0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Probiotici: Zdravlje u crijevima

Zašto su važni probiotici?

09. listopad 2018.

U posljednje vrijeme ističe se važnost primjene probiotika kod narušenog zdravlja i različitih bolesti organizma. Uzima ih se ne samo u slučaju proljeva nego i za prevenciju mnogih bolesti i infekcija.

Kakva je uloga probiotika po zdravlje čovjeka i zašto bismo ih trebali uzimati češće?...

Dobre bakterije u crijevima čovjeka

Mikroorganizmi-prirodno-stanuju-u-crijevnima-covjeka

Crijevnu mikrofloru čine korisne bakterije koje su normalni stanovnici debelog crijeva, a za zdravlje čovjeka imaju značajnu ulogu. Bakterijska flora je prirodno prisutna u crijevima čovjeka i u tom simbiotskom odnosu nalazi se već od samog rođenja.

Bakterije crijevne mikroflore poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari te utječu na razinu energije u organizmu. Važne su za metaboličke procese organizma, sintezu vitamina, pohranu masti zbog čega postaju važnim čimbenikom u održavanju tjelesne mase. Održavaju i funkciju crijevne sluznice, štite organizam od alergena i rasta patogenih mikroorganizama.

Ostala važna djelovanja bakterijskih kultura u crijevima čovjeka odnose se na zaštitu od infekcija  te ono najvažnije na jačanje funkcije imunološkog sustava. 

Iz navedenih razloga možemo zaključiti da je održavanje zdrave ravnoteže crijevne mikroflore neophodno za opće zdravlje čovjeka i zaštitu organizma od raznih bolesti. 

Što su probiotici, a što prebiotici?

Dobre-bakterije-se-nalaze-prirodno-u-crijevima-covjeka

Probioticima nazivamo žive mikroorganizme čija je osnovna funkcija održavanje mikrobiološke i imunološke ravnoteže u organizmu. Najčešće su to mikroorganizmi iz rodova  Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacillus. Važno je napomenuti da probiotici utječu na ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevnoj mikroflori i potiču funkciju crijeva u slučaju kada je njena ravnoteža potpuno ili djelomično narušena. 

Prebiotici su nerazgradivi elementi hrane poput primjerice inulina, a njihova je uloga poticanje rasta i aktivnosti dobrih bakterija u crijevima. Mogu se uzimati u kombinaciji s probioticima zbog čega se njihovo djelovanje pojačava a ubrzava proces obnove crijevne mikroflore,

Pozitivno djelovanje probiotika na bolesti

Djelovanje-probiotika-na-crijevne-bolesti

Ustanovili smo važnost probiotika po zdravlje čovjeka i obranu od mnogih bolesti i infekcija. Obratite pažnju na zdravlje mikroflore i na probiotike u slučaju:

Neke od navedenih bolesti gotovo je nemoguće liječiti bez primjene probiotika. Proljevi, intolerancije na hranu, laktozu, gljivične infekcije akutne ili kronične prirode potrebno je liječiti i oralnim probioticima kako bi se smirili upalni procesi, a crijevna mikroflora dovela u ravnotežu. 

Kada se preporučuje uzimati probiotike?

Bolesti-kod-kojih-se-probiotici-preporucuju

Najbolji pokazatelji narušene ravnoteže crijevne mikroflore su proljev, zatvor, razne infekcije i pad imuniteta. Ako vam je liječnik propisao antibiotsku terapiju, uz nju obavezno uzimajte probiotike. Antibiotici narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore pa je primjena probiotika uz antibiotike neophodna.

Upotreba probiotika u slučaju proljeva je najučestalija. Ako uzimate neke druge lijekove koji zaustavljaju proljev nikako ne zaboravite uzimati i probiotike i to dovoljno dugo i redovito kako bi se crijevna mikroflora vratila u ravnotežu. Isto preporučujemo i kod zatvora s kojim se bore sve dobne skupine i koji predstavlja najčešću tegobu djece, trudnica, starijih osoba...

Za liječenje infekcija urinarnog trakta uloga probiotika je dvostruka. Naime, probiotici potiču aktivnost dobrih bakterija smanjujući upalne procese, a istovremeno eliminiraju patogene mikroorganizme i smanjuju njihovo pretjerano razmnožavanje. U novije vrijeme česte su kombinacije probiotika i biljaka za liječenje infekcija mokraćnog sustava i cistitisa koji je vrlo česta pojava kod žena.

Probiotici u obliku kapi se daju novorođenčadi zbog nedovoljno razvijenog probavnog sustava. Jačanjem crijevne mikroflore potiče se imunitet i ublažavaju probavne tegobe poput grčeva ili kolika kod dojenčadi.

Dobre bakterije iz hrane

Mlijecni-proizvodi-su-riznica-dobrih-bakterija

Mikroorganizmi nalaze svoje mjesto i u pripremi hrane. Bakterije mliječne kiseline su važne za pripremu jogurta, kefira, sira...Ove fermentirane namirnice su dobar izvor korisnih bakterija koje sprječavaju rast patogenih. Ipak u slučaju poremećaja crijevne mikroflore nemaju probiotički učinak odnosno neće učiniti čuda kako bi crijevnu mikrofloru doveli u ravnotežu.

Naravno, hrana bogata ovim namirnicama koristan je izvor bakterijskih kultura i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani. Jogurt poboljšan probiotičkim kulturama može biti veoma koristan za normalizaciju probave i održavanje crijevne mikroflore zdravom.

Probiotici u obliku dodataka prehrani

 

Prolife-probiotici

 

 

Probiotike kao dodatke prehrani možemo pronaći u obliku kapsula, ampula, čokoladnih prutića, praha...Kod proljeva i primjene antibiotika uzmite Prolife, Waya ili Bio-Kult kapsule. Probiotike uzimajte u razmaku od najmanje od dva sata u odnosu na antibiotike. 

Probiotici u obliku ampula (tekući oblik) ili pastila su idealan oblik uzimanja kada osoba povraća ili ne može gutati tablete.

Većina dodataka prehrani s probioticima sadrži više sojeva bakterijskih kultura. Bio-Kult kapsule sadrže ih čak 14 vrsta pa su vrlo koristan probiotik za jačanje imunološke funkcije, čestih infekcija, bolesti crijeva..

.Vip Premium prah Ili Omni Biotic su također vrlo kvalitetni dodaci prehrani s probiotičkim kulturama, a namijenjeni su kod intolerancija na hranu, težih crijevnih poremećaja i bolesti.

Kod tegoba zatvora probiotike je potrebno uzimati svakodnevno ili u kurama. Za svakodnevno i redovito uzimanje probiotika odaberite Biorela koji je obogaćen i mineralom cinkom za poticanje imunološke funkcije.

Probiotici za zdravlje žene

 

Probiotici-za-zdravlje-zene

 

Ravnotežu vaginalne mikroflore slično kao i bakterijske održavaju dobre bakterije. Vaginalna mikroflora često je narušena uslijed stresa, pretjerane upotrebe sredstava za pranje, gljivičnih infekcija...

Za intimno zdravlje žene i sprječavanje mnogih spolnih bolesti koje nastaju kao rezultat poremećaja vaginalne mikroflore, važno je brinuti o održavanju mikroflore zdravom. Kod čestih vaginalnih infekcija preporučujemo uzimati probiotike u obliku kapsula za oralnu upotrebu ili obliku vaginaleta.

Lactogyn oralne kapsule ili Bio-Kult Candea su dodaci prehrani namijenjeni održavanju intimnog zdravlja žena i sprječavanja čestih vaginalnih gljivičnih oboljenja.

ProBalans lady i Acidosalus vaginalete se preporučuju kao samostalna ili dodatna terapija kod vaginalnih infekcija. Osim probiotika sadrže i ekstrakte ljekovitih biljaka koje smanjuju upalne procese a zajedno s probioticima čine cjelovitu terapiju.

Probiotici za djecu

Cokoladice-s-probioticima

Probiotici za djecu dolaze u obliku kapi, praha, čokoladnih prutića ili tekućine. Probiotici se djeci preporučuju već od samog rođenja, i to u obliku kapi. BioGaia, Waya, Normia, Lactocare baby kapi su dodaci prehrani s probioticima namijenjene dojenčadi i djeci. Već 5 kapi dnevno dovoljno je za ravnotežu crijevne mikroflore, ublažavanje grčeva (kolika) i normalizaciju rada crijeva.

Osim kapi djeca rado uzimaju i Prolife ampule koje možete jednostavno dodati u vodi ili sok. Neutralnog su okusa zbog čega ih djeca rado uzimaju.

"Ukusni probiotici" dolaze u obliku Biorela Multi kids čokoladnih prutića. Bogati su probiotičkim kulturama, vitaminima i mineralima i idealna su zamjena za probiotike u tekućini.

Znate li zašto biste trebali koristiti probiotike?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu