0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Dijabetes u trudnoći: Kako ga prepoznati i liječiti?

Kako prepoznati dijabetes u trudnoći?

20. listopad 2017.

Iako ga inače nemaju 5 do 8% žena dobije dijabetes u trudnoći. Najčešće nastaje zbog pretjerane tjelesne težine, a uzrokuje niz komplikacija za majku i dijete.

Redovite kontrole su neophodne da bi se na vrijeme otkrio dijabetes ali i spriječile moguće komplikacije koje on izaziva. Važno je osluškivati govor svog tijela. Tako će trudnica i prepoznati moguće znakove koji upućuju na dijabetes ali i sve druge promjene koje tijelo pokazuje kad je dijabetes već dijagnosticiran.

Kako se istovremeno nositi s trudnoćom i dijabetesom dobivenim u trudnoći i kako spriječiti komplikacije dijabetesa u trudnoći?

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes-u-trudnoci

Dijabetes u trudnoći naziva se gestacijski dijabetes. To je poremećaj metabolizma glukoze specifičan za stanje trudnoće a nastaje uslijed hormonalnih i metaboličkih poremećaja. Povećana razina hormona, stres i povećanje tjelesne težine uzrokuju nedovoljno izlučivanje hormona gušterače, inzulina, a što naposljetku dovodi do povećanja razine glukoze u krvi.

Uz povećanje razine šećera u krvi, česte su i druge promjene poput povećanja krvnog tlaka te lošeg LDL kolesterola.

Gestacijski dijabetes se otkriva testom i to ako je razina šećera u krvi izmjerena natašte i iznosi više od 5,1 mmol/l, odnosno izmjerena nakon 60 minuta i iznosi 10 mmol/l, nakon 2 sata i iznosi 8,6 mmol/l.

Liječenje dijabetesa u trudnoći obično se provodi redovitim nadzorom, pravilnom prehranom i umjerenom tjelesnom aktivnošću.

Gestacijski dijabetes nakon poroda najčešće nestaje no mogu se javiti rizici od pojave dijabetesa tipa 1 i to čak za 5-10%. Osim rizika od dijabetesa nakon trudnoće mogu se pojaviti i bolesti krvnožilnog sustava.

Kako prepoznati dijabetes u trudnoći?

Simptomi-dijabetesa-u-trudnoci

Dijabetes u trudnoći ne mora nužno biti popraćen simptomima karakterističnim za povišenje glukoze u krvi pa su zbog toga izrazito važni redoviti pregledi kod liječnika. Simptomi koji pokazuju na povećanje šećera u krvi su;

  1. Veliki porast tjelesne težine trudnice
  2. Pojačana glad i žeđ
  3. Mučnina i povraćanje
  4. Česte vaginalne infekcije
  5. Problemi s vidom poput zamućenja vida
  6. Učestalo mokrenje
  7. Problemi s kožom: svrbež i sporo zarastanje rana

O svim simptomima neophodno je obavijestiti liječnika koji će dalje obaviti mjerenja glukoze u krvi odnosno mjerenja OGTT testom.

Obavezne liječničke kontrole otkrivaju dijabetes u trudnoći

Redovite-kontrole-mogu-otkriti-dijabetes-u-trudnoci

Gestacijski dijabetes se dijagnosticira OGTT pretragom. Strogo ocjenjivanje se provodi između 24. i 28.-og tjedna trudnoće.  No moguća su i ranija mjerenja ako se sumnja na pojavu dijabetesa.

OGTT test je test za dokazivanje poremećaja glukoze u krvi, a provodi se mjerenjem glukoze u mokraći u određenim vremenskim intervalima.

Obavljanje ovih pretraga preporučuje se svim trudnicama određivanjem razine šećera u krvi natašte. Osim liječničkih preporučuju se i redovite samokontrole šećera u krvi.

Žene koje su već prije trudnoće imale šećernu bolest, trebaju biti upućene timu specijaliziranom za vođenje visokorizične trudnoće.

Kod utvrđivanja gestacijskog dijabetesa, kod trudnica je potrebno provesti i ocjenu rizika od raznih komplikacija. Isti se odnose i na pregled očiju zbog štetnog djelovanja dijabetesa na dugoročan vid. 

Rizici koje uzrokuje gestacijski dijabetes

Dijabetes-u-trudnoci-izaziva-razne-komplikacije

Loša kontrola glukoze u krvi odnosno gestacijski dijabetes može povećati opasnosti za mnoge komplikacije i po majku i dijete. Povećane razine šećera u krvi mogu prije svega dovesti do nenormalnog razvoja fetusa, povećanje rasta bebe i ometanja razvoja mozga. 

Za ženu mogu nastati komplikacije poput povećanja plodne vode, rizika od carskog reza, neuspjele trudnoće (spontanog pobačaja) ili da rodi mrtvorođenče.

Žene s gestacijskim dijabetesom podložnije su infekcijama od žena koje nemaju dijabetes u trudnoći.

Osim poremećaja u rastu i razvoju djeteta, dijabetes u trudnoći može dovesti i do drugih komplikacija poput žutice i povećanja crvenih krvnih zrnaca kod djeteta.

Djeca majki s gestacijskim dijabetesom imaju znatno veću porođajnu težinu od djece majki koje nemaju dijabetes. Obično se takva djeca rađaju s porođajnom težinom oko 4000 g.

Zašto je prehrana ključna kod dijabetesa u trudnoći?

zdrava-prehrana-sprijecava-dijabetes-u-trudnoci

Pravilna i zdrava prehrana predstavlja ključni element u kontroli gestacijskog dijabetesa. Planiranje obroka i izbora prehrane po preporuci liječnika je glavni izazov s kojim se suočavaju žene s gestacijskim dijabetesom. 

Važno je provoditi zdravu dijetu koja će uključiti pet obroka dnevno. Zdrava prehrana zahtjeva i izbjegavanje masne hrane i hrane s dosta šećera te zaslađene napitke. Umjesto zaslađenih sokova prepunih šećera i aditiva preporučuje se piti samo voda.

Osim pravilne prehrane važno je svakodnevno provoditi i umjerenu tjelesnu aktivnost poput šetnji, plivanja i laganih tjelovježbi.

Uravnotežena prehrana majke tijekom trudnoće ima dugotrajan utjecaj po dugoročno zdravlje i majke i djeteta i zato je važno bez obzira na pojavu dijabetesa ili ne, brinuti o prehrani i tjelesnoj težini.

Pomoć pri mršavljenju i sprječavanju dijabetesa u trudnoći

Prirodna-pomoc-za-mrsavljenje-kod-trudnica

Trudnice s viškom tjelesne težine ali i one lakše bore se s problemima loše probave odnosno zatvora. To posljedično dovodi do debljine i utječe na metaboličke poremećaje.

Bolju probavu u trudnoći potaknut ćete pripravcima s indijskim trputcem, čajem od kamilice, ili sirupima od ekstrakta kivija, smokve i šljive. Indijski trputac veže na sebe veću količinu vode i olakšava proces probave. Time se izbjegava i pucanje krvnih žila odnosno pojava hemoroida koja je vrlo česta u trudnoći. 

Osim pravilne prehrane i lagane tjelovježbe za poticanje metabolizma mogu vam pomoći probiotici. Osim što uspostavljaju ravnotežu crijevne i vaginalne sluznice, jačaju i imunološki sustav. Finski stručnjaci su dokazali da probiotici smanjuju pojave gestacijskog dijabetesa za čak 20%. Probiotičke kulture mikroorganizama potaknut će metabolizam i pomoći pri održavanju tjelesne težine. Njihova druga važna uloga je i sprječavanje i liječenje vaginalnih infekcija koje su česte kod trudnica koje imaju dijabetes u trudnoći.

Spirulina je bogat izvor vitamina i minerala. To je modrozelena alga koja potiče metabolizam, pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma potičući tako mršavljenje. Dokazano smanjuje razinu glukoze u krvi pa je idealna i kod dijabetesa. Potpuno je sigurna za trudnice.

Kako kontrolirati posljedice dijabetesa u trudnoći?

Kontrola-djabetesa-u-trudnoci

Povišenje razine glukoze u krvi istodobno nosi sa sobom i druge tegobe poput povišenog kolesterola i povišenje krvnog tlaka.

Brusnica je ljekovita biljka koja blagotvorno djeluje na česte urinarne infkecije koje se javljaju u trudnoći. Osim brusnice, pomaže i ljekovitost biljke vrkute. Naime, vrkuta je sigurna za primjenu u trudnoći. Pomaže kod vaginalnih gljivičnih oboljenja koje su vrlo česte kod žena s gestacijskim dijabetesom. Osim toga, vrkuta jača maternicu i smanjuje komplikacije samog poroda.

Za smanjivanje stresa i uopće kod dijabetesa preporučuje se unos minerala magnezija. Magnezij smanjuje napetost, grčeve, poboljšava cirlukaciju. U stanjima povećanog šećera u krvi magnezij se pojačano izlučuje iz organizma. Zato se i preporučuju dopune ovog minerale u trudnoći posebno onoj koja je zahvaćena gestacijskim dijabetesom.

Vitamini i minerali kao dodaci prehrani za trudnice su neophodne prije, tijekom i nakon trudnoće. Folna kiselina dokazano smanjuje pojavu gestacijskog dijabetesa te pojavu dijabetesa tipa 2 nakon rođenja. Osim toga folna kiselina ima važnu ulogu u sprječavanju pretilosti kod žena koje su trudne. Preporučuje se uzimati ju prije i tijekom trudnoće upravo zbog njene dobrobiti po zdravlje i majke i djeteta.

Provjerite imate li i Vi dijabetes u trudnoći?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu