0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Najčešći uzroci neplodnosti i kako je liječiti?

Koji su uzroci neplodnosti?

04. kolovoz 2018.

Pogrešno je mišljenje da uzrok neplodnosti između parova leži u ženama. Sve više je slučajeva u kojima tu ulogu preuzimaju muškarci. Oksidativni stres je uzrok neplodnosti kod čak 40% parova.

Za utvrđivanje neplodnosti odnosno plodnosti potrebno je napraviti valjane pretrage, za oba partnera. Promjene životnih navika i izbjegavanje stresa te rizika od raznih bolesti mogu znatno povećati šanse za plodnošću.

Pročitajte i kakvu ulogu imaju vitamini, minerali i antioksidanti u plodnosti muškarca i žene?

O čemu ovisi plodnost muškarca i žene?

O-cemu-ovisi-plodnost-muskarca-i-zene

Plodnost i muškarca i žene prije svega ovisi o njihovoj dobi. Kod žena primjerice smanjuje se broj jajnih stanica odnosno broj nekompetentnih jajnih stanica koje bi mogle dovesti do stanja trudnoće. U određenoj životnoj dobi nakon 40.-te godine prirodno se smanjuje mogućnost začeća ali spontanih pobačaja i anomalija ploda. 

Plodnost muškarca i žene ovisi i o životnim navikama, prisutnošću određenih bolesti, uživaju li osobe razne opijate, itd. Nezdrav životni stil, loša prehrana i debljina su također čimbenici koji umanjuju plodnost i kod muškaraca i žena. 

Smatra se da navedeni faktori umanjuju plodnost u oba spola do čak 40%.

Uzroci neplodnosti kod žena

Najcesci-uzroci-neplodnosti-kod-zena

Najčešći uzroci neplodnosti kod žena su razne bolesti reproduktivnog sustava. Zloćudne bolesti, miomi, ciste na jajnicima, endometrioza i operacijski zahvati su bolesti i stanja koje umanjuju broj jajnih stanica te povećavaju rizik od neplodnosti.

Debljina i visok indeks tjelesne mase utječu na plodnost. Drugim riječima žene s prekomjernom tjelesnom težinom imaju problem češće s neplodnošću. Osim toga debljina povećava rizik i od spontanih pobačaja te dovodi do rizičnih trudnoća. Pretjerana mršavost također može biti uzrokom neplodnosti.

Hormonalna neravnoteža i neredovit menstrualni ciklus otežava utvrđivanje plodnih dana kod žena. U novije vrijeme razvijen je trend odgađanja trudnoće za kasnije godine u kojima se također umanjuju šanse za trudnoću.

Uzroci neplodnosti kod muškaraca

Uzroci-neplodnosti-kod-muskarca

Većina istraživanja su potvrdila da je najčešći uzrok neplodnosti muškarca oksidativni stres. Naime, pogrešnim se smatra da neplodnost češće pogađa žene nego li muškarce. Čak 50% neplodnosti krije svoj uzrok u smanjenom oplodnom potencijalu sjemena muškarca.

Do neplodnosti muškarca dolazi uslijed poremećaja endokrinog sustava, imuniteta, infekcija urogenitalnog trakta, spolnih bolesti te izlaganje kemijskim i fizičkim čimbenicima. 

Smanjenju oplodnog potencijala sjemena kod muškarca također doprinosi nepravilna prehrana i nezdrav način života ali i oksidativni stres koji dovodi do odumiranja i oštećenja DNA spermija.

Poteškoće u začeću mogu biti rezultat problema i s potencijom kod muškaraca

Kako utvrditi neplodnost kod muškarca i žene?

Utvrdjivanje-neplodnosti-kod-muskarca-i-zene

Za utvrđivanje neplodnosti odnosno plodnosti i muškarca i žene koriste se razne metode. Plodnost kod žena se određuje:

  • Utvrđivanjem ovulacije
  • Ultrazvukom (ginekološkim pregledom)
  • Utvrđivanjem razine hormona
  • Mikrobiološkim pretragama

Pokretljivost spermija kod muškaraca, a radi utvrđivanja plodnosti mjeri se spermiogramom. To je jedna od metoda kojom se ocjenjuje i broj te osobine spermija. Kod postojanja sumnje na neplodnost muškarca moguće je uvesti i druge pretrage poput hormonskih, mikrobioloških i drugih.

Kako vitamini i minerali utječu na plodnost?

VDodaci-prehrani-kod-neplodnosti

Rekli smo da oksidativni stres uzrokuje oštećenja i smanjenje broja spermija kod muškaraca. Nepravilna prehrana i nezdrav životni stil koji uključuje i unos toksičnih tvari povećavaju oksidativni stres. 

Nedostatak i smanjenje razine nekih elemenata utječu na stupanj plodnosti oba spola. Kod neplodnih muškaraca utvrđene su veoma niske razine aminokiselina u tijelu poput glutationa, arginina i karnitina. Nedostatak ovih važnih aminokiselina povezuje se sa slabom pokretljivošću i koncentracijom spermija kod muškaraca, a što posljedično dovodi do povećanog rizika od neplodnosti.

Antioksidanti i esencijalne tvari koji utječu na plodnost su koenzim Q10, vitamin E, folna kiselina i mineral cink. Naime, ustanovljeno je da kombinacija folne i kiseline i cinka povoljno utječe na karakteristike sjemena. Antioksidanti smanjuju štetnost slobodnih radikala i poništavaju njihovo djelovanje.

Folna kiselina se preporučuje tijekom planiranja i za vrijeme trudnoće. Veoma je važna za plodnost kao i pravilan rast i razvoj ploda. Željezo, jod i vitamini B skupine su elementi kojih ne treba nedostajati kod onih koji planiraju trudnoću. 

Na regulaciju hormona utječe i vitamin D koji se u zadnje vrijeme preporučuje ženama koje imaju probleme s nemogućnošću začeća. 

Kako povećati plodnost?

kako-povecati-plodnost

Za uspjeh začeća važno je dovesti u ravnotežu dvije stvari: povećati prilike za plodnost i smanjiti rizične čimbenike koji dovode do neplodnosti. U čimbenike koji dovode do neplodnosti ubrajamo prije svega loše životne navike koje za sobom povlače nezdravu prehranu siromašnu vitaminima i mineralima, nedovoljnu tjelovježbu odnosno prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu. 

U loše životne navike uključeno je konzumiranje opijatnih sredstava, raznih droga, cigareta, alkohola i svega onog što povećava oksidacijski stres te dovodi do mnogih bolesti. 

Na rizik neplodnosti utječe i unos toksičnih tvari: teških metala putem kozmetike, konzervansa, pesticida putem hrane i drugih kemikalija koji uzrokuju neplodnost kod žena i muškaraca.

Redoviti pregledi i liječenje infekcija spolnih organa mogu znatno umanjiti rizik od neplodnosti kod oba spola. Vaginalne infekcije te bolesti jajnika (sindrom policističnih jajnika) smanjuju plodnost.

Preuska odjeća, nošenje mobilnih telefona u prednjim džepu odjeće te izlaganje previsokim i preniskim tjelesnim temperaturama, potrebno je izbjegavati jer se smatra da utječu na zdravlje reproduktivnih organa odnosno na plodnost.

Kako povećati plodnost?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu