0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Dodaci prehrani prije i nakon trudnoće

Dodaci prehrani prije i nakon trudnoće

03. rujan 2019.

Nemaju sve žene jednako zdravstveno stanje i uvjete za planiranje trudnoće. Nekima je to lakše, a nekima je potrebno više truda i vremena. Ono što je svim ženama jednako je dovoljan unos nekih nutrijenata koji pogoduju razvoju djeteta i potpomažu u planiranju trudnoće.

Najvažniji među njima su folna kiselina i željezo. Ginekolozi savjetuju uzimanje dodataka prehrani s folnom kiselinom svim ženama, a onim anemičnim obavezno i željezo.

Evo koji dodaci prehrani ih sadrže...

Planiranje trudnoće

Sto-je-vazno-kod-planiranja-trudnoce

Za uspješnost začeća uključeno je niz faktora koji se moraju vremenski uskladiti. Drugim riječima, postojanje uvjeta za plodnost je važno za oba partnera. Planiranje trudnoće tijekom plodnih dana nije jedini faktor presudan da žena ostane u drugom stanju.

Njeno psihološko i fiziološko stanje ima veoma važnu ulogu. Stres, hormonalna neravnoteža, neke bolesti reproduktivnog sustava i neredovita menstruacija su čimbenici koji ometaju proces uspješne trudnoće. 

Posebno se ističe nedostatak određenih nutrijenata, poput željeza i folne kiseline koji se dodatno unose za vrijeme planiranja trudnoće.

Folna kiselina: Podrška u planiranju trudnoće

Folna-kiselina-u-trudnoci

Planiranje trudnoće je usko vezano s unosom folne kiseline zbog njenog nedostatka i povećanih potreba. Folna kiselina je nužna prije i za vrijeme trudnoće upravo zbog razvitka organa djeteta. Osim toga uzimanjem folne kiseline u tom razdoblju sprječavaju se oštećenja mozga. Nedostatak folata u prvom tromjesečju može uzrokovati poteškoće u razvoju fetusa.

Folna kiselina je potrebna je za pravilan razvoj mozga, leđne moždine i lubanje. Smanjuje umor, iscrpljenost, pomaže kod anemije i depresije. Ovim stanjima žena može biti izložena prije, tijekom i nakon trudnoće.

Za žene koje planiraju trudnoću i za vrijeme trudnoće, preporučuje se dnevna doza folne kiseline od 400 mikrograma.

Željezo: Najvažniji mineral kod planiranja trudnoće

Zeljezo-za-trudnice

Anemija ili slabokrvnost znači nedostatak željeza u organizmu. Ova bolest usko je povezana s mogućnošću začeća. Naime, željezo smanjuje umor i iscrpljenost. Smatra se da oko 40% trudnica ima ovaj oblik anemije. 

Uloga željeza u organizmu je opskrba kisikom, odnosno prijenos kisika u tijelu, stvaranje crvenih krvnih stanica i održavanje krvotoka normalnim. Željezo doprinosi normalnoj imunološkoj funkciji i veoma je važno za razvoj ploda.

Pored folne kiseline, željezo je drugi najvažniji nutrijent čiju vrijednost u organizmu trudnice i žene koje planiraju trudnoću trebaju provjeriti. Trudnice se zbog niske razine željeza u krvi osjećaju umorno i iscrpljeno.

Dodaci prehrani koji sadrže visokovrijedno željezo su Solgar Željezo tablete koje ne uzrokuju zatvor niti mučninu, Herba Fe kapsule koje pored željeza sadrže i folnu kiselinu te vitamin C. 

Kombinacija vitamina, minerala, posebno željeza i folne kiseline sadržana je u Floradix toniku. Ovaj tonik sadrži prirodne izvore željeza, folate, vitamin C, ekstrakte voća i povrća. Preporučuje se prije, za vrijeme i nakon trudnoće.

Dodaci prehrani za vrijeme planiranja trudnoće

Dodaci-prehrani-u-trudnoci

Već smo spomenuli važnost unosa folne kiseline u razdoblju planiranja trudnoće. Dodaci prehrani koji sadrže samo folnu kiselinu su Dietpharm folna kiselina kapsule i Solgar Folna kiselina kapsule.

Postoji razlika između folne kiseline i folata. Folna kiselina je sintetski oblik vitamina B9, a folati su prirodni izvori vitamina B9. Prednost uzimanja folata je njihova maksimalna iskoristljivost u organizmu bez štetnog učinka tijekom dugotrajnog uzimanja. Solgar Folat kapsule su prirodni oblik folne kiseline odnosno vitamina B9.

Folna kiselina dolazi često i u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima. Elenatal je dodatak prehrani koji sadrži 12 vitamina i minerala, uz naravno folnu kiselinu. Ova posebno formulirana kombinacija odlična je dopuna ženama koje planiraju trudnoću.

Novalac prenatalne kapsule su dobar izbor dodatak prehrani s folnom kiselinom. Sadrže aktivni oblik folne kiseline i željezo u obliku koje ne uzrokuje probavne poteškoće. Novalac prenatalne kapsule mogu se uzimati prije, tijekom i nakon trudnoće.

Dodaci prehrani tijekom dojenja

Vitamini-za-vrijeme-dojenja

Dojenje je jednako iscrpljujuće razdoblje. Potrebno je istaći važnost hranjivih tvari koja ide od onog što majka unosi do onog što putem mlijeka dijete koristi. To opravdava preporuka dodataka prehrani i nakon trudnoće odnosno tijekom dojenja.

U ovom razdoblju bismo vam preporučili Elemama dodatak prehrani, koji sadrži posebnu kombinaciju i potrebnu količinu određenih nutrijenata tijekom dojenja. Potreban omjer vitamina B skupine, vitamina C, cinka, folne kiseline i željeza nalazi se u ovom proizvodu. 

Dietpharm Postnatal vrećice i Novalac Prenatalne kapsule sadrže sve potrebne vitamine i minerale neophodne za zdravlje i majke i djeteta. PharmaS Prenatas kapsule sadrže 800 mikrograma folne kiseline i inkapsulirani oblik željeza, pogodan dojiljama koje su sklone anemiji, umoru i iscrpljenosti.

Najvažniji vitamini prije trudnoće i tijekom dojenja

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu