0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Najbolji vitamini za oči

Najbolji vitamini za oči

Savjeti koje vitamine i preparate koristiti u zaštiti vida
06. kolovoz 2021.

Kako i cijelo tijelo, tako i oči stare, a vid s godinama postaje sve slabiji. Na to utječu degenerativne promjene u oku, najčešće uzrokovane drugim bolestima, poput dijabetesa.

Makularna degeneracija je najčešći uzrok sljepoće i gubitka vida, a povezana je sa starošću. Smanjeni vid ili potpuni gubitak vida događa se uslijed oksidativnog oštećenja oka, a čiji nastanak upravo sprječavaju lutein, zeaksantin i drugi vitamini.

Mogu li antioksidanti zaista zaštititi vid i zašto ih trebamo uzimati?

Najčešće bolesti oka

Degenerativne promjene oka događaju se najčešće u starijoj životnoj dobi. Jedna od njih je i senilna makularna degeneracija oka koja je najčešći uzrok gubitka vida kod osoba iznad 60 godina života. Ovisno o ranoj ili kasnoj fazi dolazi do slabljenja ili potpunog gubitka vida. Čimbenici koji uzrokuju makularnu degeneraciju su nasljedne bolesti, alkohol, cigarete, prečesta izloženost sunčevim zrakama.

Na bolesti oka, osim genetike, utječe i pretjerana konzumacija alkohola, cigareta i prečesto izlaganje sunčevim zrakama

Siva mrena se odnosi na zamućenje leće u oku što dovodi do zamagljenog vida. Najčešće pogađa dijabetičare, ali i osobe koje su imale ozljede oka ili su izložene prečestim zračenjima. 

U teže bolesti oka spada glaukom odnosno bolest vidnog živca koja nastaje zbog povišenog očnog tlaka. Glaukom vodi ka oštećenju vidnog polja, a u ne liječenim slučajevima do potpunog gubitka vida. Liječenje se provodi lijekovima u obliku kapi za oči ili operativnim zahvatom. Bolest se može razvijati bezbolno i progresivno ili postupno. 

Kako prepoznati bolesti oka?

Bolesti oka možemo prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Slabljenje vida ili zamagljen vid
  • Crvenilo i peckanje očiju
  • Pojačano suzenje ili bol
  • Iskrivljenje slike 
  • Gubitak centralne vidne oštrine

Mnogo je faktora koji pridonose bolestima oka, kakva je, primjerice, makularna degeneracija. Prije svega to je starost, svijetla boja očiju, pušenje cigareta, nasljedne osobine i loše prehrambene navike.

Kako očuvati vid?

Osobe s dijabetesom trebale bi redovito uzimati dopune antioksidanata koje sprječavaju makularnu degeneraciju oka i štite vid. U cigaretama se nalazi do 4000 tisuće otrovnih tvari koje su pravi otrov za tijelo i organe pa tako i za zdravlje očiju. Pušači bi trebali prestati s pušenjem zbog djelovanja slobodnih radikala i oštećenja očiju i vida.

Pretjeran rad na računalu ili mobilnim uređajima uništavaju vid, a osobe koje dugotrajno "sjede" za računalom trebale bi koristiti zaštitne naočale koje zovemo računalne naočale.

Prilikom rada na računalu, trebali biste koristiti naočale za računalo koje sadržavaju antirefleksni sloj te filter plavog svjetla

Sunce je još jedan faktor koji djeluje loše po zdravlje očiju. Uzrokuje starenje i potiče makularnu degeneraciju oka. Zato nosite naočale za vrijeme sunčanih dana.

Najvažniji vitamini za zdravlje oka

Karotenoidi su pigmenti koji imaju antioksidativno djelovanje i smanjuju rizik za razvoj bolesti oka. Najvažniji među njima su likopen iz rajčica, beta karoten iz žutog i narančastog voća i povrća te zeaksantin, lutein i astaksantin.

Zeaksantin i lutein prirodno se nalaze u oku, točnije makuli. Njihova glavna uloga je čuvanje oka od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Nažalost, organizam ih sam ne može sintetizirati pa ih moramo unositi hranom ili dodacima prehrani. Najviše ih ima u špinatu, kelju i jajima.

Vitamin C usporava degenerativne procese u oku, štiti leću oka od štetnih zračenja i procesa oksidacije. Također, vitamin A i vitamin E štite od gubitka vida i katarakte, noćnog sljepila i sindroma suhog oka.

Vitamin C: jedan od najvažnijih vitamina za očuvanje dobrog vida

Kod sindroma suhog oka, preporučuje se 300 do 1000 mg vitamina C u kombinaciji s Omega 3 masnim kiselinama i vitaminom B6 koji poboljšavaju produkciju suza te štite oko od suhoće i iritacija. Omega 3 smanjuje upalne procese i oštećenje oka koje uzrokuje dijabetes. 

Dodaci prehrani za zaštitu vida i oka

Većina dodataka prehrani za zdravlje očiju sadrže mješavinu karotenoida, antioksidante poput zeaksantina i luteina te vitamin C, E i cink. Dietpharm Makulin plus i Natural Wealth Lutein extra sadrže pored važnih antioksidanata luteina, zeaksantina i drugih vitamina i omega 3 masne kiseline koji štite oko i vid.

ProVisio forte pastile su dodatak prehrani namijenjene svima onima koji su često izloženi zračenju od kompjutera, TV ekrana ili žele zaštititi oko od degenerativnih promjena. 

Za zaštitu vida i zdravlje očiju preporučujemo i Nutrof total kapsule jedinstvenog sastava. Nutrof total sadrže sve potrebno za zdravlje oka: vitamine C, E, selen, bakar, cink, omega 3 masne kiseline, lutein, zeaksantin i rezervatrol koji štiti vid i smanjuje rizik od degenerativnih promjena.

Natural Wealth vitamini za oči sadrže vitamine A, E, C i minerale bakar i cink koji doprinose zdravlju i zaštiti oka.

Osim u spomenutim proizvodima, učinkovitu zaštitu vida i očiju potražite u ostalim dodacima prehrani s našeg weba i učinite nešto dobro za zdravlje svojeg oka. 

Vitamini za zaštitu oka

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Đuro Aralica - 05.08.2019.
Uzimam vaš proizvod MAKULIN PLUS ALI ZBOG MALE MIROVINE MI JE PRESKUP. ŠTO SE TIČE POBOLJŠANJA JE VIDLJIVO LAKŠE PODNOSIM NAPOR VOŽNJE I OČI SU MI ODMORNIJE.
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu