Početna Savjeti Vitamini koji čuvaju vid

Vitamini koji čuvaju vid

Nositi naočale za bolji vid i nije ono najgore. Bolesti oka poput makularne degeneracije ili glaukoma uzrokuju čak i potpuni gubitak vida a sindrom suhog oka je vrlo neugodan. Istražili smo kako i koji vitamini štite oko od oštećenja i tako smanjuju rizik od nastanka mnogih bolesti. Kako zaštititi vid na vrijeme?...

Kako i cijelo tijelo, tako i oči stare a vid godinama postaje sve slabiji. Na to utječu degenerativne promjene u oku, najčešće uzrokovane drugim bolestima poput dijabetesa.

Makularna degeneracija je najčešći uzrok sljepoće i gubitka vida, a povezana je sa starošću. Smanjeni vid ili potpuni gubitak vida događa se uslijed oksidativnog oštećenja oka a čiji nastanak upravo sprječavaju lutein, zeaksantin i drugi vitamini.

Mogu li antioksidanti zaista zaštititi vid i zašto ih trebamo uzimati?...

Najčešće bolesti oka

Najcesce-bolesti-oka

Degenerativne promjene oka događaju se najčešće u starijoj životnoj dobi. Jedna od njih je i senilna makularna degeneracija oka koja je najčešći uzrok gubitka vida kod osoba iznad 60 godina života. Ovisno o ranoj ili kasnoj fazi dolazi do slabljenja ili potpunog gubitka vida. Čimbenici koji uzrokuju makularnu degeneraciju su nasljedne bolesti, alkohol, cigarete, prečesta izloženost sunčevim zrakama...

Siva mrena se odnosi na zamućenje leće u oku što dovodi do zamagljenog vida. Najčešće pogađa dijabetičare ali i osobe koje su imale ozljede oka ili su izložene prečestim zračenjima. 

U teže bolesti oka spada glaukom odnosno bolest vidnog živca koja nastaje zbog povišenog očnog tlaka. Glaukom vodi ka oštećenju vidnog polja, a u ne liječenim slučajevima do potpunog gubitka vida. Liječenje se provodi lijekovima u obliku kapi za oči ili operativnim zahvatom. Bolest se može razvijati bezbolno i progresivno ili postupno. 

Kako prepoznati bolesti oka?

Simptomi-bolesti-oka

Bolesti oka možemo prepoznati po sljedećim simptomima;

  • Slabljenje vida ili zamagljen vid
  • Crvenilo i peckanje očiju
  • Pojačano suzenje ili bol
  • Iskrivljenje slike 
  • Gubitak centralne vidne oštrine

Mnogo je faktora koji pridonose bolestima oka kakva je primjerice makularna degeneracija. Prije svega to je starost, svijetla boja očiju, pušenje cigareta, nasljedne osobine i loše prehrambene navike.

Kako očuvati vid?

Kako-zastiti-vid-?

Osobe s dijabetesom trebale bi redovito uzimati dopune antioksidanata koje sprječavaju makularnu degeneraciju oka i štite vid. U cigaretama se nalazi do 4000 tisuće otrovnih tvari koje su pravi otrov za tijelo i organe pa tako i za zdravlje očiju. Pušači bi trebali prestati s pušenjem zbog djelovanja slobodnih radikala i oštećenja očiju i vida.

Pretjeran rad na računalu ili mobilnim uređajima uništavaju vid a osobe koje dugotrajno "sjede" za računalom trebale bi koristiti zaštitne naočale koje zovemo računalne naočale.

Sunce je još jedan faktor koji djeluje loše po zdravlje očiju. Uzrokuje starenje i potiče makularnu degeneraciju oka. Zato nosite naočale za vrijeme sunčanih dana.

Najvažniji vitamini za zdravlje oka

Najvazniji-vitamini-za-zdralje-oka

Karotenoidi su pigmenti koji imaju antioksidativno djelovanje i smanjuju rizik za razvoj bolesti oka. Najvažniji među njima su likopen iz rajčica,  beta karoten iz žutog i narančastog voća i povrća te zeaksantin, lutein i astaksantin.

Zeaksantin i lutein prirodno se nalaze u oku, točniji makuli. Njihova glavna uloga je čuvanje oka od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Nažalost organizam ih sam ne može sintetizirati pa ih moramo unositi hranom ili dodacima prehrani. Najviše ih ima u špinatu, kelju i jajima.

Istraživanja su pokazala utjecaj luteina i zeaksantina na smanjenje rizika od pojave makularne generacije oka te povećane oštrine vida kod osoba koje su ta dva antioksidansa uzimali oko četiri do pet puta tjedno.

Likopen i ostali karotenoidi također štite oko od oksidacijskog oštećenja te smanjuju rizik od nastanka sive mrene koja je vrlo česta kod starijih osoba.

Vitamin C usporava degenerativne procese u oku, štiti leću oka od štetnih zračenja i procesa oksidacije. Dovoljne količine vitamina C omogućavaju sintezu kolagena i prohodnost kanalića štiteći od nastanka glaukoma te rizika od razvoja sive mrene. Kod sindroma suhog oka preporučuje se 300 do 1000 mg vitamina C u kombinaciji s Omega 3 masnim kiselinama i vitaminom B6 koji poboljšavaju produkciju suza te štite oko od suhoće i iritacija.

Omega 3 smanjuje upalne procese i oštećenje oka koje uzrokuje dijabetes. Vitamin A i vitamin E također štite od gubitka vida i katarakte, noćnog sljepila i sindroma suhog oka.

Dodaci prehrani za zaštitu vida i oka

Viamini-za-oci

Većina dodataka prehrani za zdravlje očiju sadrže mješavinu karotenoida, antioksidante poput zeaksantina i luteina te vitamin C, E i cink. Dietpharm Makulin plus, Vitalux plus i Natural Wealth Lutein extra sadrže pored važnih antioksidanata luteina, zeaksantina i drugih vitamina i omega 3 masne kiseline koji štite oko i vid.

ProVisio forte pastile su dodatak prehrani namijenjene svima onima koji su često izloženi zračenju od kompjutera, TV ekrana ili žele zaštititi oko od degenerativnih promjena. Sadrže lutein, zeaksantin i ekstrakt borovnice koje također ima snažna antioksidativna svojstva po zdravlje oka.

Za zaštitu vida i zdravlje očiju preporučujemo i Nutrof total kapsule jedinstvenog sastava. Nutrof total sadrže sve potrebno za zdravlje oka: vitamine C, E, selen, bakar, cink, omega 3 masne kiseline, lutein, zeaksantin i rezervatrol koji štiti vid i smanjuje rizik od degenerativnih promjena.

Natural Wealth vitamini za oči sadrže vitamine A, E, C i minerale bakar i cink koji doprinose zdravlju i zaštiti oka.

Ocuvite complete je još jedna dobra kombinacija antioksidanata, vitamina i minerala te omege 3 za očuvanje vida i zdravlja oka.

Vitamini za zaštitu oka

Komentari (1)

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Đuro Aralica - 08. 2019.
Uzimam vaš proizvod MAKULIN PLUS ALI ZBOG MALE MIROVINE MI JE PRESKUP. ŠTO SE TIČE POBOLJŠANJA JE VIDLJIVO LAKŠE PODNOSIM NAPOR VOŽNJE I OČI SU MI ODMORNIJE.