0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Suhoća oka: Najbolje umjetne suze

Suhoća oka: Najbolje umjetne suze

28. rujan 2019.

Sindrom suhog oka i potreba za korištenjem umjetnih suza najčešće se vezuje za korisnike kontaktnih leća. No i drugi vanjski čimbenici poput vjetra, dima i hladnoće mogu izazvati iritacije oka, svrbež, peckanje i suhoću. Suhoća i iritacije oka se pogoršavaju pretjeranim korištenjem računala, mobitela, gledanjem TV-a, čitanjem itd.

Kapi za ublažavanje iritacija odnosno umjetne suze služe za podmazivanje i vlaženje oka te ublažavanje simptoma suhoće oka. Umjetne suze dolaze u obliku kapi, gel kapi ili spreja. Evo koje umjetne suze su najbolje...

Najčešći razlozi suhoće oka

najcesci.uzroci-suhoce-oka

Suzni film sastoji se od tri sloja koja služe za vlaženje, podmazivanje, zdravlje oka te ima optičke funkcije. Jedna od važnijih funkcija je zaštita oka od stranih tijela i funkcija ispiranja oka. Više od 70% korisnika leća ima probleme sa suhoćom i iritacijama oka. No i drugi čimbenici uzrokuju smanjenje lučenja suza. Preosjetljivost oka i pojačano suzenje zabilježeno je kod suhoće zraka, zagađivača zraka poput dima, zatim uslijed hladnoće i vjetra.

U novije vrijeme potrebu za upotrebom umjetnih suza ima sve više ljudi, a najčešćim uzrokom se smatra provođenje previše vremena za čitanjem i radom na računalu, mobitelu i uopće ekranima. Vožnja također napreže oči te može uzrokovati crvenilo i suhoću, a boravak u klimatiziranim prostorima također uzrokuje slične simptome. 

Suhoća oka odnosno sindrom suhog oka nastaje kao posljedica smanjenog lučenja suza ili smanjene kvalitete suza. To nije bolest nego stanje oka koje se može ublažiti, a posljedice mogu biti od onih blažih do poput suhoće i iritacija do onih jačih u kojima se razvijaju upalni procesi.

Najčešći simptomi suhoće oka

 

Najcesci-simptomi-sindroma-suhog-oka

Simptomi suhoće oka mogu biti kratkotrajni i javljati se samo u slučaju izloženosti određenim čimbenicima, a mogu se razviti u stanje koje zovemo sindromom suhog oka i koje obično traje duže od tri mjeseca. Simptomi suhog oka su osjećaj peckanja, svrbeža, crvenila, promjena u oštrini vida te pojačana preosjetljivost i jačanje simptoma tijekom zimskog perioda kada se boravi u pregrijanim prostorijama. 

Pojačano suzenje i potreba za ovlaživanjem oka javljaju se i tijekom dužeg korištenja računala odnosno dužeg čitanja. Stalni simptomi suhoće, svrbeža i peckanja upućuju jasno da se radi o sindromu suhog oka.

Systane kapi za oči

Systane-umjetne-suze

Systane kapi za ovlaživanje oka su umjetne suze koje mogu upotrebljavati i korisnici kontaktnih leća i osobe koje imaju poteškoća sa suhim okom. Postoje "klasične" Systane kapi koje pružaju osjećaj ugode, vlaže i podmazuju oko, Systane ultra kapi i Systane gel-kapi. 

Systane ultra kapi brzo uklanjaju simptome suhoće i iritacije oka te pružaju produljenu zaštitu od suhoće. Systane ultra kapi mogu se koristiti za lubrikaciju i ovlaživanje silikonskih hidrogelnih i mekih kontaktnih leća te ublažavanje iritacija, osjećaja peckanja i žarenja izazvanih suhoćom oka. 

Posebna formula sadržana je u Systane gel kapima koje su gušće i stvaraju deblji zaštitni film na oku. Gel-kapi ublažavaju simptome izrazite suhoće oka i preporučuju se osobama s izraženijim iritacijama oka.

Blink umjetne suze

Blink-umjetne-suze

Blink su umjetne suze vrlo blagog sastava koje nude dugotrajno rješenje za brzo uklanjanje simptoma suhog i umornog oka. Pogodne su i za korisnike svih vrsta kontaktnih leća, a njihova prednost u odnosu na neke druge je što se mogu koristiti bez prethodnog vađenja kontaktnih leća.

Blink intensive kapi su posebno formulirane za intenzivno vlaženje i podmazivanje oka. Preporučuju se kod sindroma suhoće oka te blagih i umjerenih iritacija. Kapi pružaju trenutno olakšanje i smanjuju simptome suhoće, a posebno se preporučuju osobama koje previše čitaju i rade na računalima, mobilnim i drugim uređajima.

Blink Contact kapi su namijenjene su korisnicima svih vrsta kontaktnih leća. Odlične su jer tijekom njihove primjene možete nositi kontakte leće. Blink Contact kapi osvježavaju suhe i umorne oči. Mogu se koristiti svakodnevno.

Blink refreshing sprej ima prednost u odnosu na klasične kapi zbog njegove jedinstvene i praktične primjene. Naime, Blink refreshing sprej se primjenjuje raspršivanjem sa strane oka. Sadrži hijaluronsku kiselinu koja vlaži, podmazuje i sprječava isušivanje i suhoću. Blink Refreshing sprej može se kombinirati s Blink kapima.

Vizol S kapi za vlaženje oka

Postoji nekoliko "vrsta" Vizol S kapi za oko: Vizol S koje sadrže 0,21% natrijeva hijaluronata kao najslabije, Vizol S s 0.4 % natrijeva hijaluronata te Vizol S Intensive kapi. Natrijev hijaluronat je inače sastavni dio oka, poboljšava stvaranje suza, stabilnost suznog oka te poboljšava zacjeljivanje sitnih oštećenja na oku. Doprinosi ovlaživanju oka zbog sposobnosti vezanja veće količine vode. 

Vizol S Intesive su vitaminske kapi koji pored natrijevog hijaluronata sadrže i dekspanthenol, sastojak koji potiče regeneraciju oka. Vizol S Intesive kapi ublažavaju jače iritacije i simptome sindroma suhog oka, a vrlo su česta preporuka osobama koje provode previše vremena za računalom. Kapi se mogu koristiti i tijekom nošenja kontaktnih leća.

Optive umjetne suze

Optive-umjetne-suze

Optive kapi su umjetne suze dvostrukog djelovanja koje osiguravaju ugodu, dugotrajno vlaže, podmazuju i održavaju osmotsku ravnotežu oka. I ove umjetne suze mogu koristiti osobe koje nose kontaktne leće te osobe koje imaju česte probleme s alergijama. 

Optive Fushion kapi zahvaljujući hijaluronskoj kiselini i karboksimetil celulozi ublažavaju simptome suhog oka. Kapi uklanjaju suhoću, nadražaj i peckanje uzrokovane nošenjem kontaktnih leća, prašinom, dugotrajnim korištenjem računala, suhim zrakom, kod alergija te problema umornih i suhih očiju. 

Optive plus kapi su također umjetne suze koje imaju višestruko djelovanje: podmazivanje i vlaženje, osmoprotekciju i zaštitu lipidnog filma. OsmoMax tehnologija pruža lipidnu zaštitnu suznog filma, a prirodni konzervans čini ih sigurnim za osobe koje imaju probleme s preosjetljivošću i alergijama. Optive plus kapi preporučuju se osobama s umjerenim do jakim simptomima suhoće oka.

Artelac kapi za vlaženje oka

Artelac-umjetne-suze

Umjetne suze Artelac Triple action se mogu "pohvaliti" pružanjem dugotrajne zaštite, ublažavanja suhoće oka i aktivnog djelovanja na sva tri suzna filma. Sadrže 0,24% natrijev hijaluronat koji ublažava suhoću, peckanje, osjećaj žarenja i pijeska u očima. Ne sadrže konzervanse niti pufere.

Postoje i Artlac rebalance kapi koje dugotrajno hidratiziraju oko, uspostavljaju fiziološku ravnotežu suznog filma i oka te umiruju postojeće iritacije oka. Mogu ih koristiti osobe koje nose kontaktne leće, a tijekom njihove primjene leće nije potrebno vaditi.

Umjetne suze: Trenutno olakšanje za suho oko

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Biserka Lehki - 01.10.2019.
Odlicna objava!!!❤
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu