0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Koji vitamini i minerali su važni za vrijeme i nakon trudnoće?

Kako odabrati najbolje vitamine i minerale u trudnoći?

31. svibanj 2017.

Svaka majka bi trebala znati dovoljno informacija o trudnoći i problemima koji je mogu pratiti za vrijeme i nakon trudnoće te o pravilnom razvoju djeteta. Educirati se o važnosti vitamina i minerala u trudnoći je poželjno, a kako bi se izbjegle posljedice koje mogu utjecati na zdravlje djeteta i same majke.

Kakvu ulogu imaju dodaci prehrani u trudnoći?

                                      

Nepravilna i siromašna prehrana ne osigurava dovoljnu količinu vitamina i minerala. Mnoge provedene studije su pokazale pozitivan učinak multivitaminskih dodataka prehrani za vrijeme trudnoće, ali i nakon dojenja. Naravno, dodaci prehrani nisu nikakva zamjena za uravnoteženu prehranu ali njihov dodatni unos ima djelotvorno djelovanje po zdravlje i majke i djeteta. Pritom se misli prvenstveno na sprječavanje mnogih bolesti koje se mogu javiti nedostatkom određenih nutrijenata.

Dodaci prehrani za trudnice poštuju potrebe "drugog stanja" pa je udio vitamina i minerala posebno i prilagođen potrebama trudnica. Dodatke prehrani treba naravno i prilagoditi njihovom unosu putem hrane. Primjerice, ako trudnica jede 2-3 puta tjedno ribu dodatni unos omega 3 masnih kiselina nije joj potreban. 

Stres, loša prehrana i nezdrave navike povećavaju potrebnu za dodacima prehrani, a posebno u trudnoći u kojoj su potrebe za vitaminima i mineralima veće.

Koji su vitamini i minerali neophodni u trudnoći?                                                                         

Posebnu pažnju za vrijeme trudnoće treba obratiti na folnu kiselinu. Naime, folna kiselina je neophodna želite li planirati trudnoću ali je jednako važna i tijekom same trudnoće. Jedna je od najvažnijih vitamina u prva tri mjeseca trudnoće. Potreba za folnom kiselinom se u trudnoći udvostručuje pa ju je poželjno uzimati u dodacima prehrani. 

Nedostatak folne kiseline može doći do nedovoljnog razvoja središnjeg živčanog sustava djeteta i do ostalih deformacija.

Uzimanje folne kiseline u dozi od 400 do 800 mcg dnevno se preporučuje do 12.-tog tjedna trudnoće.  

Željezo je mineral koji također može nedostajati u trudnoći. Željezo doprinosi normalnom rastu i razvoju. Unos kalcija tijekom trudnoće važan je za očuvanje koštane mase majke ali i osigurava izgradnju kostiju djeteta. Uzimanjem kalcija sprječava se preuranjen porod, smanjuje rizik od hipertenzije te povoljno djeluje na krvni tlak kod djeteta.

Magnezij i cink su također važni minerali za normalni razvoj fetusa. Možete ih unositi hranom, no utvrđeno je da njihov unos hranom nije dovoljan. Osim za razvoj djeteta magnezij je koristan jer poboljšava metabolizam kod trudnica i smanjuje grčeve u nogama.

Omega-3 masne kiseline posebno se preporučuju u zadnjem tromjesečju. Neophodne su za razvoj živčanih stanica bebe, za rast i razvoj mozga te smanjuju rizik od prijevremenog poroda. Preporučuje se njihovo uzimanje i za vrijeme dojenja i to u kombinaciji s ostalim vitaminima i mineralima.

Trebam li uzimati dodatke prehrani prije i nakon trudnoće?

                                      

Već smo spominjali važnost dodatnog unosa folne kiselina prije začeća. Unosom folne kiseline povećava se razina folata, koji doprinose razvoju majčinog tkiva tijekom trudnoće. Njihova niska razina je veoma rizičan faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Tijelo ne može proizvesti ovaj vitamin pa ga je potrebno dodatno unositi. 

Prenatalne formule preporučuju se uzimati i prije trudnoće, a ako bi se smanjili rizici tijekom trudnoće. Izbjegavanje stresa je poželjno želite li zatrudnjeti. Stres smanjuje razine magnezija pa je njegov povećan unos koristan i prije trudnoće. 

Nakon trudnoće, za vrijeme dojenja poželjan je također dovoljan unos vitamina i minerala. To su postnatalne formule koje doprinose zdravlju majke i djeteta.

Kakva je važnost dodataka prehrani za vrijeme dojenja?

                                     

Potrebe za vitaminima i mineralima nastavljaju se i tijekom dojenja. Mlijeko je prva namirnica s kojom se dijete susreće. Upravo je ono izvor hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj

Dojenje se preporučuje najmanje tijekom prvih 6 mjeseci. Majčino mlijeko osim što je izvor svih hranjivih tvari, štiti od raznih bolesti i infekcija te jača imunološki sustav djeteta. Dojilje se trebaju hraniti pravilno, što znači hranom osigurati dovoljne količine svih vitamina i minerala.

Često se prehranom ne zadovoljavaju dnevne potrebe hranjivih tvari pa se preporučuje unositi ih u obliku dodataka prehrani. Tim bolje jer povećane potrebe zbog dojenja, loše prehrane, povećanog stresa i iscrpljenosti su već dovoljni razlozi za dopunom postnatalnih suplemenata. Majke će imati više energije, bit će zaštićene od bolesti, a dijete će dobivati sve potrebne hranjive tvari.

Nakon poroda korisno je uključiti i omega-3 masne kiseline jer smanjuju rizik od postporođajne depresije

Zašto su probiotici korisni za vrijeme trudnoće?

                                                           

Uzimanje "dobrih bakterija" odnosno probiotika za vrijeme trudnoće pokazalo se vrlo učinkovitim u sprječavanju bakterijske vaginoze ali i održavanju vaginalne mikroflore zdravom. Upravo bakterijska vaginoza smatra se mogućim krivcem prijevremenog poroda. Probiotici su vrlo korisni i za majku i dijete.

Uzimanje probiotika može spriječiti nakupljanje mikroorganizama koji mogu izazvati zdravstvene smetnje kod novorođenčadi. Istraživanja su pokazala da probiotici mogu spriječiti pojavu atopijskog dermatitisa i uopće alergijskih reakcija djeteta.

Probiotičke kulture, održavajući crijevnu i vaginalnu mikrofloru zdravom pridonose jačanju imunološkog sustava majke

Trebam li uzimati dodatke prehrani u trudnoći?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu