0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kakve komplikacije uzrokuje dijabetes?

Dijabetes simptomi, komplikacije i rješenja

Dijabetes simptomi
22. travanj 2024.

Dijabetes je kronična bolest od koje boluju 422 milijuna (izvor) ljudi širom svijeta, a broj novodijagnosticiranih slučajeva već desetljećima stabilno raste.

Većina dijabetičara zapravo živi u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a 1,5 milijun smrtnih slučajeva godišnje, izravno se pripisuje dijabetesu.

Razlikuju se dva tipa dijabetesa: dijabetes 1 i dijabetes 2.

Često se javlja i 'treći tip', dijabetes u trudnoći.

Dijabetes je neizlječiva bolest, ali to ne znači da se ne može kontrolirati, a negativne posljedice ublažiti.

Edukacija je ključni element u liječenju šećerne bolesti. Zato se na vrijeme pobrinite o svom zdravlju i saznajte sve o dijabetesu.

Što je zapravo dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest je vrlo ozbiljna metabolička bolest, odnosno kronični poremećaj, kojeg obilježava povišena koncentracija glukoze u krvi.

Bolest uzrokuje poremećaj rada žlijezde gušterače koja ne izlučuje inzulin uopće ili ga ne izlučuje dovoljno.

Sada se postavlja pitanje ...

Što je inzulin

Inzulin ima ulogu onog koji otvara vrata stanica u našem organizmu. Jednom kada otvori vrata naših stanica, one mogu primiti šećer (glukozu) iz krvi i koristiti ga kao energiju. Bez inzulina, vrata ostaju zatvorena, a šećer se nakuplja u krvi, što može dovesti do dijabetesa.

Inzulin je hormon kojeg gušterača luči, a odgovoran je za regulaciju koncentracije glukoze u krvi. On omogućuje da glukoza iz krvi prelazi u stanice pretvarajući je u energiju.

Uslijed nedovoljne količine hormona inzulina, glukoza neće moći ući u stanice ili neće ući u dovoljnim količinama, a njena koncentracija će istovremeno rasti u krvi.

Razina šećera u krvi

Normalne vrijednosti glukoze mjerene natašte su od 3,5 do 6,1 mmol/l.

Nakon obroka (1,5 do 2 sata iza jela) normalne vrijednosti su do 7,5 mmol/l.

Ovo su najčešći dijabetes simptomi

Porastom koncentracije glukoze u krvi iznad 10mmol/l javljaju se simptomi poput:

 • Pojačane gladi i žeđi
 • Pojačanog mokrenja
 • Umora i iscrpljenosti
 • Naglog gubitka težine
 • Čestih infekcija (posebno gljivičnih)
 • Zamućenje vida
 • Teškog zacjeljivanja rana
 • Promjene raspoloženja
 • Trci u nogama i rukama

Tipovi dijabetesa

Postoje 2 osnovna tipa dijabetesa: dijabetes 1 i dijabetes 2.

Od ukupnog broja dijabetičara, samo  njih 10% ima dijabetes 1.

Dijabetes tip 1

Simptomi kod dijabetesa 1 su vrlo izraženi i razvijaju se vrlo brzo. Za ovaj tip dijabetesa karakteristične su vrijednosti glukoze u krvi koje variraju od vrlo niskih do vrlo visokih u veoma kratkom vremenu. Osobe oboljele od ovog tipa dijabetesa naglo gube težinu i za njih je odmah određena inzulinska terapija.

Dijabetes tip 2

Dijabetes 2 je tip dijabetesa karakterističan za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Za ovaj tip dijabetesa značajno je da gušterača proizvodi inzulin  u malim količinama, za čije liječenje se koriste oralni lijekovi. Simptomi se razvijaju sporo i ponekad su slabog intenziteta. 

Dijabetes u trudnoći

Još jedna vrsta dijabetesa je gestacijski dijabetes. Javlja se u trudnoći zbog oslabljene aktivnosti inzulina. Za vrijeme trudnoće je veoma važno kontrolirati dijabetes zbog utjecaja na razvoj i zdravlje ploda. 

Kakve komplikacije uzrokuje dijabetes

Pojavom dijabetesa javlja se niz komplikacija. 

Razina glukoze u krvi je usko vezana s hranom koju ste pojeli.

Premalo ugljikohidrata u obroku može uzrokovati pad razine glukoze. Snižena razina glukoze u krvi se naziva hipoglikemija. Može se pojaviti kod uzimanja prevelike doze inzulina, pojačane tjelesne aktivnosti ili preskočenog obroka.

Hiperglikemija je obrnuto stanje od hipoglikemije. Odnosi se na povišenu razinu šećera u krvi. 

Prevelika razina glukoze u krvi dovodi i do poremećaja cirkulacije, oštećenja živaca u stopalima (neuropatije) te pojave čestih infekcija zbog oslabljenog imuniteta. Šećerna bolest uzrokuje i oštećenja krvnih žila pa se često javljaju visok krvni tlak, ateroskleroza i bolesti srca.

Jedna od kroničnih komplikacija koju uzrokuje dijabetes je problem s vidom odnosno slabljenje vida. Oštećenje bubrega je još jedna ozbiljna komplikacija koju uzrokuje povišena razina šećera u krvi.

Dijabetes povećava rizik od moždanog i srčanog udara.

Kako provoditi samokontrolu razine šećera u krvi

Dijabetes je bolest koja se ne može izliječiti ali se može staviti pod kontrolu. Svakodnevna briga o zdravlju se postiže;

 • Dobrom edukacijom o dijabetesu
 • Redovitim samokontrolama glukoze u krvi
 • Promjenama životnih navika
 • Redovitim kontrolama kod liječnika
 • Tjelesnom aktivnošću 
 • Pravilnom prehranom

Čvrsta samokontrola može pomoći u sprječavanju i odgađanju pojave komplikacija kod osoba s dijabetesom.

Preporučujemo da svakodnevno vodite dnevnik kontrole šećera u krvi. Bilježenjem vrijednosti glukoze u krvi prije obroka i 2 sata nakon obroka, dobiva se uvid o stanju bolesti i načinu na koji lijekovi odnosno inzulin utječu na razinu glukoze.

Danas su dostupna kvalitetna pomagala za šećernu bolest koja vam omogućuju redovito praćenje i samokontrolu šećera. Aparat za mjerenje šećera ili glukometar, svakako je jedan od njih. 

Aparat za mjerenje šećera u krvi

Naruči aparat za mjerenje šećera

Utjecaj životnih navika na pojavu dijabetesa

Zdrav životni stil smanjuje mogućnost pojave šećerne bolesti čak i kod osoba koje imaju nasljedne sklonosti.

Pod dobre životne navike ubrajamo prije svega održavanje tjelesne težine normalnom i sprječavanje gojaznosti što uključuje redovitu tjelesnu aktivnost.

Kako bi izbjegla rizike od pojave dijabetesa, osoba koja ima prekomjernu tjelesnu težinu treba obavezno poraditi na mršavljenju.

Pravilna, odnosno zdrava prehrana je ključna kod šećerne bolesti. Veoma je važno uvrstiti što više svježeg voća i povrća, te naučiti što se smije jesti, a što ne.

Tjelesna aktivnost sprječava mnoge bolesti, potiče cirkulaciju, jača srce, smanjuje krvni tlak, kolesterol i razinu stresa.

Stres je još jedan rizični faktor usko vezan za dijabetes. Važno je naučiti kako kontrolirati stres i umanjiti njegove posljedice.

Alkohol i cigarete su faktori koje treba izbaciti želite li postići promjenu.

Dodaci prehrani kod dijabetesa

Prirodna pomoć koja utječe na smanjenje razine glukoze u krvi, a vezana je i za reguliranje tjelesne težine je spirulina.

To je morska alga bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima koji štite mozak, krvne žile i oči zbog prisustva zeaksantina i beta karotena. Spirulina djeluje detoksikacijski, eliminira toksine, teške metale i višak tekućine iz organizma. Stabilizira šećer u krvi i pomaže u prevenciji dijabetesa.

Alfa lipoična kiselina je snažan antioksidant koji ima slično djelovanje kao spirulina. Ona štiti mozak, oči, sprječava dijabetes te ublažava posljedice dijabetesa i komplikacija koje on izaziva (poput moždanog udara). 

Koenzim Q 10 ima blagotvorno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila, sprječava moždani i srčani udar, pojačava nivo energije, pomaže kod dijabetesa te čuva vid. Preporučujemo ga svim oboljelim od šećerne bolesti kako bi spriječili komplikacije i ublažili posljedice koje izaziva dijabetes.

Biljke koje pomažu kod dijabetesa su srebrena svilenica i grčka piskavica. Znanstvena potvrda o pozitivnom učinku ove dvije biljke zabilježena je već prije 70 godina. Osim što smanjuju razinu šećera u krvi, reguliraju i rad gušterače odgovorne za izlučivanje inzulina.

Vrlo koristan lijek za regulaciju šećera je cejlonski cimet

Minerali koji snižavaju povišenu razinu šećera u krvi su krom i magnezij.

Vitamin C je važan za očuvanje elastičnosti krvnih žila i jačanje imuniteta.

Kada se javiti liječniku

Ako vam se često javljaju neki od simptoma šećerne bolesti - obratite se liječniku. 

Primijetite li preniske ili previsoke razine glukoze u krvi nakon nekoliko mjerenja u 24 sata, moglo bi značiti da vam terapija ne odgovara i također vam je neophodna liječnička pomoć.

Već smo spomenuli važnost redovitog mjerenja glukoze u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 1 koji koriste inzulinsku terapiju. Praćenje vrijednosti i redovit odlazak liječniku može na vrijeme spriječiti ozbiljne posljedice.

Ovdje možete pronaći kontakte udruga za pomoć dijabetičarima unutar Hrvatske.

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.