0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Djeca i dijabetes: kako rasti sa šećernom bolešću?

Kako prepoznati i liječiti dijabetes kod djece

Dijabetes kod djece
22. svibanj 2024.

Nije poznato zašto djeca dobiju dijabetes. Dijabetes 1 najučestaliji je tip dijabetesa kod djece.

U posljednjih 30 godina broj slučajeva oboljelih od dijabetesa se utrostručio.

Edukacija roditelja, odnosno obitelji koja aktivno sudjeluje u regulaciji šećerne bolesti kod djeteta, je veoma bitna za zdravlje i proces odrastanja djeteta.

Danas se redovito održavaju radionice koje pomažu djeci i roditeljima živjeti s dijabetesom, naučiti sve o toj bolesti i njenoj kontroli.

Ciljevi kontrole i liječenja dijabetesa su postizanje takvog stanja da se dijete osjeća dobro, da nema većih oscilacija u razini šećera u krvi, da normalno raste i pohađa školu bez značajnih poteškoća.

U tom vam može pomoći edukacija i tim stručnjaka zadužen za nju.

Simptomi dijabetesa kod djece

Uzrok pojave dijabetesa kod djece je nejasan.

Smatra se da dijabetes nastaje djelovanjem kombinacije genetskih i ekoloških uzročnika. Jednako se pojavljuje i kod dječaka i djevojčica. Dijabetes kod djece nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. U tom slučaju gušterača ne luči dovoljno ili nimalo inzulina. 

Dijagnoza šećerne bolesti kod djece se često određuje i dopunskim testovima poput testiranja razine inzulina, genetskih testiranja i testiranja prilikom kojih se koriste imuno markeri za dijabetes tip 1. 

Većina djece dobije dijabetes tipa 1.

No za adolescente je karakterističan i dijabetes tipa 2 kojeg najčešće dobiju zbog prekomjerne tjelesne težine i premalo kretanja, odnosno loših životnih navika. Takav tip dijabetesa se kontrolira uglavnom pravilnom prehranom i vježbama.

Simptomi dijabetesa su: glad, pojačana žeđ, nagli gubitak tjelesne težine, učestalo mokrenje i sporo zarastanje rana.

No za djecu su specifični sljedeći simptomi dijabetesa koji ih razlikuju od dijabetesa odraslih:

 • Glavobolje
 • Učestali bolovi u trbuhu koji traju tjednima
 • Promjene u ponašanju
 • Mučnina i povraćanje
 • Potreba za slatkim 
 • Umor i nedostatak energije
 • Gljivične infekcije u vidu osipa od pelena

Mučnina i povraćanje često mogu biti znak dijabetičke ketoacidoze, akutne, po život opasne komplikacije šećerne bolesti koja se javlja u 15-70% novootkrivenog bolesnika, češća je i brže nastaje u djece mlađe od 2 godine.

Pritom dolazi do otežanog disanja i ubrzanog rada srca.

Takvo stanje se ispravlja davanjem injekcija inzulina i nadoknadom tekućine i elektrolita, a svrstavaju se u krizna stanja. Kao takva, zahtijevaju hitnost intervencije.

Kako dijebetes utječe na ponašanje djeteta

Visoke razine glukoze u krvi znatno mogu utjecati na promjene u ponašanju kod djeteta.

Promjena raspoloženja je vrlo česta pa se mogu javiti istupi agresivnosti koje roditelji ne smiju zanemarivati. Takvo ponašanje zahtjeva ustrajsnot od strane roditelja i rad s djetetom. Tijekom uočenih promjena važno je djetetu ukazati što smije, a što ne, koje su njegove granice i kako ih kontrolirati.

Djeca koja su dobila dijabetes često su vrlo nemirna, apatična, imaju probleme s koncentracijom i često ima se javljaju poteškoće u školi. Razdražljivost i pojava agresivnosti česta je za djecu koja boluju od šećerne bolesti. 

Ne treba zanemariti značenje podrške koju dijete dobiva od roditelja i pozitivne okoline kako bi se osjećalo bolje. 

Dječja dob traži individualni pristup što znači pomoći mu razumijevanju što za njega znači dijabetes, što se od njega očekuje i kako može mijenjati loše navike u dobre. 

Djeca u pubertetu su mnogo osjetljivija zbog hormonalnih promjena. U slučajevima kad se to isprepleće s dijabetesom onda postaju još više osjetljiva, razdražljiva i zahtijevaju puno više rada. Potrebno ih je još više ohrabriti za promjene na bolje i bolje razumijevanje o sebi i svojoj bolesti.

Kako se liječi dječji dijabetes

Kada se djetetu ustanovi dijabetes brigu o toj bolesti vode bolnice u kojima djeluju specijalisti za dijabetes (dijabetolozi).

U terapiji šećerne bolesti kod djece koriste se inzulini.

U početku bolesti inzulinske doze se veoma male i postupno se povećavaju.

Plan uzimanja inzulinske terapije određuje liječnik dijabetolog ili pedijatar. Vrlo maloj djeci se uobičajeno daje samo dnevna inzulinska terapija brzog djelovanja. 

Terapija dijabetesa provodi se davanjem inzulinskih injekcija nekoliko puta dnevno, u kontroli glukoze i poštivanju plana prehrane koji je preporučio dijetetičar. 

Osim liječenja inzulinom važna je i redovita kontrola glukoze u krvi pomoću test trakica, pravilna prehrana i izbjegavanje hipoglikemije odnosno naglog pada šećera u krvi.

Mjerenje šećera u krvi se radi pomoću glukometra i do nekoliko puta dnevno.

Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost se smatraju jednim od najvažnijih faktora u kontroli bolesti i sprječavanju kasnijih komplikacija. Mnoge studije su dokazale da djeca koja paze na prehranu i tjelesno su mnogo aktivna imaju potrebu za uzimanjem znatno manjih doza inzulina.

Djeca s dijabetesom obično su podložnija padu imuniteta a time i dobivanju infekcija. Da biste ih zaštitili od raznih bolesti obavezno radite na jačanju imunološkog sustava.

Kako biti dobar roditelj djeteta s dijabetesom

Pri otkriću dijabetesa kod djeteta roditeljima je u početku vrlo teško nositi se s tim problemom, a posebno što za njih postoji niz nepoznanica o toj bolesti.

Kako je dijabetes vrlo ozbiljna bolest, treba joj i pristupiti pravilnom edukacijom o svim njenim segmentima kako bi posljedice bile lakše i za i dijete i za obitelj.

Roditelji i djeca dijabetičari podršku trebaju prvo zatražiti od obiteljskog liječnika ili bolničkog tima zaduženog za liječenje dijabetesa.

U tu svrhu organiziraju se razna predavanja od strane bolničkog tima stručnjaka koji uključuje dijabetologe, profesore, doktore, psihologe i mnoge druge a koji pružaju uvid u bolest, u njenu terapiju i način na koji se treba živjeti s tom bolešću. 

Medicinski tim educira i motivira obitelj o svim posljedicama i komplikacijama koje dijabetes dugoročno uzrokuje.

Puno važnih informacija o dijabetesu mogu pružiti obitelji djece koja već dugo imaju dijabetes i koja su razvila određena iskustva s tim. Većina se s njima susreće u bolnicama i oni su odličan odabir za razmjenu korisnih informacija.

Svrha predavanja je učenje o bolesti, terapiji, prehrani i učenje o njenom psihološkom aspektu.

Pravilna ishrana kod djece s dijabetesom

Edukacijska predavanja su izvor vrlo korisnih informacija o šećernoj bolesti pa se tu dobivaju informacije koja hrana i kako utječe na razinu glukoze u krvi. Informacije o tome kako doza inzulina i tjelesna aktivnost utječu na razinu glukoze također su važne.

Roditelje i djecu s dijabetesom (ako su dovoljno odrasli), je korisno educirati o važnosti pravilne prehrane i njenom utjecaju na dijabetes.

Djeca se trebaju naučiti što je za njih dobro i zdravo, a što nije korisno za njihovu bolest.

Kad dijete jednom nauči kako tijelo reagira na hranu i kako hrana utječe na razine glukoze, s vremenom će mu biti lakše sve kontrolirati. 

U bolničkom timu koji brine o djetetu s dijabetesom postoji i dijetetičar. To je liječnik koji daje smjernice za prehranu.

Osim preporuka koje sadrže tri glavna obroka i dva ili tri međuobroka, sadašnja (medicinska) preporuka je da cijela obitelj jede iste obroke. To će dugoročno ostaviti što manje posljedice za psihološko zdravlje djeteta i pomoći mu u planiranju obroka.

Roditeljima djece s dijabetesom stručnjaci pružaju nutricionističko savjetovanje, a sve u cilju pravilne dijagnostike i sprječavanja komplikacija.

Posljedica povećane razine glukoze u krvi je i pojačano mokrenje. To vodi ka dehidraciji pa je unos dovoljne količine tekućine, najbolje vode, veoma važan. Time se smanjuje umor i poboljšava opće stanje organizma. 

Dijete, dijabetes i društvo

Liječnici, roditelji i zajednica koja se brine o djetetu utječu na razvijanje svijesti o dijabetesu. To onda djetetu pomaže u kontroli i prihvaćanju bolesti. 

Ne samo uža obitelj, nego škola i cijela zajednica trebaju raditi na prihvaćanju i pomoći pri socijalizaciji djece dijabetičara.

Mnogo je strpljenja potrebno za razumijevanje i upoznavanje s bolešću.

Obitelj, ali i škola treba imati razumijevanja za djecu koja boluju od dijabetesa i trebaju imati znanja o samoj bolesti. Svoje djelovanje svi trebaju usmjeriti ka sljedećim ciljevima kako bi pomogli djetetu:

 • Obitelj i sama djeca trebaju prepoznati simptome koji ukazuju na pad ili povećane vrijednosti glukoze u krvi
 • Znati kako djelovati u takvim situacijama
 • Kako davati inzulinsku terapiju
 • Naučiti djecu da sami sebi daju terapiju, kad navrše određen broj godina
 • Naučiti sve o mjerenju i kontroli glukoze u krvi
 • Voditi brigu o redovitim kontrolama
 • Paziti na pravilnu prehranu
 • Obavijestiti nastavnike i prijatelje djece o bolesti
 • Tražiti korisne informacije i u udrugama za dijabetičare
Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.