0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako se riješiti ušiju i gnjida u kosi?

Kako se riješiti ušiju u kosi?

09. kolovoz 2017.

Česta pojava koja se događa djeci vrtićke i školske dobi je pojava uši glave. Naime, riječ je o vrlo neugodnoj pojavi koja uzrokuje svrbež. Uši su bezopasne no ipak ih je teško odstraniti. Obično se pojavljuju među više djece koja zajedno borave u školama, vrtićima, igraonicama, kampovima, a prenose se s osobe na osobu ili zajedničkom upotrebom posteljine, ručnika, odjeće i drugih predmeta. 

Problem predstavljaju za osobe s dugom kosom koja nerijetko završi šišanjem. Pravovremeno otkrivanje uši glave i redovite kontrole puno pomažu u odstranjivanju i zaštiti od tih nametnika.

Što su uši glave?

                                                            

Uši glave su bezopasni nametnici koji provode život na ljudskom vlasištu. Hrane se krvlju domaćina sišući krv do 5 puta dnevno i tako se razmnožavaju. Mogu živjeti i oko 30 dana i izlegu i do 300 jajašaca odnosno gnjida. Te gnjide se obično priljubljuju uz sam korijen kose i teže ih je ukloniti nego odrasle uši. Gnjide su snažno pričvršćene uz dlaku 3 mm od tjemena.

Svojim ubodima u kožu glave domaćina, uši uzorkuju svrbež i iritacije.

Uši glave se često brkaju s tjelesnim ušima i stidnim ušima. 

Kako se prenose uši glave?

                                                                                                 

Već smo spomenuli da uši glave najčešće dobivaju djeca u školama, vrtićima, igraonicama i drugim mjestima. Naravno, prenose se i na ostale ljude koji su u kontaktu s njima. 

Uši glave se pojavljuju bez obzira na uvjete života i higijenu. Redovitim kontrolama uši se mogu na vrijeme otkriti i može se sprječiti njihovo razmnožavanje i daljnje širenje na druge osobe. 

Zajedničko korištenje ručnika, pokrivala za glavu, odjeće, posteljine može također biti jedan od faktora rizika za prenošenje tih nametnika. Naravno, uši glave se prenose i direktnim kontaktom s osobom koja ima uši. 

Preparati za odstranjivanje ušiju i gnjida

                                     

Za odstranjivanje ušiju i gnjida u kosi najčešće se koriste šamponi. Pranje kose odgovarajućim šamponima i češljanje posebnim češljem sa sitnim zupcima su stare metode odstranjivanja ušnih nametnika. 

Većina šampona sadrži najdjelotvornije tvari koje ubijaju uši i uništavaju jajašca odnosno gnjide iz kojih će se ubuduće razviti odrasle uši. Pri odabiru šampona ali i ostalih preparata za odstranjenje ušiju pripazite da su pH neutralni kako ne bi nadražili kožu i oči djeteta. 

Paranit je vrlo učinkovito sredstvo za odstranjivanje ušiju koje dolazi u obliku šampona, spreja za odstranjivanje i spreja za zaštitu. Paranit šampon sadrži formulu s dvostrukim djelovanjem na uši i gnjide koji ih guši i isušuje. Uništava 100% i uši i gnjide.

Prilikom korištenja šampona i pranja kose, potrebno je šampone ostaviti da djeluju na kosi do 10 minuta a potom isprati toplom vodom. Preporučuje se ispiranje toplom vodom koja u sebi sadrži i eterično ulje čajevca koje vrlo efikasno uništava i odbija nametnika zbog svog specifičnog mirisa.

Paranit sprej za odstranjivanje ušiju i gnjida je još jedno vrlo učinkovito sredstvo. Dokazano ubija 100% uši u jednoj primjeni. Ne sadrži insekticide i mirise.

Svoje djelovanje Paranit sprej pokazuje već nakon 15 minuta primjene. Sprej je najbrže sredstvo koje možete koristiti i uz šampon i samostalno. Sprej se raspršuje na udaljenosti od 10 cm od pramena kose. Morate ga nanijeti na cijelo vlasište i ostaviti da djeluje 15 minuta. Nakon toga kosu možete češljati i oprati.

Češalj protiv ušiju: obični ili električni?

                                     

Nakon pranja kose šamponom i prije sušenja kosu je potrebno iščešljati posebnim češljem za odstranjivanje ušiju i gnjida. Obični češalj za iščešljavanje je gusto zbijenih zubaca na kojemu se zadržavaju gnjide i uši. Češljanje takvim češljem se preporučuje i dok je kosa suha. Napominjemo da je potrebno češalj očistiti i ukloniti od ušiju i gnjida tijekom češljanja a potom ga oprati nakon korištenja.

Zašto električni češalj? Zagrijani zrak koji proizvodi električni češalj pomaže pri bržem odstranjenju ušiju i gnjida. Dakle, električni češalj električnim nabojem uništava uši koje dolaze u kontakt sa zupcima češlja. Rukovanje njim je puno jednostavnije od običnog češlja a odstranjivanje mnogo brže. Češljanjem električnim češljem se provodi samo i isključivo kad je kosa suha.

Električni češalj Rombi Comb je pouzdano rješenje a djeca često dobivaju uši a češljanje običnim češljem postaje zamorno i bez rezultata.

Zaštita kose od ušiju i gnjida

                                     

Preparat koji je mnogo olakšao u suzbijanju pojave ušiju u kosi je zaštitni losion. Paranit ili Lice guard losion u spreju je idealno rješenje koje možete primjeniti za vrijeme epidemije zaraze ili svaki put kad posumnjate na mogućnost pojave i širenje nametnika. 

Kako biste zaštitili vlasište od moguće pojave ušiju dovoljna je jedna primjena odnosno raspršivanje spreja na kosu. Postupak nanošenja treba napraviti s udaljenosti od 15 cm od glave na čistu, suhu ili mokru kosu. Najbolje bi bilo vlasište poprskati ujutro prije polaska u školu ili vrtić. 

Sprejeve za zaštitu kose od ušiju i gnjida možete nanositi i na pokrivala na glavu poput kape, šešira ili šala. Tako ćete spriječiti njihovo širenje i prenošenje s drugih osoba ali i na druge osobe.

Šišanje: da ili ipak ne?

                                     

Duga kosa otežava odstranjivanje gnjida i ušiju. Jajašca odnosno gnjide se priljubljuju uz sam korijen kose. Kada je kosa kraća lakše ih možemo uočiti ali i odstraniti jer rastom kose izlaze brže ka površini. 

Preduga kosa zahtijeva i duže vremena za češljanje i kontrolu vlasišta. No ako li posumnjate na mogućnost pojave ušiju djelujte odmah. Preventivno nanosite sprej za zaštitu svakodnevno i jednom tjedno perite kosu šamponom. Uključite li i češljanje električnim češljem nakon svakog pranja kose napravili ste velik korak u sprječavanju ušiju a šišanje ćete odgoditi za drugi put.

Želite kosu bez ušiju i gnjida?

                                                                                                                                                                              

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu