0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Dojenje i izdajanje: najbolja rješenja za ugodno dojenje

Dojenje i izdajanje: najbolja rješenja za ugodno dojenje

17. veljača 2017.

Način hranjenja djeteta koji se još uvijek smatra najboljim je dojenje.

Podsjetimo da je majčino mlijeko kao izvor hranjivih tvari posebno prilagođen potrebama djeteta čime se održava njegov imunološki sustav. Budući da je dojenje izazov za svaku majku, ukazat ćemo na trikove koje će proces dojenja pretvoriti u ugodno iskustvo.

Dojenje: najbolji način hranjenja djeteta

                     Dojenje-je-najoblji-nacin-hranjenja-djeteta     

Dojenje je prirodan i normalan proces u kojem je važno prepoznati potrebe djeteta i pristupiti mu u skladu s tim. To je praktična vještina čiji su glavni elementi promatranje, iskustvo i podrška. Napominjemo da u tom svakodnevnom procesu majka treba biti smirena i opuštena jer dojenjem se takvo stanje prenosi na dijete.

Postoje mnoge prednosti majčinog od adaptiranog mlijeka. Osim što razvija poseban odnos između majke i djeteta, njime se održava imunitet, sprječavaju rizici od mnogih bolesti majke i djeteta. 

Prednost dojenja je ne samo u stalnoj dostupnosti mlijeka koje je savršeno prilagođeno djetetovim potrebama, nego je odlično i za majčino zdravlje:

 1. Smanjuje rizike za neke bolesti
 2. Ublažava porođajni stres
 3. Održava razinu hormona
 4. Sprječava nakupljanje viška kilograma te tako održava dobru tjelesnu liniju
 5. Produbljuje odnos između majke i djeteta

Problemi s dojenjem: ispucale i bolne bradavice

           Dojenje-bolne-ispucale-bradavice

Motivacija za dojenjem često se gubi u slučaju kad dojenje postaje bolno i kad se javljaju problemi vezani za ispucale i bolne bradavice. 

Najčešći uzrok ispucanih i bolnih bradavica je nepravilan položaj pri samom dojenju pa u tom slučaju treba provjeriti način na koji dojite i način na koji dijete prima dojku.

Kod oštećenja bradavica savjetuje se mijenjati položaj tako da desni djeteta ne pritišću mjesto oštećenja. Preporučujemo stavljati i štitnike za bradavice koji su napravljeni od silikona a dijete može normalno dojiti s njima. Štitnici su odlična zaštita od oštećenja bradavica te potiču čak i stimulaciju protoka mlijeka. 

Pravilna njega grudi uključuje upotrebu gelova ili krema za bradavice koje osim što njeguju i štite, potiču i proces zacjeljivanja. Osim toga preporučuje se nošenje adekvatnih grudnjaka, pranje samo toplom vodom a kod jačih bolova može se masirati i kockicom leda. To donosi olakšanje i smanjuje upalne procese.

Poteškoće s izlučivanjem mlijeka

                        Izdajanje-mlijeka-izdajalicom

Problem s izlučivanjem mlijeka je drugi najčešći problem s kojim se susreću dojilje. Najčešće se događa otežano izlučivanje mlijeka odnosno nedovoljna količina mlijeka kod majke. Tom problemu pristupa se izdajanjem pomoću ručne ili električne izdajalice

Nerijetko se događa i problem s prevelikom količinom mlijeka čiji je glavni uzrok prejak refleks otpuštanja mlijeka. U tom slučaju se dijete može zagrcnuti. Kako bi spriječili istjecanje mlijeka i situaciju s često mokrom odjećom savjetujemo koristiti jastučiće za dojilje a radi lakšeg hranjenja djeteta pokušajte mlijeko izdajati. 

Mlijeko možete spremati u vrećice ili posudice za spremanje mlijeka

Stres je također jedan od uzročnika problema s otežanim izlučivanjem mlijeka.  Stoga kako bi poboljšali situaciju ostanite smireni, pijte dovoljno tekućine te prilagodite prehranu.  Dojke nakon hranjena izložite zraku, nosite odgovarajuće grudnjake i obavezno zaštitite  jastučićima za dojilje te isključivo perite vodom.

Izdajalice: rješenje za probleme s dojenjem

                    Avent-electricna-prsna-izdajalica-mlijeka

Vidjeli smo da je izdajanje mlijeka prsnim izdajalicama najbolje rješenje u slučaju bolnih i ispucalih bradavica, zatim u slučaju otežanog izlučivanja mlijeka pa i u prevelikoj količini mlijeka. 

Donosimo nekoliko razloga zašto preporučujemo Avent električne izdajalice koje svojim jedinstvenim dizajnom olakšavaju protok mlijeka:

 • Kompaktni dizajn olakšava lakše rukovanje i postavljanje na dojku
 • Veća udobnost prilikom korištenja
 • Sadrži mekani jastučić koji masažom stimulira protok mlijeka
 • Nježno stimulira protok mlijeka i ima 3 postavke pumpanja
 • Sadrži Natural bočicu čiji sisač potiče prirodno zahvaćanje i olakšava dojenje i hranjenje
 • Jednostavnost upotrebe i lako održavanje

Osim električne izdajalice postoji i Avent ručna izdajalica koja malim kompaktnim dizajnom omogućuje jednostavno spremanje i prijenos.

 

Doživite ugodno dojenje

                                                       Tajna-ugodnog-dojenja   

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu