Početna Savjeti Djeca i vodene kozice: kako ih pravilno liječiti?

Djeca i vodene kozice: kako ih pravilno liječiti?

Vodene kozice su virusna, zarazna bolest koja se lako širi u vrtićima i školama. Iako su uobičajena pojava, ponekad mogu izazvati komplikacije ozbiljne po zdravlje. Pravilnom njegom i liječenjem omogućit ćete djetetu da preboli vodene kozice bez problema. Kako ih pravilno liječiti i koji preparati se koriste u liječenju vodenih kozica?

Gotovo svaki čovjek dobije vodene kozice najkasnije do desete godine života. One nastale kasnije mogu biti opasne po zdravlje. 

Vodene kozice ili varičele su uobičajena pojava ali i zarazna, virusna bolest koja se lako prenosi. Prepoznaje se po crvenim mjehurićima odnosno točkicama koje jako svrbe. 

Srećom, postoje odlični preparati koji ublažavaju svrbež i donose olakšanje. Saznajte i odgovore na ostala pitanja koja muče mame u vezi vodenih kozica...

Što uzrokuje vodene kozice?

Sto-uzrokuje-vodene-kozice

Vodene kozice ili varičele uzrokuje isti virus koji uzrokuje herpes zoster. Vodene kozice dobiju djeca do 10 godine. Jednom kad osoba preboli vodene kozice stječe doživotni imunitet. No postoje iznimke da osobe koje su preboljele vodene kozice u odrasloj dobi dobiju herpes zoster.

Vodene kozice su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, odnosno kašljanjm, kihanjem, kontaktom sa zaraženom osobom, predmetima... Osoba zaražena virusom može zaraziti druge već dva dana prije pojave simptoma odnosno 6 dana od pojave simptoma.

Tako se vrlo često događa da se zaraza u vrtićima i školama prenosi s jednog djeteta na drugo pa vrlo brzo od jednog postaju svi zaraženi.

Kako se prepoznaju vodene kozice?

Kako-prepoznati-vodene-kozice

Prvi znak koji karakterizira vodene kozice su crvene točkice u obliku mjehurića ispunjenih tekućinom. Ti mjehurići vrlo brzo postaju kraste koje s vremenom postaju sve tamnije i otpadnu u roku od 2 tjedna. Mjehurići se prvo pojavljuju na trupu a onda se šire na ruke, noge, lice, vlasište...

Dva dana prije izbijanja osipa djeca mogu dobiti temperaturu i bolove. Temperatura ipak ne bi trebala biti previsoka.

Moguće je da dijete dobije lezije u ustima i drugim sluznicama. Najveći problem nastaje na području pelena zbog prevelike vlažnosti koja pogoduje razvoju infekcije. Varičele koje su prisutne na pelenskoj regiji lako se mogu inficirati i izazvati gnojne upale s jakim svrbežom.

Drugi najvažniji simptom vodenih kozica je jak svrbež na mjestima mjehurića. Dijete zbog toga postaje nervozno i loše spava. Zato je za početak važno ublažiti svrbež i donijeti trenutno olakšanje.

Što koristiti za liječenje vodenih kozica?

Lijecenje-vodenih-kozica-lokalno

Pri liječenju vodenih kozica treba početi od ublažavanja svrbeža. To se postiže lokalnom primjenom preparata za liječenje vodenih kozica. Kreme ili sprejevi za ublažavanje svrbeža i trenutnog olakšanja ili nanošenje otopine kalijevog permanganata koji djeluje kao antiseptik su neizostavni u terapiji vodenih kozica.

Temperatura je još jedan prateći simptom. Za snižavanje koristite antipiretike. U tom slučaju djeci dajte paracetamol. Acetilsalicilna kiselina se ne smije nikako davati zbog mogućeg nastanka Reyevog sindroma.

U slučaju kašlja i jače alergijske reakcije liječnik može prepisati i lijekove protiv alergije.

Oblozi od kamilice su prirodna pomoć kod vodenih kozica. Kamilica će smiriti upaljene mjehuriće, crvenilo i svrbež.

Čime treba mazati vodene kozice?

Lijecenje-vodenih-kozica

Područja zahvaćena vodenim kozicama dugo su se tretirala tekućim puderom. Time bi se ublažio svrbež i potaklo isušivanje mjehurića. U novije vrijeme u ljekarnama se preporučuju dermatološki preparati koji vrlo brzo ublažavaju svrbež, isušuju mjehuriće, sprječavaju infekcije i donose trenutno olakšanje.

Lexoderm je preparat koji je izazvao oduševljenje zbog svoje brze učinkovitosti. Set 2 u 1 sadrži sprej i kremu. Sprej smiruje kožu i djeluje antibakterijski. Sadrži kadulju i zob. Krema ublažava svrbež i potiče zacjeljivanje.

Poxclin pjena je vjerojatno najbolji proizvod koji donosi trenutno olakšanje kod jakog nepodnošljivog svrbeža. Pjena ima trenutni učinak hlađenja. Sadrži prirodne sastojke kamilicu, aloe veru i lavandu. Potiče proces zacjeljivanja, djeluje protiv nastanka infekcija i sprječava nastajanje ožiljaka.

A-Derma Cytelium sprej je odličan proizvod namijenjen iritiranim područjima kože. Idealan je za vlažna područja kože, mjesta koja treba isušiti i umiriti. Sprej smanjuje crvenilo i ublažava svrbež. Posebno ga preporučujemo za tretiranje vodenih kozica i iritacija na području pelena gdje smanjuje vlažnost kože i sprječava infekcije.

Mogu li nastati komplikacije od vodenih kozica?

Vodene-kozice-mogu-izazvati-komplikacije

Iako ih gotovo sva djeca imaju i čine se kao normalna pojava ipak vodene kozice ponekad znaju izazvati komplikacije koje zahtijevaju liječničku intervenciju i odlazak u bolnicu.

Prije svega riziku od urođenih mana izložena su djeca čije su majke dobile vodene kozice tijekom trudnoće. Također, novorođenčad koja su dobila vodene kozice imaju povećan rizik od infekcije.

Bakterijska infekcija poput upale pluća ili Reyeva sindroma su također vrlo ozbiljne komplikacije koje mogu nastati kod djece koje dobiju vodene kozice.

Smiju li se djeca kupati dok imaju vodene kozice?

Dijete-se-moze-tusirati-kad-ima-vodenen-kozice

Ranija preporuka je bila da se djeca ne tuširaju tijekom vodenih kozica. No nove smjernice pokazuju da tuširanje nema nikakav loš učinak na zdravlje djeteta.  Ne preporučuje se samo kupanje i namakanje u vodi.

Pedijatri preporučuju tuširanje čak dva do tri puta dnevno. Time će se koža rashladiti i ublažiti svrbež. Tuširanje posebnim blagim sredstvom će umiriti ionako iritiranu dječju kožu. Nakon tuširanja potrebno je lagano tapkanjem osušiti kožu i paziti da se ne probuše mjehurići. 

Za tuširanje nježne osjetljive dječje kože preporučujemo A-Derma Dermalibour gel za tuširanje. Vrlo blaga formula bez sapuna i jakih sastojaka djeluje antibakterijski i nježno čisti dječju kožu poštujući prirodni pH kože. Antibakterijsko djelovanje proizvoda je u ovom slučaju izrazito važno kako se mjehurići ne bi inficirali. 

Za pranje vlasišta preporučujemo A-Derma šampon pjenu za pranje ili A-Derma Exomega pjenušavi gel za pranje kose i tijela. Sadrže Rhealba zob, umiruju kožu i vlasište i ublažavaju svrbež.

Treba li dijete ići liječniku ako ima vodene kozice?

Kad-trebamo-dijete-voditi-lijecniku

Simptomi poput mjehurića bez gnoja, blago povišena tjelesna temperatura i svrbež se smatraju normalnim. No neprestano češanje može uzrokovati infekcije mjehurića zbog čega postaju gnojni a područja oko njih crvena i otekla. Gnojne i upaljene mjehuriće ne smijete nikako dirati. 

Visoka tjelesna temperatura, kašalj, povraćanje, malaksalost i poremećaj svijesti su također znakovi zbog kojih dijete morate odvesti k liječniku. 

Ako primijetite neobičnu pospanost, smetenost, osjetljivost na svjetlost i ukočen vrat to je alarm da dijetetu potreban liječnički pregled.

Osim navedenih mogući simptomi ozbiljnih stanja su otežano disanje i jake glavobolje. 

Ostaju li ožiljci od vodenih kozica?

Ostaju-li-oziljci-od-vodenih-kozica

U pravilu ožiljci od vodenih kozica ne ostaju. Mogu se pojaviti na području oko očiju gdje je kože mnogo tanja.

Pravilnom njegom, redovitim nanošenjem preparata protiv vodenih kozica mjehurići će nestati a koža lijepo zacijeliti. Preporučujemo da koristite sredstva koja potiču zacjeljivanje, obnovu kože i djeluju antibakterijski kako bi se spriječila mogućnost infekcije.

Redovito nanosite odgovarajući preparat dok krasta u potpunosti ne nestane. 

Za smanjivanje rizika od ogrebotina a time i ožiljaka, djetetu obavezno odrežite nokte ili mu stavite pamučne rukavice.

Što je još važno tijekom liječenja vodenih kozica?

Preporuke-kod-vodenih-kozica

Za brži oporavak i lakše podnošenje bolesti preporučujemo sljedeće:

  • Djetetu ponudite hladniju tekućinu i hranu
  • Obucite mu laganu odjeću
  • Redovito mjerite tjelesnu temperaturu
  • Provjetravajte prostorije više puta dnevno
  • Pobrinite se da odjeća, predmeti i prostor u kojem dijete boravi budi čisti
  • Ne izlažite ga suncu

Prebolite vodene kozice bez komplikacija