0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Što je L-lizin i zašto je važan?

Sva snaga L-lizina

11. siječanj 2020.

Lizin se ne spominje tako često kao neki vitamini ili minerali što ne znači da je njegova uloga manje bitna. Dapače, lizin sudjeluje u brojnim procesima u organizmu, a najznačajnija mu je uloga u sprječavaju virusa herpesa, zacjeljivanju tkiva i prevenciji osteoporoze. Dokazana su i mnoga druga djelovanja lizina u organizmu, a više o tome pročitajte u nastavku...

Što je lizin i kako djeluje?

Aminokiselina lizin

Lizin je esencijalna aminokiselina, odnosno sastavni element proteina u organizmu. Kako se ne može sam sintetizirati potrebno ga je unositi putem hrane ili u obliku dodataka prehrani. Izvor lizina u hrani su meso, mliječni proizvodi, jaja, riba, soja, grah, spirulina...Često se preporučuje veganima i vegetarijancima jer oni ne unose navedene namirnice.

Lizin sudjeluje u stvaranju bjelančevina i sintezi kolagena te potiče stvaranje nekih enzima, hormona, antitijela i vezivnih tkiva. Lizin se pretvara u koenzim A koji potiče stvaranje energije. Koristan je kao dodatak prehrani kod depresije, lošeg raspoloženja te za smanjivanja stresa i tjeskobe.

Zašto je važno uzimati lizin?

Lizin može pomoći kod herpesa.

Nedostatak lizina može uzrokovati anemiju, razdražljivost, gubitak apetita i energije, vrtoglavicu, mučninu, gubitak težine, otežanu koncentraciju, opadanje kose, upalu očiju i enzimske poremećaje.

Lizin preporučujemo kod herpesa, u prevenciji osteoporoze, za zdravlje zglobova i kostiju, problema mišićnog sustava, raznih infekcija, afti i ranica u ustima. Budući da potiče sintezu kolagena preporučuje se za jačanje stijenki krvnih žila.

Znate li da lizin može pomoći kod herpesa?

Lizin i herpes

Istraživanja su pokazala jednu zanimljivu vezu lizina i herpesa. Naime, uzimanje lizina u kombinaciji s vitaminom C i bioflavonoidima sprječava infekcije virusom herpesa. Lizin se osobito preporučuje onima koji imaju slab imunološki sustav i često dobivaju herpes. Vitamin C i bioflavonoidi također doprinose jačanju imuniteta te sprječavaju infekcije

Lizin se u novije vrijeme preporučuje kod herpesa simplexa, herpesa zostera...Može se koristiti za sprječavanje izbijanja herpesa i kada je herpes već prisutan.

Lizin za zdravlje kostiju

Lizin je važan za zdravlje kostiju.

Druga važna uloga aminokiseline lizina je sudjelovanje u ugradnji kalcija u kostiju i stvaranju mišićne mase. Kombinira se s kalcijem i magnezijem u prevenciji osteoporoze. Lizin je važan za pravilan rast i razvoj kostiju kod djece, a kako potiče stvaranje kolagena preporučuje se i odraslim osobama zbog poboljšanja zdravlja zglobova odnosno obnove hrskavice u zglobovima. Lizin jača vezivna tkiva i stijenke krvnih žila čuvajući ih od pucanja i oštećenja.

Lizin ima važnu ulogu u proizvodnji L-karnitina, važnog za procese energije u organizmu., metabolizam masti i čuvanje određenih funkcija mišićnog sustava. 

Kako uzimati lizin?

Kako se uzima lizin?

Kao i ostali dodaci prehrani i lizin se može uzimati preventivno, dakle kod povećanih rizika od nastanka određenih tegoba ili bolesti ili se može uzimati dok te tegobe odnosno bolesti traju. Primjera radi, uzimanjem lizina kod pojave herpesa potiče se brži oporavak i brže zacjeljivanje nastalih kožnih oštećenja

Dnevna doza lizina iznosi 500 do 1000 mg. Solgar L-Lysine tablete sadrže 1000 mg lizina u slobodnom obliku hidroklorida koji omogućuje njegovu maksimalnu iskoristljivost i apsorpciju u organizmu. Dnevna doza iznosi 1 tableta dnevno, uz obrok. 

Zašto trebamo lizin?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu