0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako odabrati dobar tlakomjer?

Kako odabrati dobar tlakomjer?

02. lipanj 2019.

Na tržištu je dostupno mnogo vrsta tlakomjera. U novije vrijeme prednost se daje digitalnim tlakomjerima i to za mjerenje na nadlaktici zbog njihove bolje preciznosti. Osobama koje boluju od hipertenzije ili jako niskog krvnog tlaka dobro je imati tlakomjer kod kuće radi lakšeg postavljanja dijagnoze ili praćenje učinkovitosti propisane terapije.

Kako odabrati dobar tlakomjer?

Zašto je dobro kontrolirati krvni tlak?

Pravilno-mjerenje-krvnog-tlaka

Pravilno i redovito mjerenje krvnog tlaka važno je zbog određivanja dijagnoze hipertenzije, visokog i niskog krvnog tlaka. Kontrola krvnog tlaka neophodna je kod osoba koje uzimaju terapiju a zbog utvrđivanja učinkovitosti iste i regulacije krvnog tlaka. 

Neka stanja poput starosne dobi, bolesti srca i krvnih žila ili trudnoće zahtijevaju redovitije praćenje krvnog tlaka zbog opasnosti od razvijanja ili pogoršanja bolesti. Važno je pravilno mjeriti krvni tlak. Za mjerenje možete odabrati digitalni tlakomjer za nadlakticu ili zapešće.

Koje su prednosti digitalnog tlakomjera?

zasto-je-digitalni-tlakomjer-bolji

Digitalni tlakomjer je mnogo jednostavniji izbor od tlakomjera s manometrom. Prije svega, rukovanje s njim je mnogo lakše. Jednostavnim pritiskom na jedno dugme počinje se i završava očitavanje tlaka. Klasični tlakomjer s manometrom za većinu predstavlja mnogo kompleksnije rješenje a pogotovo za starije osobe koje često dobro ne čuju otkucaje srca na stetoskop.

I digitalni tlakomjer i klasični tlakomjeri su jednako pouzdani. Prednost se daje digitalnim tlakomjerima za nadlakticu zbog njihove bolje preciznosti u odnosu na one za zapešće i njihove jednostavnosti pri rukovanju. Naime, krvna žila na nadlaktici je bliže ka srcu i mnogo se jasnije i bolje očitavaju otkucaji srca. Tlakomjeri za zapešće su priručni tlakomjeri koje je dobro imati na putovanju i kao drugi tlakomjer.

Kako pravilno mjeriti krvni tlak?

Pravilno-mjerenje-krvnog-tlaka

Prije početka mjerenja krvnog tlaka potrebno se odmoriti u slučaju da ste brže hodali ili bavili se nekom aktivnošću koja vam je povećala otkucaje srca. Isto tako važno je pola sata prije mjerenja ne konzumirati kavu, alkohol niti cigarete. 

Prilikom mjerenja ne smije se govoriti. Potrebno je pravilno sjediti, bez prekriženih ruku i nogu. Položaj ruke na kojoj se mjeri krvni tlak trebao bi biti u visini srca. Jednako je važno normalno i pravilno disati.

Odgovarajuća veličina manžete ključna je za dobivanje što točniji valjanih rezultata vrijednosti krvnog tlaka. Prilagodite veličinu manžete opsegu nadlaktice. Digitalni tlakomjer za zapešće imaju podesivu manžetu univerzalne veličine.

Digitalni tlakomjer za nadlakticu

Digitalni-tlakomjer-za-nadlakticu

Digitalni tlakomjeri za nadlakticu kao što smo već rekli su mnogo preciznije i praktičnije rješenje za mjerene vrijednosti krvnog tlaka. Na ekranu digitalnih tlakomjera se očitava gornji, donji krvni tlak i puls. Svi digitalni tlakomjeri imaju mogućnost spremanja rezultata odnosno memoriju za praćenje za jednu, dvije ili više osoba.

Digitalni tlakomjeri rade na baterije ili spajanjem na struju. Adapter za digitalne tlakomjere možete kupiti odvojeno ili u setu. Preporučujemo vam Omron digitalni tlakomjer M2, M3 ili M6 Razlikuju se po veličini i nekim funkcijama. Digitalni Omron tlakomjeri imaju također signalnu lampicu koja upozorava je li manžeta pravilno postavljena. 

Tlakomjeri s pametnom manžetom

Tlakomjer-s-pametnom-manzetom

U novije vrijeme napravljeni su tlakomjeri s pametnom manžetom. Pametna manžeta se razlikuje od obične u obliku i mogućnostima očitavanja otkucaja bez obzira na njeno pravilno odnosno nepravilno postavljanje. 

Pametna manžeta je već zaobljena i krutog oblika. Omron digitalni tlakomjeri za nadlakticu imaju pametnu manžetu koja omogućuje precizno mjerenje vrijednosti krvnog tlaka čak i ako manžeta nije precizno postavljena na mjesto krvne žile.

Tlakomjeri s govornom funkcijom

Digitalni-tlakomjer-s-govornom-funkcijom

Tlakomjere s govornom funkcijom preporučujemo osobama koje imaju problema s vidom i starijim osobama. Prednost digitalnog tlakomjera s govornom funkcijom je i u uputama koje vode do pravilnog postavljanja manžete i glasovnim porukama o pravilnom odnosno nepravilnom mjerenju krvnog tlaka.

Također glasovnom porukom se očitavaju dobiveni rezultati krvnog tlaka što je za starije i slabovidne osobe mnogo jednostavnije. Nano V3 je tlakomjer proizveden novom tehnologijom koja omogućuje funkciju glasovne poruke i vrlo je pouzdan i jednostavan za korištenje.

Odaberite pouzdan tlakomjer

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu