0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Kako pravilno brinuti o oralnom zdravlju?

Kako brinuti o oralnom zdravlju?

28. listopad 2019.

Bolesti i tegobe usne šupljine nisu ništa manje ozbiljne od bolesti drugih sustava i organa. U najčešće bolesti usne šupljine spadaju parodontoza, afte i preosjetljivost desni, a spriječiti ih i ublažiti možemo pravilnom oralnom higijenom i brigom. Kako održavati zdravlje usne šupljine kod djece, u odrasloj i starijoj dobi te kako spriječiti bolesti i tegobe koje često mogu biti i kronične...

Kako se pravilno održava higijena usne šupljine?

Oralna higijena usne šupljine.

Pod oralnom higijenom usne šupljine podrazumijevamo redovito i temeljito svakodnevno pranje zubi, čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem i ispiranjem odgovarajućom vodicom. Izbor zubne paste i četkice ovisi o postojanju stupnja osjetljivosti zubi, zubnog mesa i uopće stanja u usnoj šupljini. Tako osobe s osjetljivim desnima trebaju koristiti četkice s mekanim vlaknima kako bi smanjile nadraženost desni i spriječile moguće krvarenje i upalu. Curaprox i Lacalut zubne četkice su četkice s prirodnim vlaknima različite mekoće odnosno gustoće vlakana. 

Izbor zubnih pasti također je veoma važan kako bi se sanirale određene tegobe. Postoje posebne zubne paste koje se koriste kod preosjetljivih desni, zubne paste za izbjeljivanje zubi, one koje se preporučuju osobama s implantantima, mostovima itd. Parodontax, Curasept i Lacalut aktiv su primjerice specijalne zubne paste koje se preporučuju kod problema s parodontozom, krvarenjem desni i njihovom preosjetljivošću. Sensodyne zubne paste štite i potiču remineralizaciju zubi te idealne su kod osjetljivih desni. 

Za čišćenje međuzubnih prostora stomatolozi sve više preporučuju interdentalne četkice. Odabir odgovarajuće četkice i zubne paste može doista smanjiti i spriječiti postojeće probleme zubi i zubnog mesa.

Oralno zdravlje djece

Oralna higijena usne šupljine kod djece.

S higijenom usne šupljine kod djece treba početi i prije nicanja zubi. Sterilnom gazom potrebno je nježno čistiti desni, a prvim nicanjem zubi koje se obično pojavljuje nakon šest mjeseci potrebno je započeti s laganim četkanjem zubića. Dobre higijenske navike potrebno je uvesti kod male djece kako bi kasnije što bolje brinuli o zdravlju. U dobi između 6.-te i 13.-te godine mliječne zube zamjenjuju trajni zubi. 

Ne treba zanemariti važnost mliječnih zubi i brigu o njima. Naime, mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima i omogućuju pravilan razvoj čeljusti. Karijes je najveći mali neprijatelj djece, a dobre higijenske navike imaju značaju ulogu u njegovoj prevenciji te izgradnji zdravih i čvrstih zubi kod djece. U tom važnu ulogu ima i prehrana. Djeci se preporučuje prehrana bogata kalcijem i fosforom, unos voća i povrća, a smanjeni unos slatkiša i napitaka sa šećerom. 

Za djecu različitih uzrasta postoje posebne paste i četkice za zube. Najčešće se dijele na one do 4.te i od 4.te godine života. Gustoća i mekoća vlakana četkice prilagođena je dobi djeteta. Od dječjih zubnih pasti najbolje su Elmex zubne paste i Lacalut kids zubne paste. Uz njih također idu i odgovarajuće četkice poput Elmex kids i Curaprox kids četkica. Pord klasičnim preporučujemo i Oral-B električne zubne četkice namijenjene djeci.

S ciljem očuvanja oralnog zdravlja kod djece nužno je obaviti i prvi posjet stomatologu već u vrijeme nicanja prvih zubi, a najkasnije do kraja prve godine života djeteta.

Bolesti i tegobe usne šupljine

Koje su bolesti usne šupljine?

Bolesti i tegobe usne šupljine mogu biti brojne, a uzrokuju ih loša higijena, nasljedni faktori, neke bolesti i lijekovi. Karijes je najveći neprijatelj zubi, a nastaje kada mikrobi iz naslaga na površini zuba pretvaraju šećere iz hrane i pića u kiseline koje potom uništavaju zubnu caklinu. Upravo, neuklanjanjem zubnog plaka razara se struktura zuba. 

Loša oralna higijena može dovesti i do bolesti desni koja se definira kao infekcija tkiva koje okružuje zub. Tako imamo gingivitis koje se prepoznaje po bolnim, otečenim i krvarećim desnima, bolovima i lošim zadahom, te parodontozu kao teži oblik koji se prepoznaje po parodontalnim džepovima odnosno povlačenju zubnog mesa , klimavošću i konačno ispadanjem zubi. 

Afte su još jedna neugodna tegoba koja se pojavljuje kao rezultat pada imuniteta. Afte su okrugle ranice ili ulceracije koje se pojavljuju u usnoj šupljini. Pojavljuju se kao male bijele ili žute ranice crvenih rubova na unutarnjoj strani usana, sluznici obraza ili jeziku. One su jako bolne i izazivaju peckanje prilikom konzumacije hrane. Afte u usnoj šupljini može izazvati pad imuniteta, ali i pregrubo četkanje zubi odnosno ozljede i iritacije desni. Zato provjerite kakve četkice za zube koristite. Ako vam se afte često pojavljuju pokušajte s mekanijom četkicom i pažljivijim četkanjem. Ovo se posebno odnosi na izbor četkica za zube za djecu koja imaju osjetljivije desni. 

Oralno zdravlje starijih osoba

Oralno zdravlje kod odraslih

Niz je čimbenika koji u starijoj dobi mogu potaknuti bolesti i tegobe usne šupljine. Tu su prije svega loša higijena, razne bolesti i lijekovi. Najčešće bolesti usne šupljine koje se pojavljuju u starijoj dobi su gubitak zuba, propadanje korijena zuba, afte, tamnjenje zubi, gubljenje osjeta okusa, problem sa suhim ustima, gingivitis i ostalo. 

Lijekovi mogu uzrokovati određene nuspojave koje prelaze u bolesti i tegobe usne šupljine. Promjene u boji zubi mogu biti kao posljedica uzimanja nekih antibiotika i lijekova sa željezom. Pod tegobom suhih usta podrazumijevamo smanjeno izlučivanje sline, a najčešće se javlja kao posljedica uzimanja nekih lijekova ( za snižavanje krvnog tlaka, liječenje depresije, Alzheimerove bolesti i slično). Neki lijekovi također uzrokuju gljivične infekcije, otekline desni, upalu sluznice i afte.

Higijena proteza i implantata je kod ljudi u odrasloj i starijoj dobi također važna. Pod oralnom higijenom proteza podrazumijeva se svakodnevno temeljito čišćenje s četkicom s mekanim vlaknima, a navečer uranjanje proteze u posudu s otopljenom tabletom za čišćenje proteza. Corega tablete temeljito čiste proteze, sprječavaju razmnožavanje bakterija i nastajanje plaka, a Corega ljepila pričvršćuju zubne proteze.

Kod čišćenja implantata potrebno je redovito četkanje mekanom četkicom, čišćenje međuzubnih prostora posebnim zubnim koncem i ispiranje odgovarajućom vodicom poput Curasept vodica.

Pušači i oralno zdravlje

Pušenje je štetno za oralno zdravlje.

Pušenje je vrlo opasna navika koja osim što šteti cjelokupnom organizmu potiče bolesti i tegobe usne šupljine. Cigarete sadrže više od 70 kemikalija za koje je dokazano da povećavaju rizik od oboljenja raka usne šupljine, raka grla i jednjaka. Nikotin i katran u duhanu uzrokuju promjenu boje zuba koja postaje žućkasta, a kod okorjelih i dugogodišnjih pušača zubi postaju i smećkasti. 

Pušenje uzrokuje bolesti desni, utječe na pričvršćivanje kostiju i mekih tkiva što se najviše vidi u parodontozi, bolesti desni koju prepoznajemo po upalama desni, krvarenju, stvaranju parodontalnih džepova i gubitku zubi. Nakon povlačenja desni korijeni desni postaju izloženi i tako se povećava rizik od propadanja zubi. 

Loš zadah, obojenost zubi, bolesti desni, upala žlijezda slinovnica, smanjena gustoća kosti čeljusti i rak usne šupljine najčešće nastaju upravo kao posljedica dugotrajnog pušenja. Tako bi pušači trebali na vrijeme razmisliti o mogućim posljedicama pušenja na oralno zdravlje i na razvoj mnogih pa i onih najgorih bolesti usne šupljine.

Oralno zdravlje posebne kategorije bolesnika

Dijabetičari imaju česte infekcije oralne šupljine.

Zaključili smo da lijekovi i neke bolesti utječu na kvalitetu zubi, na stanje u usnoj šupljini i pojavu raznih bolesti i tegoba. Osobe s visokim krvnim tlakom za posljedicu uzimanja lijekova imaju suha usta, otekline desni i promjene u osjetu okusa. Najveća pažnja u održavanju oralnog zdravlja usmjerena je na dijabetičare te osobe sa zloćudnim bolestima i HIV infekcijama. Ove skupine bolesnika trebaju pažljivo brinuti o oralnoj higijeni i zdravlju usne šupljine.

Najčešće komplikacije i bolesti usne šupljine koje se javljaju kod dijabetičara su česte oralne infekcije gljivicom Candidom, suhoća usta, loš zadah, osjećaj pečenja u ustima te sklonost nastajanju rapidnog karijesa. Suhoća usta nastaje kao posljedica nepravilne funkcije žlijezda slinovnica. Sastav i količina sline je kod dijabetičara promijenjen. Loš zadah kod dijabetičara prepoznaje se po acetonu. Sindrom pečenja usta, stomatopiroza je često udružena s gubitkom ili promjenom osjeta okusa. Na brzi razvoj karijesa utječe sastav sline koja sadrži povećane razine glukoze i kalcija. Dijabetičari su skloniji bolestima desni. No pravilnom i redovitom higijenom, izbjegavanjem alkohola, cigareta te izbjegavanjem začinjenih jela i vrućih napitaka mogu se ublažiti tegobe i bolesti usne šupljine.

Zloćudne bolesti uzrokuju komplikacije u usnoj šupljini. Najčešće su to oralne infekcije, suhoća i loš zadak, krvarenje sluznice i radijacijski karijes. Za sprječavanje tegoba usne šupljine savjetuje se provođenje redovite oralne higijene koja uključuje temeljito čišćenje zubi nakon svakog obroka mekanom zubnom četkicom i pastom s fluorom te ispiranje otopinom sode bikarbone i soli te čajem od kadulje. Suhoća usta može se ublažiti grgljanjem otopine sljezovog korijena, primjenom umjetne sline ili žvakanjem žvakaćih i bombona bez šećera.

HIV infekcije u usnoj šupljini uzrokuju gljivične, bakterijske i virusne infekcije. Oralna kandidijaza je prvi simptom prisutnosti bolesti. Kod bolesnika s HIV infekcijama u ustima se mogu pojaviti lezije koje uzrokuju bol, nelagodu, suhoću usta te poteškoće pri jedenju. 

Brinete li pravilno o oralnom zdravlju?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu