0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Prirodna pomoć kod problema s prostatom

Prirodna pomoć kod problema s prostatom

16. listopad 2018.

Problemi s prostatom vezani su najčešće za zreliju životnu dob. No oni se mogu javiti mnogo ranije kao upalna bolest prostate prolaznog karaktera.

Svaki drugi muškarac u dobi iznad 50 godina ima povećan rizik za nastanak povećanja prostate a akutnu upalu prostate ima 5-10% muškaraca tijekom života.

Kako ublažiti tegobe prirodnim putem i koji dodaci prehrani za zdravlje prostate u tome mogu najbolje pomoći?...

O prostati...

kako-izgleda-prostata-?

Prostata je jako mala spolna žlijezda kod muškarca čija je funkcija jako značajna i vezana za plodnost. Ona proizvodi većinu tekućine u sjemenu štiteći i hraneći spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. 

Pogrešno je povezivanje prostate sa spolnom moći. Naime, uloga prostate vezana je za plodnost ali ne i za spolnu moć muškarca. Ne manje važna funkcija prostate odnosi se na njenu povezanost s mokraćnim sustavom jer mokraćna cijev prolazi sredinom prostate 

Njena veličina se povećava do dvadesete godina a nakon toga je uglavnom nepromijenjena sve do početka pedesetih godina kada i počinju prve tegobe a ona mijenja oblik.

Kada najčešće nastaju bolesti prostate?

Kako-nastaju-bolesti-prostate

U zrelijoj dobi muškarca javljaju se obično prve tegobe s povećanjem prostate (benigna prostatična hiperplazija ). Javlja se prije pedesete godine a u mlađoj dobi muškarca može se javiti akutni ili pak kronični prostatitis. Akutna upala prostate je moguća već od spolne zrelosti muškarca a uzrokuju je mikroorganizmi. 

Rak prostate je najgori oblik bolesti prostate, zasad nepoznatog uzroka a javlja se u starijoj životnoj dobi muškarca. Bolesti prostate uzrokuju tegobe vezane za mokraćni sustav i to zbog njihove međusobne povezanosti. Akutni, kronični prostatitis ili povećanje prostate uzrokuju tegobe s mokrenjem.

Simptomi bolesti prostate

Simptomi-bolesti-prostate

Kod prolaznih, akutnih tegoba s prostatom mogu se uz tegobe s mokrenjem javiti bolovi u donjem dijelu trbuha i penisu, problemi s erekcijom, osjećaj težine u testisima i povišena tjelesna temperatura. Bolno, otežano mokrenje i peckanje pri mokrenju najčešći su simptomi upale prostate.

Benigno povećanje prostate ima cijeli skup simptoma a to su:

  • Učestalo mokrenje
  • Mokrenje noću
  • Otežano mokrenje
  • Nepotpuno pražnjenje mjehura
  • Nekontrolirano mokrenje ( inkontinencija

U otežano mokrenje spadaju tegobe naprezanja pri mokrenju, tanki mlaz i kapanje urina. Simptomi raka prostate u njegovoj ranoj fazi jednaki su simptomima benignog povećanja prostate pa je pregled najbolja preventivna mjera. U kasnijoj fazi raka prostate javljaju se simptomi poput koštanih bolova, krvarenja...

Liječenje bolesti prostate

kako-lijeciti-bolesti-prostate

Akutni prostatitis liječi se najčešće antibioticima jer ga uzrokuju mikroorganizmi. Za ublažavanje simptoma benignog povećanja prostate propisuju se lijekovi a kod raka prostate najčešći je kirurški zahvat.

Ovisno o intenzitetu bolesti i tegoba prostate, terapiju ocjenjuje i propisuje liječnik urolog. Česta je preporuka i terapija biljem koja je u liječenju bolesti prostate našla višestruku primjenu.

Kirurški zahvati i liječenje zračenjem kod već napredovale bolesti raka prostate krajnji su oblici liječenja bolesti.

Prirodno rješenje kod bolesti prostate

Dodaci-prehrani-za-lijecenje-prostate

Sve više je povjerenja u biljnu ljekarnu kad su u pitanju tegobe vezane za bolesti prostate. Sprječavanje povećanja prostate i ublažavanje početnih simptoma glavna je zadaća mnogih dodataka prehrani koji čine osnovnu prevenciju u razvijanju bolesti prostate. 

Ekstrakti mnogih biljaka od davnina se koriste kao biljni lijekovi. Sabal palma i ekstrakt koprive su najpoznatiji biljni sastojci većine dodataka prehrani koji normaliziraju mokrenje te poboljšavaju funkciju prostate.

Likopen je antioksidant izoliran iz rajčice s velikom moći na zdravlje prostate. Uz mineral cink veoma je važan za reproduktivno zdravlje muškarca i sprječavanje kasnijih tegoba s prostatom. 

Ekstrakti sjemenki bundeve i afričke šljive nalaze se u proizvodu Prostanil Max. Povoljno djeluju na normalizaciju mokrenja, ublažavaju tegobe otežanog, učestalog i noćnog mokrenja karakterističnog za povećanje prostate.

Kako očuvati zdravlje prostate?

Ocuvajte-zdravlje-prostate

Iako se bolesti prostate smatraju bolestima koje će se pojaviti u starijoj dobi to ne mora biti tako ako se na vrijeme pobrine o njenom zdravlju. Zdrav način života kao i kod većine bolesti je ključan a sastoji se od redovitog unosa potrebnih vitamina i minerala u obliku voća i povrća a izbjegavanja negativnih čimbenika u ovom slučaju alkohola. 

Tijekom života potrebno je unositi antioksidante koji sprječavaju razvoj bolesti. Antioksidanti za zdravlje prostate su cink, vitamin E, likopen i beta karoten. Nalazimo ih u žutom i narančastom voću i povrću te tamnozelenom povrću, orašastim plodovima i rajčici.

Omega 3 masne kiseline su zdrave masti jednako važne za zdravlje prostate. 

Redoviti pregledi prostate nakon 40-te godine nužni su kako bi se na vrijeme otkrili i najmanji rizici za razvoj bolesti. Nasljedne osobine su rizični faktor za nastanak bolesti prostate i važna "uputnica" za redovite preglede. 

Smanjite rizik za bolesti prostate

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu