0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Reumatoidni artritis: Zašto je dobro uzimati kurkumu?

Zašto preporučujemo kurkumu?

19. kolovoz 2019.

Niti o jednoj biljci na svijetu se nije tako mnogo istraživalo kao o kurkumi. Ayurvedska i stara kineska medicina kriju najstarije zapise o ljekovitosti ove biljke koja je upravo i porijeklom iz Azije. 

Ljekovitost kurkume potvrdila su brojna istraživanja, a njih više o 5000 je dokazalo da kurkuma ima protuupalna svojstva i da djeluje blagotvorno po zdravlje čovjeka. 

Kako je reumatoidni artritis kronična upalna bolest zglobova, a kurkuma djeluje protuupalno, proučili smo tu snažnu vezu kurkume kao lijeka i reumatoidnog artritisa kao bolesti. Kako kurkuma može zaustaviti razvoj i ublažiti simptome reumatoidnog artritisa...

Što je reumatoidni artritis?

Bol-i-ukocenost-zgloba-ruke

Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest koja zahvaća zglobove i dovodi do upalnih promjena u zglobovima. Upalna stanja uzrokuju oštećenja zglobne hrskavice i kostiju te dovode do degenerativnih promjena i nestabilnosti zglobova. Napredovanjem bolesti dolazi do razaranja zglobne hrskavice i kostiju što rezultira smanjenom pokretljivošću i gibljivošću. Te nastale deformacije i popratni simptomi ukočenosti i boli utječu na gubitak radne sposobnosti i normalnog funkcioniranja. 

Kako reumatoidni artritis spada u sustavne bolesti, upalne promjene se mogu javiti i izvan zglobova. Najčešće izvanzglobne promjene su reumatoidni čvorići na području laktova, zatim rane na koži, promjene na plućima, srcu i krvnim žilama. Mogući su problemi s poremećajem rada srca, otežanim disanjem te s očima (sindrom suhog oka i upala oka). Za osobe koje pate od reumatoidnog artritisa karakteristična je i paralelna anemija

Reumatoidni artritis najčešće zahvaća zglobove ruke, šake i prstiju, iako su često zahvaćeni i koljeno, rame, skočni zglob, lakat...

Glavni uzrok reumatoidnog artritisa je nepoznat. Smatra se da se pojavljuje kod osoba koje imaju genetske predispozicije, a bolest je češća kod žena nego muškaraca, čak i do tri puta. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće je to između 20-te i 40-te. 

Najčešći simptomi reumatoidnog artritisa

Kako-ublaziti-simptome-reumatoidnog-artritisa

Za reumatoidni artritis najkarakterističniji simptomi su jutarnja ukočenost zglobova i bol u zglobovima. Simptomi reumatoidnog artritisa razvijaju se postupno. U početku su mogući simptomi poput umora, iscrpljenosti, gubitka težine, a kasnije počinju bolovi u zglobovima i ukočenost. Jutarnja ukočenost i bol u zglobovima s vremenom traju sve duže i pojačavaju se.

Promjene na zglobovima koje dovode do razaranja hrskavice i kostiju, uzrokuju jaku bol, nemogućnost pokreta i otekline zglobova koje izgledaju kao zadebljanja na kostima. 

Bolest reumatoidnog artritisa važno je otkriti na vrijeme kako bi se zaustavile jače degeneracije. Kasno otkrivanje i ne liječenje ubrzava promjene i razaranje kostiju i hrskavice zgloba što uzrokuje potpuni gubitak njegove funkcije. Iako kronična, bolest reumatoidnog artritisa se može zaustaviti i staviti pod kontrolu.

Ljekovitost kurkume

Ljekovitost-kurkume

Kurkuma je korjenasta biljka porijeklom iz Azije. Koristi se kao začin, konzervans i boja zahvaljujući žutom pigmentu. No ljekovitost kurkume počiva na kurkuminoidima, odnosno kurkuminu kao njenom aktivnom sastojku. Kurkumin ima snažna protuupalna djelovanja, potvrđena su njegova antikancerogena djelovanja, zatim djelovanja na viruse, bakterije, gljivice, blagotvorno djeluje kod autoimunih bolesti, dijabetesa...

Bitno je razjasniti da prah kurkume, kao začin sadrži vrlo male količine kurkumina, najviše do 5% što nije dovoljno da bi se postigao maksimalni blagotvorni učinak kod određene bolesti. Kao lijek, uzima se suhi ekstrakt kurkumina, a njegova apsorpcija i raspoloživost povećava se dodatnim uzimanjem crnog papra. Nativnim oblikom kurkumina njegove vrlo male količine se uspiju apsorbirati u organizmu. Upravo ekstrakt crnog papra povećava njegovu bioraspoloživost i do 20 puta. Inkapsulirani kurkumin u obliku micela je najbolji rezultat tehnološke inovacije kojim se postiže dobra bioraspoloživost aktivne tvari.

Zašto preporučujemo kurkumu?

Kurkuma je najistraživanija biljka. Čak više od 5000 studija provedeno je kako bi se potvrdila njena ljekovitost. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin ima snažno protuupalno djelovanje te za bolest poput reumatoidnog artritisa djeluje blagotvorno. Upravo protuupalna svojstva kurkume su pozitivnog učinka na sve autoimune bolesti. 

Kliničkim istraživanjima zabilježena su broja protuupalna djelovanja na bolesti kostiju i zglobova. Kurkuma se dakle preporučuje kod osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i drugih stanja kojima je u osnovi upalni proces.

Najznačajniji primjer snažnog djelovanja kurkume je dokazano jednaka i čak jača učinkovitost od jednog ibuprofena, lijeka koji se uzima za smanjenje simptoma boli i ukočenosti. Također, studije su procijenile bolju učinkovitost kurkume na sveukupno zdravlje zglobova u odnosu na klasične protuupalne lijekove i one koji smanjuju bol.

Najbolji dodaci prehrani s kurkuminom

Dodaci-prehrani-s-kurkuminom

Kod izbora dodataka prehrani s kurkuminom treba paziti na njegov oblik odnosno njegovu apsorpciju u organizmu. Ako ga uzmete u obliku čija bioraspoloživost je vrlo mala, nećete postići gotovo nikakav djelotvoran učinak.

Solgar Curcumin kapsule sadrže standardni, visokopročišćeni i koncentrirani kurkumin, visoke bioraspoloživosti. Njegov inkapsulirani oblik čini ga do 185 puta bioraspoloživijim u odnosu na druge obične oblike. Solgar Full Spectrum Curcumin kapsule sadrže ekstrakt korijena kurkume (Curcuma longa) 800 mg, od toga ukupnih kurkuminoida 48 mg i kurkumina 40 mg.

Almagea Curcumin forte kapsule sadrže također oblik kurkumina visoke apsorpcije, solubilizat u micelama 30 mg. Curcumin forte sadrži i vitamin D3 7mcg što povećava njegovo djelovanje na jačanje imuniteta kod autoimunih bolesti, bolesti raka...

Hug your Life kurkuma uz dodatak crnog papra je još jedan proizvod visoke kvalitete i visoke bioraspoloživosti. Njegov Curcumin C3 kompleks sadrži spoj kurkuminoida u njihovom prirodnom obliku, a bioperine, ekstrakt crnog papra povećava njegu apsorpciju. Ovaj proizvod sadrži patentirani i standardizirani ekstrakt korijena kurkume. Ocijenjen je kao najistraživaniji proizvod.

Ublažite bol kurkumom

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
NEDA - 26.03.2021.
Hvala na opširnom sadržaju svih tekoba, jer upravo to me smeta, bolovi prstiju i zadebljanje na zglobovima obje šake. Uzimam mnogo raznih lijekova protiv bolova, ali tu nisam osjetila da ijedan pomaže. Razmišljam o kurkumi, ali prvo ću razgovarati sa kćerkom koja je farmaceut, a i imam vrlo dobrog fizijatra. Međutim ne pomažu mi ni terapije ni lijekovi, pogotovo kod nagle promjene vremena.
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu