0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako riješiti problem zatvora kod djece?

Kako riješiti problem zatvora kod djece?

Što pomaže kod zatvora i tvrde stolice kod djece?
05. studeni 2021.

Pod pojmom zatvora podrazumijevamo neredovitu i otežanu, odnosno tvrdu stolicu koja može izazvati bol u trbuhu, smetnje pri mokrenju te pojavu krvi u stolici. 

Problemi sa zatvorom i probavnim tegobama čine 3-5% posjeta pedijatru.Tegobe zatvora kod djece su najizraženije u dobi od 2 do 4 godine, ali se ta sklonost kao nasljedna pojavljuje kod neke djece i dalje u odraslijoj dobi. 

Zbog čega dolazi do zatvora kod djece?

Probavni sustav djece, posebno u prvim mjesecima života, nije u potpunosti razvijen. Upravo zbog toga nastaju problemi s grčevima, nadutost i loša probava. Naime, ne postoji pravilo koje određuje broj stolica dnevno. Neka djeca imaju stolicu nakon svakog obroka, a neka jedanput dnevno. Novorođenče ima najveći broj stolica dnevno, a on se postepeno smanjuje tijekom odrastanja.

Problemi sa zatvorom prepoznaju se u slučaju ako dijete nije imalo stolicu 4 ili više dana i ako ima tvrdu stolicu koja izaziva neugodu i bol. Uzroci zatvora mogu biti različiti, a očituju se kroz premali unos prehrambenih vlakana, odnosno voća, povrća i žitarica.

Dehidracija, stresni događaj, promjene u jelovniku, ali i bolan doživljaj djeteta vezan uz defekaciju mogu otežati i stvoriti probleme sa zatvorom. Razne bolesti i lijekovi također mogu biti uzrokom zatvora kod djece. Kako bi se otkrio pravi uzrok zatvora potrebno je pratiti učestalost stolice i promjene koje se događaju uz nju.

Kako prepoznati problem sa zatvorom?

Većina roditelja misli da će se stanje s vremenom popraviti i da nije potreban liječnički pregled. No, problemi sa zatvorom mogu upućivati na ozbiljno i alarmantno stanje koje je često odraz i bolesti probavnog sustava. Sam prelazak s majčinog na adaptirano mlijeko može izazvati konstipaciju, a probleme s probavnim sustavom izazivaju i alergije i netolerancija na laktozu i hranu.

Prilikom svakog mijenjanja pelene potrebno je obratiti pažnju na stolicu djeteta.

Simptomi koji upućuju na kronični zatvor jesu sljedeći:

  • neredovita stolica (rjeđe od 3 puta tjedno),
  • fekalne inkontinencije (pojavljivanje tragova stolice na rublju češće od jedanput tjedno),
  • zadržavanje stolice te 
  • otežane i bolne defekacije zbog stolice velikog volumena.

Prema preporukama europskog gastroenterološkog društva trajanje simptoma kroz 2 tjedna smatra se kritičnim razdobljem čije rješavanje ne bi trebalo odgađati.

Prehranom bogatom vlaknima potaknite dobru probavu kod djece

Za regulaciju probave pokušajte uravnotežiti prehranu. Djeci dajte što više jušnih jela, voća i povrća, žitarica, suhih plodova voća, a izbjegavajte slatkiše te masnu hranu

Izbjegavanje zaslađenih napitaka i gaziranih pića je poželjno zbog mogućeg nastanka i drugih probavnih tegoba poput nadutosti i plinova. Nezdrave gazirane napitke zamijenite čistom vodom i čajevima koji sprječavaju dehidraciju i potiču metaboličke procese.

Unos dnevnih potreba za vlaknima i vitaminima, ima pozitivan utjecaj na rješavanje problema za zatvorom kod djece (ali i odrasllih).

Prehrana bogata vlaknima je dugoročno funkcionalno rješenje kod problema sa zatvorom. Vlakna povećavaju voluminoznost stolice odnosno zadržavaju vodu i olakšavaju pražnjenje crijeva. Voće i povrće bogato vlaknima je prirodni regulator probave koji će potaknuti lijena crijeva i spriječiti tvrdu stolicu.

Pravilo češćih, a manjih obroka vrijedi i u ovom slučaju. Nastojte izbjegavati grickalice i suhu hranu, a unos mlijeka ograničite na pola litre maksimalno na dan jer mlijeko i mliječni proizvodi zatvaraju.

Dodaci prehrani koji rješavanju probavne tegobe kod djece

Smokvan tekući pripravci su odličan prirodni izbor koji potiču kretanje crijeva i smanjuju tegobe nadutosti i grčeva. Smokvan sirup sadrži smokvu i šljivu te kombinaciju eteričnih ulja koja ublažavaju grčeve.

Herba Croatica kivilaks sirup je također tekući biljni pripravak za poboljšanje rada crijeva i regulaciju probave. Netopiva vlakna potiču volumen i pražnjenje crijeva čime se na potpuno prirodan, a siguran način ubrzava proces probave. Ovaj sirup mogu koristiti djeca već od 1 godine života, a dovoljna je 1 žličica navečer.

Za djecu od dvije godine nadalje, a kod problema tvrde stolice preporučujemo Nutripharm Laksol vrećice. Ovaj pripravak na sebe veže vodu, omekšava stolicu povećavajući volumen i pražnjenje crijeva. Prednost kod korištenja ovog proizvoda je što se njegov učinak dužom upotrebom ne smanjuje i ne izaziva navikavanje.

Cotidierbe sirup je potpuno prirodan tekući pripravak za olakšavanje tegova zatvora i tvrde stolice. Topiva vlakna i ljekovito bilje potiče probavu i olakšava njen proces.

Prilikom odabira dodataka prehrani uvijek krenite s blažim prirodnim dodacima prehrani koji će potaknuti rad crijeva i omekšati tvrdu stolicu. 

Riješite problem zatvora kod djece

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
jele ribičić - 26.02.2019.
Poštovana, hvala Vam na upitu, Svi proizvodi za poboljšanje probave namijenjeni su djeci iznad 1 godine, Bebe u toj dobi uobičajeno imaju grčeve zbog čega im je potrebno davati probiotike u obliku kapi, čaj od komorača a od mliječne hrane preporučujemo Vam Novalac AC protiv kolika ili Novalac IT formulu protiv zatvora. Lijepi pozdrav
Suzana Očko - 23.02.2019.
Poštovani, koji biste sirup na biljnoj bazi preporučili bebi od 5/6mjeseci za poticanje redovite probave koja jos uvijek povremeno pati od vjetrova/grceva? Počeli smo s dohranom.
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu