0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako riješiti problem zatvora kod djece?

Zatvor kod djece

21. srpanj 2018.

Čak 10% djece ima probleme s kroničnim zatvorom. Pod pojmom zatvora podrazumijevamo neredovitu i otežanu odnosno tvrdu stolicu. Navedeni problemi mogu izazvati bol u trbuhu, smetnje pri mokrenju te pojavu krvi u stolici. 

Problemi sa zatvorom i probavnim tegobama čine 3-5% posjeta pedijatru.Tegobe zatvora kod djece su najizraženije u dobi od 2 do 4 godine ali se ta sklonost kao nasljedna pojavljuje kod neke djece i dalje u odraslijoj dobi. Kako izbjeći probleme sa zatvorom i olakšati djeci probavne tegobe?

1. Uzroci zatvora kod djece

uzroci-zatvora-kod--djece

Probavni sustav djece posebno u prvim mjesecima života nije u potpunosti razvijen. Upravo zbog toga nastaju probavne tegobe nadutosti, grčeva i loše probave. Kako znati radi li se o lošoj probavi? Naime, ne postoji pravilo koje određuje broj stolica dnevno. Neka djeca imaju stolicu nakon svakog obroka a neka jedanput dnevno. Novorođenče ima najveći broj stolica dnevno a on se postupno smanjuje tijekom odrastanja.

Problemi sa zatvorom prepoznaju se u slučaju ako dijete nije imalo stolicu 4 ili više dana i ako ima tvrdu stolicu koja izaziva neugodu i bol.

Uzroci zatvora mogu biti različiti a očituju se kroz premali unos prehrambenih vlakana odnosno voća, povrća i žitarica. Prehrana bogata mlijekom pogoršava stanje i doprinosi zatvoru. 

Dehidracija, stresni događaj, promjene u jelovniku ali i bolan doživljaj djeteta vezan uz defekaciju mogu otežati i stvoriti probleme sa zatvorom. Razne bolesti i lijekovi također mogu biti uzrokom zatvora kod djece, Kako bi se otkrio pravi uzrok zatvora potrebno je pratiti učestalost stolice i promjene koje se događaju uz nju.

2. Kako prepoznati problem sa zatvorom?

Zatvor-i-tvrda-stolica-kod-djece

Većina roditelja očekuje da će se stanje popraviti i da nije potreban liječnički pregled. No problemi za zatvorom mogu upućivati na ozbiljno i alarmantno stanje koje je često odraz i bolesti probavnog sustava. Sam prelazak s majčinog na adaptirano mlijeko može izazvati konstipaciju. A probleme s probavnim sustavom izazivaju i alergije i netolerancija na laktozu i hranu.

Kronični zatvor karakterizira  pojavljivanje simptoma poput neredovite stolice ( rjeđe od 3 puta tjedno), fekalne inkontinencije ( pojavljivanje tragova stolice na rublju češće od jedanput tjedno ), zadržavanje stolice, otežane i bolne defekacije zbog stolice velikog volumena.

Prema preporukama europskog gastroenterološkog društva trajanje simptoma kroz 2 tjedna smatra se kritičnim razdobljem čije rješavanje ne bi trebalo odgađati.

3. Zatvor ili tvrda stolica?

kako-znati-radi-li-se-o-zatvoru-ili-samo-tvrdoj-stolici_

Zatvor kod djece često je praćen i tvrdom stolicom. Za vrijeme pražnjenja crijeva nastaju bol i neugoda a nju uzrokuju povećane mase stolice nastale dužim zadržavanjem sadržaja. Upravo iz tih razloga potrebno je pratiti učestalost stolice kako bi se smanjila potreba za liječničkom intervencijom.

Djeca u školskoj i vrtićkoj dobi imaju često problem s tvrdom stolicom upravo zbog straha i pritiska roditelja i teta u vrtiću kada se događa odgađanje i zadržavanje stolice. Odbijanje od nošenja pelena kod djece može izazvati psihološku barijeru koja uzrokuje probleme s tvrdom stolicom ili zatvorom.

Pojasnit ćemo pojmove vezane za zatvor i tvrdu stolicu. Zatvor označava neredovitu stolicu odnosno izostanak redovitog i spontanog pražnjenja crijeva a tvrda stolica ili konstipacija nastaje zbog nakupljanja veće mase ili nemogućnosti defekacije. 

Zatvor je vrlo često praćen tvrdom stolicom. Ako omekšate stolicu istovremeno ćete pokrenuti rad crijeva i njihovo pražnjenje. Tako će stolica postati mekša i redovitija bez bolnih i neugodnih iskustava za dijete.

4. Kako potaknuti probavu kod djece?

Hrana-bogata-vlaknima

Za regulaciju probave pokušajte uravnotežiti prehranu. Djeci dajte što više juha, voća i povrća, žitarica, suhih plodova voća a izbjegavajte slatkiše te masnu hranu. Dodatak čaja od komorača ili kamilice olakšat će grčeve i ukloniti nadutost. 

Prehrana bogata vlaknima je dugoročno funkcionalno rješenje kod problema sa zatvorom. Vlakna povećavaju voluminoznost stolice odnosno zadržavaju vodu i olakšavaju pražnjenje crijeva. Voće i povrće bogato vlaknima je prirodni regulator probave koji će potaknuti lijena crijeva i spriječiti tvrdu stolicu.

Unos tekućine je vrlo važan. Čista voda i čajevi sprječavaju dehidraciju i potiču metaboličke procese. Izbjegavanje zaslađenih napitaka i gaziranih pića je poželjno zbog mogućeg nastanka i drugih probavnih tegoba poput nadutosti i plinova.

Pravilo češćih a manjih obroka vrijedi i u ovom slučaju. Nastojte izbjegavati grickalice i suhu hranu a unos mlijeka ograničite na pola litre maksimalno na dan jer mlijeko i mliječni proizvodi zatvaraju.

5. Što najbolje pomaže u regulaciji stolice?

Pirodni-regulator-probave

Za omekšavanje stolice preporučuje se laktuloza, sjeme lana i indijski trputac odnosno psyllium. Ljuskice indijskog trputca na sebe vežu vodu, povećavaju volumen i do 15 puta te olakšavaju tako pražnjenje crijeva. Osim toga on nježno odčepljuje crijeva bez navikavanja i nuspojava. Preporučuje se djeci starijoj od 6.godina.

Protiv zatvora ne preporučujemo nikakve jače laksative zbog stvaranja navike i lijenih crijeva. Radije uzmite sirupe koji sadrže prirodne regulatore probave a sadržavaju ekstrakte aloe vere, kivija, smokve, šljive itd. 

Laktuloza pomaže u ubrzanju prolaska crijevnog sadržaja a u obliku sirupa je mogu koristiti djeca starija od tri godine. Ne zaboravite ni na probiotike i prebiotike. Oni igraju važnu ulogu u probavnom sustavu. Probiotici održavaju crijevnu mikrofloru normalnom te doprinose zdravlju probavnog sustava. Probiotičke kapi za dojenčad pomažu smanjiti probavne tegobe grčeve i nadutost.

Ako djetetu dajete adaptirano mlijeko a primijetili ste da ima zatvor onda svakako pokušajte sa specijalnim mlijekom poput Novalac IT mliječne formule. To je specijalna formula za novorođenu djecu koja imaju probleme sa zatvorom.

Za rješavanje problema sa zatvorom izbjegavajte biljne i druge laksative koji izazivaju navike a preagresivnu su za crijevnu sluznicu. Sena i krkavina su jaki biljni laksativi koji se mogu koristiti u maloj količini i u kombinaciji s drugim biljkama za olakšavanje probavnih tegoba. Ipak za djecu su puno bolji izbor tekući dodaci prehrani ili oni u prahu koji sadrže neškodljive sastojke poput kivija, smokve, šljive, komorača...

6. Dodaci prehrani: Kada i kako ih koristiti?

Reugulirajte-probavu-prirodnim-putem

Smokvan tekući pripravci su odličan prirodni izbor koji potiču kretanje crijeva i smanjuju tegobe nadutosti i grčeva. Smokvan sirup sadrži smokvu i šljivu te kombinaciju eteričnih ulja koja ublažavaju grčeve, 

Herba Croatica kivilaks sirup je također tekući biljni pripravak za poboljšanje rada crijeva i regulaciju probave. Sadrži liofilizirani kivi, smokvu i šljivu. Netopiva vlakna potiču volumen i pražnjenje crijeva čime se na potpuno prirodan a siguran način ubrzava proces probave. Ovaj sirup mogu koristiti djeca već od 1 godine života a dovoljna je 1 žličica navečer.

Za djecu od dvije godine nadalje a kod problema tvrde stolice preporučujemo Nutripharm Laksol vrećice. Ovaj pripravak na sebe veže vodu, omekšava stolicu povećavajući volumen i pražnjenje crijeva. Prednost kod korištenja ovog proizvoda je što se njegov učinak i dužom upotrebom ne smanjuje i ne izaziva navikavanje.

Cotidierbe sirup je potpuno prirodan tekući pripravak za olakšavanje tegova zatvora i tvrde stolice. Topiva vlakna i ljekovito bilje potiče probavu i olakšava njen proces.

Kod težih oblika zatvora pokušajte i s glicerinskim čepićima za djecu. Prilikom odabira dodataka prehrani uvijek krenite s blažim prirodnim sredstvima koji će potaknuti rad crijeva i omekšati tvrdu stolicu. Puno je bolje koristiti takva sredstva u kombinaciji sa zdravom prehranom nego jake laksative koji izazivaju navike.

Riješite problem zatvora kod djece?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
jele ribičić - 26.02.2019.
Poštovana, hvala Vam na upitu, Svi proizvodi za poboljšanje probave namijenjeni su djeci iznad 1 godine, Bebe u toj dobi uobičajeno imaju grčeve zbog čega im je potrebno davati probiotike u obliku kapi, čaj od komorača a od mliječne hrane preporučujemo Vam Novalac AC protiv kolika ili Novalac IT formulu protiv zatvora. Lijepi pozdrav
Suzana Očko - 23.02.2019.
Poštovani, koji biste sirup na biljnoj bazi preporučili bebi od 5/6mjeseci za poticanje redovite probave koja jos uvijek povremeno pati od vjetrova/grceva? Počeli smo s dohranom.
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu