0 Košarica
0
Početna Savjeti i novosti Koji simptomi otkrivaju bolesti štitne žlijezde?

Koji simptomi otkrivaju bolesti štitne žlijezde?

01. listopad 2019.

Žene češće obolijevaju od bolesti štitne žlijezde nego muškarci. Čak svaka treća žena ima čvor na štitnjači, a svaka deseta poremećaj u radu štitne žlijezde. Bolesti štitne žlijezde zauzimaju drugo mjesto u endokrinološkoj skupini, iza dijabetesa. Najčešće se vezuju za druge bolesti žlijezda, sa srčanim bolestima, depresijom, stresom, problemima u trudnoći itd. Kako prepoznati simptome bolesti i kako ih ublažiti?...

Uloga štitne žlijezde u organizmu

Štitna žlijezda je organ smješten u donjem prednjem dijelu vrata, a čine ju dva režnja, desni i lijevi. Grade ju folikuli ( mjehurići ) odnosno epitelne stanice koje proizvode dva najvažnija hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Štitna žlijezda je isprepletena živčanim vlaknima te brojim limfnim putevima.

Uloga štitne žlijezde u organizmu je veoma važna. Ona je energetska žlijezda koja regulira rad svih stanica te održava funkciju cijelog organizma. Hormoni koje izlučuje štitna žlijezda sudjeluju u održavanju osnovnog bazalnog metabolizma te tjelesne temperature.

Štitna žlijezda djeluje na funkciju dišnog sustava, utječe na rad drugih žlijezda poput nadbubrežne žlijezde i spolnih žlijezda, na rad srca i važan je čimbenik kretanja, spavanja i rada probavnog sustava. 

Ovisno o vanjskim čimbenicima štitnjača luči hormone koji neposredno utječu na odvijanje procesa metabolizma. Tako manjak hormona može usporiti metabolizam, a višak ubrzati njegov rad za 40%.

Simptomi poremećaja rada štitne žlijezde

Ovisno o kojoj bolesti štitne žlijezde se radi, luči li ona previše ili premalo hormona, pojavljuju se i različiti simptomi. Postoji grupa simptoma koja ukazuje na nepravilnosti u radu štitne žlijezde, hormonalnu neravnotežu ili neke druge bolesti.

Primjerice, ako osjećate stalan umor i iscrpljenost, pad energije i koncentracije ili u suprotnom ste previše uzbuđeni i često imate lupanje srca to može biti pokazatelj poremećaja u radu štitnjače. Nadalje, promjene u metabolizmu su također ključne. Kod hipertireoze ( pretjeranog lučenja hormona ) metabolizam je ubrzan, a osoba često gubi na težini. Suprotno, usporen metabolizam rezultat je loše probave, zatvora i debljanja. 

Promjene na koži, vlasištu ili noktima mogu biti siguran znak problema sa štitnom žlijezdom. Suha koža, rijetka i tanka kosa, ispadanje kose te lomljivi nokti upućuju na hipotireozu odnosno smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde.

Budući da štitna žlijezda utječe i na izlučivanje spolnih hormona, u slučaju njenog poremećaja javlja se poremećaj menstrualnog ciklusa i poteškoće u začeću. Pretjeran i smanjen rad štitnjače utječe na ovulaciju i plodnost kod žena.

Najčešći uzroci bolesti štitnjače

Na razvijanje bolesti štitnjače utječu unutarnji i vanjski čimbenici. Bolesti štitnjače učestalije su kod žena nego muškaraca, a na razvoj poremećaja utječe i genetska predispozicija. Postojanje nekih drugih bolesti također može dovesti do problema u radu štitnjače.

Vanjski čimbenici najčešće su određeni stilom života. Tako loše životne navike, nezdrava prehrana, povećan unos stimulansa poput kave ili pušenje mogu utjecati na funkciju štitne žlijezde. Stres je najveći neprijatelj štitne žlijezde. Bilo da se radi o povećanom psihičkom ili fizičkom naporu, to dugotrajno može dovesti do iscrpljivanja te poremećaja u radu. Intenzitet stresa utječe na prokrvljenost štitne žlijezde zbog čega se javlja potreba za pojačanjem odnosno smanjivanjem njenog rada. 

Autoimuni procesi u organizmu i nedostatak joda u prehrani uzrokuju bolesti i poremećaje štitne žlijezde. Uslijed nedostatka joda dolazi do bolesti strume ( guše ). Najučestalije bolesti štitnjače su hipotireoza, hipertireoza, struma, autoimune bolesti ( Hashimotov tireoiditis ), dobroćudni tumor i upalne bolesti štitnjače.

Smanjena aktivnost štitne žlijezde

Hipotireoza ili usporen rad štitne žlijezde je stanje smanjenog izlučivanja i djelovanja hormona. Hipotireoza je smanjena funkcija štitne žlijezde, a najčešće je uzrokom autoimune bolesti štitnjače. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće obolijevaju žene. Razni lijekovi i operacija štitne žlijezde mogu biti uzrokom pojave hipotireoze. Hipotireoza se obično prepoznaje po nastanku simptoma, a dokazuje pretragama odnosno određivanjem TSH, T3 i T4.

Simptomi hipotireoze su mnogi, a prepoznaju se po poremećajima u radu više sustava organizma. "Vanjske" simptome prepoznat ćemo po stanju kože, kose i noktiju. Kod ovog poremećaja javljaju se problemi s ispadanjem kose, rijetkom i tankom kosom. Nokti su lomljivim i zadebljali, a koža suha, hladna i sklona svrbežu. 

Kod hipotireoze dolazi do poremećaja u radu živčanog sustava pa su mogući česta vrtoglavica, poremećaji koncentracije, pamćenja i raspoloženja, osjećaja trnaca u rukama i nogama, osjetljivost na hladnoću, mišićna slabost te bolovi u zglobovima. Javlja se anemija, slabokrvnost, a moguć je i povišen krvni tlak. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju usporen metabolizam zbog čega se javlja zatvor i dolazi do povećanja tjelesne težine. 

Kod hipotireoze dolazi do poremećaja u spolnom sustavu žena. Neredovite menstruacije, problemi s neplodnošću i pobačajima mogu biti uzrokovane ovom bolešću.  

Ubrzan rad štitne žlijezde

Suprotno od hipotireoze, usporenog rada štitnjače, hipertireozu karakterizira ubrzan rad štitne žlijezde. Hipertireoza je stanje povećane aktivnosti štitnjače odnosno prekomjernog lučenja hormona. Uzrokovati je može autoimuna bolest ili čvor koji pojačano proizvodi hormone. Postoji i prolazna hipertireoza koju uzrokuje subakutna upala štitnjače. Vrlo rijetku hipertireozu uzrokuje tumor hipofize.

Pojava simptoma hipertireoze ovisi o ozbiljnosti poremećaja, a najčešći simptomi su prekomjerno znojenje i nepodnošenje topline, ubrzan rad i lupanje srca, drhtanje ruku, gubitak daha, osjećaj slabosti i umora. Kod hipertireoze metabolizam je ubrzan, ponekad se javlja i proljev te karakterističan je gubitak tjelesne težine. Tijekom povišene razine hormona štitne žlijezde događaju se i promjene u ponašanju poput nervoze i uzbuđenosti.

I od hipertireoze obolijevaju češće žene, u dobi od 30 do 50 godina, a rizik od bolesti imaju dijabetičari te osobe pušači

Kako liječiti bolesti štitne žlijezde?

Kod sumnje na bolesti štitnjače, a s obzirom na postojanje određenih simptoma i poteškoća, dobro je provjeriti stanje hormona štitnjače u krvi. Ultrazvuk štitnjače otkriva postojanje određenih promjena u obliku štitnjače i čvorova. Hormonalna ( ne) ravnoteža je prvi korak koji otkriva stanje štitne žlijezde i postojanje mogućeg poremećaja. Kod sumnje na poremećaj i probleme u radu štitne žlijezde liječnik upućuje na provjeru hormona, TSH, T3 i T4, njihovih slobodnih oblika i antitijela. Kod hipotireoze liječenje se provodi nadomjeskom hormona, a ti lijekovi se uzimaju najčešće doživotno

Cilj liječenja bolesti štitnjače je normalizacija hormona te uspostavljanje normalne funkcije štitne žlijezde. Osim lijekova, radioaktivnog joda i drugih oblika liječenja bolesti štitnjače, veoma je važno raditi na promjenama životnog stila. Načini percepcije stvarnosti i događaja, izloženost stresu, nezdrava prehrana i loše navike mnogo utječu na nastanak poremećaja štitne žlijezde i njenu hormonalnu neravnotežu.

Promjene u prehrani odnose se na konzumaciju voća i povrća i dovoljnog unosa tekućine. Dobro je jesti špinat, mrkvu, šparoge, banane, avokado, cjelovite žitarice, maslinovo ulje, sjemenke...Hranu koja može ometati proces apsorpcije joda potrebno je ograničiti, a to su brokula, kelj, kupus, krumpir, proizvode od soje i kikiriki. Probiotici uspostavljaju ravnoteži crijevne mikroflore i važni su za probavni sustav te normalizaciju probave. 

Dodaci prehrani koji pomažu kod bolesti štitne žlijezde

Kao pomoć za ublažavanje simptoma hipotireoze odnosno usporenog rada štitnjače dodaci prehrani mogu biti od velike koristi. Nedostatak energije možete pojačati vitaminima i mineralima, koenzimom Q10 koji je važan aktivator stanične energije ili dopunama magnezija koji smanjuje umor, iscrpljenost, povećava nivo energije te ublažava odgovor na stresne situacije.

Dodatak minerala u tragovima selena može biti koristan kod terapije hipertireoze. Selen djeluje protuupalno, a može biti koristan kod Hashimotovog tireoiditisa. Dokazano je da osobe koje boluju od poremećaja štitne žlijezde imaju niske razine minerala cinka. Cink je važan za imunološku funkciju te pretvorbu hormona T4 u T3. Nedostatak željeza također ometa pretvaranje T4 u T3 oblik. Osobe koje boluju od poremećaja štitne žlijezde su često slabokrvne, a unos željeza također smanjuje umor i iscrpljenost. Nizak nivo vitamina B12 se povezuje s anemijom, bolestima štitne žlijezde, depresijom i manjkom energije. Vitamin D je važan za imunitet, a osobe kojima nedostaje vitamina D imaju veći rizik obolijevanja od autoimunih bolesti što može biti slučaj sa štitnom žlijezdom.

Alga Kelp je prirodno bogatstvo minerala joda, korisnog kod liječenja pojačanog rada štitne žlijezde. Hipotireoza također uzrokuje poremećaje u izmjeni minerala kalcija što posljedično uzrokuje pojavu osteoporoze. Dopune kelpa te minerala magnezija i kalcija su vrlo korisne kod ovog poremećaja rada štitnjače.Thyromaxx je dodatak prehrani koji sadrži specijalnu formulu vitamina, minerala i biljnih sastojaka, a služi za normalizaciju funkcije štitne žlijezde. 

Kako ublažiti simptome bolesti štitnjače?

Komentari
Želite ocijeniti i komentirati objavu?

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!
Newsletter
Primajte na mail besplatno savjete i obavijesti o akcijama
Klub vjernih kupaca
Učlanite se i ostvarite popust od minimalno 5% pri svakoj kupnji
Besplatno se učlani u klubSaznaj više o klubu