0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti 5 razloga zašto uzimati Koenzim Q1 (NADH)

5 razloga zašto uzimati Koenzim Q1

01. veljača 2020.

Pored koenzima Q10 o kojem smo već pisali, u našem organizmu prirodno se nalazi i koenzim 1 ili NADH. Ova esencijalna tvar važna je jer daje energiju, smanjuje umor, djeluje na poboljšanje mentalnih performansi, a koristi se i kod raznih bolesti poput Alzheimera i Parkinsonove bolesti.

NADH je skraćenica za biološku tvar nikotinamid adenin dinukleotid ili drugim imenom koenzim Q1. Zašto je važan za naše zdravlje? ...

Što je Koenzim 1 ili NADH ?

Koenzim 1 ili NADH je esencijalna tvar, koenzim koji se prirodno nalazi u stanicama našeg organizma. Njegova količina u tijelu je najveća u mladosti, a starenjem ili uslijed nekih bolesti njegova količina se smanjuje. Posljedice smanjene količine koenzima Q1 mogu biti brojne: od kroničnog umora, problema s mentalnim performansama do problema sa živčanim i mišićnim sustavom.

Koenzim 1 je snažan antioksidans koji popravlja stanična oštećenja i djeluje kao stanično gorivo za proizvodnju energije. Ovo je zapravo njegova i najvažnija, ključna uloga u organizmu. 

U nastavku pročitajte 5 tegoba odnosno bolesti u kojima koenzim Q1 pomaže.

1. Sindrom kroničnog umora i nedostatak energije

Koenzim Q1 je stanično gorivo, uključen je u stvaranje energije u organizmu. Umor i iscrpljenost mogu biti posljedica privremenih i povećanih umnih i tjelesnih napora, ali kad postaje trajna prepreka u normalnom svakodnevnom funkcioniranju, onda je to već kronična bolest.

Koenzim Q1 potiče proizvodnju energije u stanicama i zato se preporučuje kod sindroma kroničnog umora i povećanih napora. Zapaženo je da koenzim Q1 povećava mentalnu svježinu, koncentraciju i pamćenje pa se stoga preporučuje i onima koji imaju povećane umne napore i potrebno im je "mentalno" gorivo.

2. Koenzim Q1 kod Alzheimera i demencije

Alzheimerovu bolest karakterizira gubitak pamćenja, promjene u osobnosti te u sposobnosti prosuđivanja. Ova bolest je progresivna bolest mozga koja neprestano ima tendenciju pogoršanja. Kod Alzheimera dolazi do propadanja živčanih stanica u mozgu zbog čega se javlja niz psiholoških simptomatskih promjena.

Koenzim Q1 je ključan za sve stanice, pa tako i živčane. Ima važnu ulogu kod poboljšanja i održavanja koncentracije, pamćenja i mentalne svježine. Zbog kemijskih reakcija nastalih u mozgu, koenzim Q1 pomaže kod Alzheimerove bolesti djelujući protiv simptoma depresije.

Koenzim Q1 preporučuje se starijim osobama, u svim fazama bolesti 

3. Koenzim Q1 kao snažan antioksidans

 

 

Oksidacijski stres je posljedica prekomjernog stvaranja slobodnih radikala u organizmu odnosno narušavanja ravnoteže i promjena vezanih uz oštećenje stanica. Upravo oksidacijski stres ima važnu ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, zatim utječe na starenje organizma.

Koenzim Q1 je snažan antioksidans koji kontrolira staničnu regulaciju i popravlja oštećenja uzrokovana oksidacijskim stresom i vanjskim čimbenicima poput zagađenja zraka, pušenja, zračenja itd. On uništava slobodne radikale i uspostavlja obrambenu ravnotežu u organizmu štiteći od raznih bolesti i oštećenja. 

4. NADH i Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je još jedna progresivna bolest odnosno poremećaj centralnog živčanog sustava. Karakterizira se tremorom, drhtanjem, ukočenošću te usporenošću pokreta. Kod nje dolazi do degenerativnih promjena u mozgu i jakog nedostatkom dopamina. Parkinsonova bolest je povezana s dubokim mentalnim i fizičkim poremećajem, a praćena je problemima sa spavanjem, nesanicom, vrtoglavicom te poremećajima u govoru, gutanju i disanju.

Koenzim Q1 ili NADH je izvrsna podrška kod ove bolesti jer potiče živčane signale te snažan je stimulator dopamina i adrenalina. Povećana proizvodnja dopamina omogućuje bolesnicima da se lakše nose sa simptomima bolesti.

5. Mišićne bolesti i koenzim Q1

Koenzim Q1 preporučili smo kod Parkinsonove bolesti u kojoj se javlja mišićna ukočenost. Istraživanja su pokazala njegovu pozitivnu ulogu i kod fibromialgije, bolesti koju karakterizira također jaka bol, ukočenost i preosjetljivost mišića. Simptome ove bolesti pogoršava fizički ili emocionalni stres, pa su bolesnici često skloni nesanici, tjeskobi, a ponekad i deprimirani.

Koenzim Q1 pomaže u uklanjanju mliječne kiseline u mišićima koja uzrokuje grčeve i ukočenost. Također djeluje na živčane signale smanjujući preosjetljivost. Kao aktivator stanične energije pomaže u smanjenju umora i poboljšanju mentalne svježine. Rado ga koriste sportaši zbog ublažavanja bolova u mišićima i radi povećanja energije.

Dodatak prehrani s koenzimom Q1

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu