0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti TOP 3 - Najbolje adaptirano mlijeko za bebe

Najbolje adaptirano mlijeko za bebe - Savjet ljekarnika

Najbolje adaptirano mlijeko za bebe
20. listopad 2023.

Čak i najbolje adaptirano mlijeko za bebe nije prvi izbor, jer se prvo preporučuje dojenje. To vam moramo reći.

Isto tako, shvaćamo da i vi to vjerojatno znate, ali zbog bebinog blagog bljuckanja, začepljenih mliječnih kanala ili bolnih bradavica trebate izabrati najbolje adaptirano mlijeko za bebe. Ovi "problemi" mogu se uspješno riješiti uz malo strpljenja i stručnog savjetovanja.

Na pravilan rast i razvoj, pogotovo u prvim mjesecima, jako utječe što bebe jedu.

Često se događa, da uz sav trud, dojenje nije moguće ili jednostavno količina majčinog mlijeka nije dovoljna kako bi zadovoljila dnevne potrebe dojenčeta. Adaptirano mlijeko je u tom slučaju najbolja zamjena koja sadrži sve potrebne sastojke za rast i razvoj.

Sva adaptirana mlijeka za bebe

Zašto je adaptirano bolje od kravljeg mlijeka

  • Kravlje mlijeko ima potpuno drugačiji sastav od majčinog mlijeka, što ga čini neprikladnim za bebe.
  • Korištenje kravljeg mlijeka u ranoj dojenačkoj dobi može dovesti do brojnih problema u prehrani i zdravlju djeteta.
  • Kravlje mlijeko može uzrokovati nedostatak važnih hranjivih tvari poput željeza, joda, folne kiseline, vitamina E i C, što može utjecati na fizički i intelektualni razvoj djeteta.
  • Prekomjeran unos bjelančevina i natrija iz kravljeg mlijeka može negativno utjecati na zdravlje kostiju, povećati rizik od debljine i oštetiti bubrege.
  • Visok unos zasićenih masnih kiselina iz kravljeg mlijeka može biti štetan za zdravlje djeteta.
  • Kravlje mlijeko može uzrokovati probavne probleme, oštećenje crijevne sluznice te anemiju kod djeteta.
  • Preporučuje se odgoditi uvođenje kravljeg mlijeka u prehranu djeteta barem do njegove prve godine života.
  • Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka i kravljeg sira mogu se uvesti u prehranu djeteta kad napuni 8 mjeseci kako bi osigurali odgovarajući unos bjelančevina, kalcija i vitamina topivih u mastima.

Mliječne formule sadrže mnogo više željeza od kravljeg mlijeka, a time se sprječava mogućnost pojave anemije. Probiotici i prebiotici smanjuju pojavu osjetljivosti probavnog trakta te lakše podnošenje mliječne formule.

Sve mliječne formule, odnosno adaptirano mlijeko, razvijene su u skladu s potrebama djeteta. (izvor) Pravilno odabrana mliječna formula je ključna za djetetov razvoj. Mliječne formule birajte osluškujući potrebe djeteta. 

Različite bebe različito prihvaćaju iste formule, ali sve formule adaptiranog mlijeka zadovoljavaju nutritivne potrebe djeteta.

#1 Novalac adaptirana mlijeka

Novalac mliječne formule zadovoljavaju sve prehrambene potrebe dojenčeta, počevši od samog rođenja pa sve do treće godine.

U početne mliječne formule spadaju Novalac 1 i Novalac Plus mliječna hrana.

Novalac 1 namijenjen je djeci od rođenja do šest mjeseci, a Novalac Plus je mliječna hrana za dohranu koja se daje djeci kada majke malo doje ili kada količina mlijeka nije dovoljna za prehranu djeteta. Novalac 1 je univerzalna početna mliječna formula namijenjena djeci bez probavnih tegoba. Novalac Plus dječja hrana sadrži i prebiotike te omega 3 i omega 6 masne kiseline, potrebne za pravilan rast i razvoj.

Sastav Novalac mliječne hrane je u skladu s europskim smjernicama o dječjoj mliječnoj hrani te ona ne sadrži GMO sastojke niti gluten. Novalac mliječne formule sadrže obrano mlijeko, demineraliziranu vodu, vitamine i minerale. 

Za dojenčad iznad šest mjeseci postoje formule Novalac 2 i Novalac 3.

Novalac adaptirano mlijeko

Osim osnovnih mliječnih formula postoje i mliječne formule posebno prilagođene djeci kada se pojave grčevi kod beba ili zatvor kod djece. Novalac AC je mliječna formula za djecu koja imaju kolike, Novalac AR je početna mliječna hrana za dojenčad koja imaju problema s vraćanjem hrane, Novalac IT je dječja hrana za dojenčad sa zatvorom te Novalac Night formula je mliječna hrana za često gladnu djecu.

Hipp mliječna hrana za djecu

Kašice za bebe je možda ono što najprije vežete uz HiPP, ali HiPP ima super adaptirana mlijeka razvijena po uzoru na prirodu. Hipp Bio Combiotik mliječne formule su jedine koje sadrže jedinstvenu kombinaciju probiotika i prebiotika te su prilagođene sastavu majčinog mlijeka. To potvrđuje probiotička kultura L.fermentum, prirodna kultura mliječne kiseline koja se češće nalazi u majčinom mlijeku od ostalih probiotičkih kultura. Hipp Combiotik formule sadrže i omega 3 masne kiseline potrebne za normalnu funkciju imunološkog sustava te pravilan rast i razvoj.

HiPP Adaptirano mlijeko

Hipp Combiotik 1 je početna mliječna formula koja se daje djeci do 6 mjeseci starosti, a potom se nastavlja s Hipp Combiotikom 2 mliječnom formulom sve dok beba ne napuni 10 mjeseci, a tada se prelazi na Hipp Combiotikom 3 adaptirano mlijeko koje se daje djeci starijoj od deset mjeseci. 

Adaptirano mlijeko protiv bljuckanja

Hippova specijalna mliječna formula je Hipp AR (anti-reflux), a daje se djeci koja nakon mliječnog obroka vraćaju hranu odnosno bljuckaju. Sastav ove formule je specifičan i prilagođen posebnim potrebama dojenčeta. Hipp AR formula obogaćena je prirodnom rogač gumom, prirodnim zgušnjivačem koji čini ovu mliječnu formulu kremastom zbog čega se smanjuje mogućnost vraćanja hrane iz želuca u jednjak. 

Bebimil mliječne formule za bebe

Nadopuna dojenju ili zamjena za majčino mlijeko su i Bebimil mliječne formule koje su prilagođene potrebama djeteta i sadrže sve najvažnije sastojke za pravilan rast i razvoj. U Bebimil mliječnim formulama sadržaj bjelančevina je potpuno prilagođen specifičnim potrebama dojenčeta, a laktoza kao mliječni šećer služi kao važan izvor energije. Bebimil je obogaćen zdravim mastima i željezom te ostalim vitaminima i mineralima. 

Bebimil adaptirano mlijeko

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad do šest mjeseci, a nakon toga se preporučuju prijelazne formule Bebimil 2, Bebimil 3 i Bebimil 4.

Bebimil 2 kao prijelazna hrana djeci iznad šest mjeseci ima visoku prehrambenu vrijednost, pored mliječnog šećera sadrži i škrob koji daje osjećaj sitosti, te željezo, jod, vitamin C i vitamine B skupine kako bi se spriječila anemija i osigurao pravilan rast i razvoj. Može se pripremati kao samostalan mliječni obrok ili kao osnova u pripremi kombiniranih jela s voćem, povrćem i žitaricama. 

Snažnija mliječna formula je Bebimil 3 aktiv koja se uvodi nakon navršenih deset mjeseci dojenčeta. Bebimil 3 aktiv je zasitan mliječni obrok povećane energetske vrijednosti, a preporučuje se koristiti kao dio raznolike prehrane. I Bebimil 3 aktiv možete davati kao samostalan obrok ili u kombinaciji s voćem, povrćem i žitaricama.

Nan adaptirano mlijeko

NAN dojenački mliječni pripravci osiguravaju cjelovitu prehranu djeteta te pospješuju i prirodnu zaštitu dojenčeta. Toj prirodnoj zaštiti najviše pridonose korisne probiotičke kulture kao Bifidus lactis, a koje uravnotežuju crijevnu mikrofloru i potiču imunološku funkciju.

NAN adaptirano mlijeko

NAN 1 je početna mliječna hrana za dojenčad od rođenja pa nadalje. Sadrži vitamine, minerale, željezo i cink, nukleotide i nezasićene masne kiseline (omega 3 i omega 6 masne kiseline).

NAN 2 se može koristiti kao samostalna hrana ili dopuna dojenju kod dojenčadi iznad šest mjeseci. Može poslužiti kao osnova za pripremu ukusnih kašica od žitarica. Lako se probavlja i ugodnog je okusa.

NAN 3 namijenjen je djeci iznad navršenih deset mjeseci života.

Adaptirano mlijeko za alergičare

Specijalne mliječne formule NAN OPTIPRO® HA su hipoalergene formule, odnosno adaptirano mlijeko za alergičare, koje smanjuju rizik od pojave alergijske reakcije. NAN HA hrana je adaptirano mlijeko za alergičare, a preporučuje se kod dojenčadi s rizikom od razvitka atopijskog dermatitisa. NAN HA formula se konzumira od rođenja do navršenih 12 mjeseci.

Adaptirano mlijeko bez laktoze

NAN LACTOSE FREE hrana je posebno formulirana za specifične medicinske potrebe, prilagođena situacijama s akutnim proljevom i intolerancijom laktoze. Ovo adaptirano mlijeko bez laktoze sadrži sastojke koji podržavaju razvoj vaše bebe, uključujući Lactobacillus reuteri, koji smanjuje trajanje proljeva, te DHA i ARA koji potiču razvoj mozga i očiju. (izvor) Važno je napomenuti da se ova formula ne smije koristiti ako dijete ima galaktozemiju, što je posljedica nasljednog nedostatka enzima koji razgrađuje galaktozu.

Adaptirano mlijeko protiv grčeva

Grčevi su česti simptomi kod dojenčadi, a promjena formule adaptiranog mlijeka obično neće imati štetne posljedice. Stoga, slobodno eksperimentirajte s različitim formulama kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara potrebama vašeg djeteta. Evo, NAN ima posebnu liniju NAN Complete Comfort sa smanjenim udjelom laktoze koja reducira fermentaciju i smanjuje bolove u trbuhu. Možete pokušati s njom ako trebate adaptirano mlijeko protiv grčeva.

Koliko mililitara adaptiranog mlijeka jede beba

Novorođenčad će jesti često, obično je to 8 do 12 puta na dan, bez obzira na to da li dojite ili hranite bebu adaptiranim mlijekom. Bebe hranjene adaptiranim mlijekom također se hrane prema svojim potrebama u prvim danima, dakle kada je beba razdražljiva i traži hranu, dajte joj, a kasnije razvijaju ritam hranjenja. 

Svaka beba je jedinstvena i količina mlijeka koju treba može varirati. Iako postoje prosječne smjernice za količine, važno je slušati svoju bebu i njezine potrebe.

Dob bebe Količina po obroku Broj obroka dnevno
Prva 2 tjedna 30-70 ml 7-8 puta
Prvi mjesec Do 100 ml 5-7 puta
2 mjeseca Oko 135 ml 5-6 puta
3-4 mjeseca Do 170 ml 5 puta
5 mjeseci Do 200 ml 4-5 puta
Nakon 5 mjeseci 235 ml (smanjuje se uz uvođenje dohrane) 4 puta
6-12 mjeseci Oko 170 ml 2-3 obroka
Nakon godinu dana 400-600 ml -

Kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko

Ako primijetite da vaša beba pretjerano bljucka ili povraća nakon hranjenja adaptiranim mlijekom, obratite pažnju. Povraćanje može ukazivati na alergiju ili intoleranciju na sastojke mliječne formule.

Normalna stolica novorođenčadi može varirati, ali ako primijetite da beba ima vodenaste stolice koje su česte i neugodnog mirisa, to može ukazivati na alergijsku reakciju na adaptirano mlijeko.

Promjene na bebinoj koži, poput točkica, mrlja ili crvenila, mogu ukazivati na to da beba ne podnosi mliječni pripravak. Osip, osobito atopijski dermatitis, može biti simptom alergijske reakcije na hranu.

Bebe često iskuse grčeve tijekom prvih mjeseci života. Iako adaptirano mlijeko ne bi trebalo biti uzrok grčeva, ako mislite da bi se trebalo promijeniti, konzultirajte se s pedijatrom.

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Želiš 10% popusta za 1. kupnju? Prijavi se na newsletter i dobivaš kod.
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu
Zatvori

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Funkcionalni kolačići nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.