožavanje bakterija u hrani. Trovanje hranom najčešće uzrokuje bakterija Salmonella a mogu je uzrokovati i virusi koji su dospjeli u hranu putem zaražene osobe. Svakako valja pripaziti je li hrana koju jedete dovoljno termički obrađena, posebno se to odnosi na meso ( piletina, mljeveno meso ).

Opreza pri konzumiranju treba imati i kod jaja, mliječnih proizvoda, sladoleda, preljeva za salate, kremastih kolača itd. Jedete li voće i sirovo povrće obavezno ga dobro operite jer i tako se možete zaraziti nekim virusom ili bakterijom. Prije jela svakako operite ruke. Poželjno je s drugima ne dijeliti hranu jer i tako može postojati opasnost da je druga osoba prijenosnik zaraze. 

Ako ste već dobili crijevnu infekciju neka hrana koju jedete bude nemasna, lagana i nezačinjena. Preporučena prehrana tijekom crijevnih viroza neka bude kuhana poput juhe i rižota.

Od voća vrlo je korisna banana jer sadrži kalij, važan mineral za rehidraciju.

Higijenske mjere za sprječavanje crijevnih infekcija

                                    Pranje-ruku-sprijecava-crijevne-infekcije

Najvažnija mjera za sprječavanje crijevnih viroza koje uzrokuju proljev i povraćanje je higijenska mjera. Preporučujemo redovito pranje ruku, obavezno prije jela ali i nakon odlaska na toalet. Ako boravite u restoranima, kampovima i na mjestima gdje ima dosta ljudi, potrudite se ruke prati češće i nositi sredstvo za dezinfekciju.

Jedite samo u provjerenim restoranima gdje možete biti sigurni da je hrana koju jedete pravilno spremljena. Pribor za jelo koji nije valjano opran može biti također prijenosnik zaraze. Imajte uvijek pri ruci antiseptičke maramice koje Vam mogu poslužiti onda kada ne možete oprati ruke ili nemate drugo sredstvo za dezinfekciju. 

Zaustavite proljev i povraćanje

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu