Početna Savjeti Higijena intimnog područja žene

Higijena intimnog područja

Intimna higijena znači svakodnevna briga o intimnom zdravlju. Pravilnom njegom mogu se izbjeći vaginalne infekcije i razne bolesti. Intimna sredstva za pranje razlikuju se od običnih gelova za tuširanje. Zašto ih je dobro koristiti za svakodnevno pranje? Evo što bi svaka žena treba znati o intimnoj higijeni...

Poziv za razmišljanje i brigu o zdravlju upućujemo i kad se radi o intimnom zdravlju svake žene, onoj temi o kojoj bi svaka žena trebala znati najviše i dati svoj svakodnevni doprinos u očuvanju zdravlja.

Prije nego li damo osnovne smjernice o svakodnevnoj njezi, želimo istaknuti najvažniju činjenicu da briga o intimnom zdravlju nije samo higijenski postupak nego neophodna prevencija od raznih infekcija i bolesti.

Što bi svaka žena trebala znati o intimnoj higijeni?Pročitajte...

Prirodna vaginalna ravnoteža

pH vrijednost vaginalne sluznice razlikuje se od pH vrijednosti kože a u rasponu je od 3.8 do 4.4. Takav blago kiseli medij štiti sluznicu od infekcija odnosno pretjeranog razmnožavanja bakterija i gljivica. Možemo reći da vaginalna flora zajedno s mliječnom kiselinom tvori obrambeni štit koji sprječava razne bolesti.

Poremećaj ravnoteže vaginalne flore iskusile su sve žene. Obično se upalne bolesti rodnice manifestiraju svrbežom, iscjetkom, neugodnim peckanjem i slično, što je znak bakterijskih ili gljivičnih oboljenja. Posjet ginekologu neophodan je u slučaju dugotrajnijih i intenzivnijih simptoma. No pravilna higijena intimnog područja može spriječiti razvoj mnogih infekcija.

Što narušava prirodnu vaginalnu ravnotežu žene?

Sto-narusava-prirodnu-vaginalnu-mikrofloru

Prirodnu vaginalnu floru narušavaju mnogi čimbenici a najvažniji među njima su:

 • Loša ili nedovoljna higijena intimnog područja
 • Prečesto pranje i pranje jakim sredstvima
 • Stres
 • Pad imuniteta
 • Uzimanje antibiotika
 • Loša prehrana
 • Spolni odnosi
 • Druge bolesti

Preporuke za intimno zdravlje

Preporuke-za-intimno-zdravlje-zene

Navodimo nekoliko korisnih savjeta o njezi intimnih dijelova;

 • Za pranje intimnih dijelova koristite posebna sredstva namijenjena za tu svrhu
 • Nosite kvalitetno pamučno donje rublje umjesto sintetičkog
 • Za brisanje koristite maramice za intimne dijelove, a izbjegavajte dječje i druge
 • Izbjegavajte preusku odjeću
 • Održavajte higijenu intimnih dijelova i nakon spolnog odnosa
 • Za vrijeme mjesečnice što češće se perite te redovito mijenjajte uloške, svaka 2 do 4 sata
 • Po potrebi koristite probiotike za održavanje vaginalne ravnoteže.

Sredstva za svakodnevnu intimnu higijenu

gelovi-za-intimno-pranje

Gelovi za intimno pranje imaju odgovarajuću pH vrijednost, najčešće 4.4 a koja odgovara prirodnoj vaginalnoj flori. Sredstva za intimno pranje ne sadrže sapune, mirise niti parabene koje bi narušile prirodnu ravnotežu i uzrokovale isušivanje, iritacije i pogodovale razvoju infekcija.

Obični gelovi za tuširanje ne bi se trebali koristiti a ponajprije jer je njihova pH vrijednost 5.5 koja odgovara pH vrijednosti kože. Osim toga većina ih sadrži mirise koji mogu izazvati iritacije. Ni obični sapuni za pranje nisu dopušteni. Sapuni isušuju vaginalnu sluznicu i dovode do narušavanja prirodne vlažnosti rodnice.

Najčešće se u sastavu sredstava za intimnu njegu dodaju blagotvorne biljke poput kadulje, nevena ili kamilice koje imaju antiseptički učinak i štite od razvoja infekcija. Hygieia intima je tekuće sredstvo za intimnu njegu, vrlo blagog sastava s maslinovim uljem i kaduljom koji djeluju protuupalno, a pH vrijednosti je 4.0. Može se koristiti za svakodnevno pranje i za vrijeme infekcija.

Lactogyn sapun za pranje intimnih dijelova sadrži ekstrakte kamilice i nevena koji štite od infekcija. Vrlo je blag i siguran za svakodnevnu upotrebu te pogodan za pranje i čak od najranije dobi djevojke. Koristite ga i za vrijeme menstruacije i nakon poroda.

Probajte i Eucerin nježni gel za pranje ili Saugella hydraserum za pranje. Eucerin fluid za intimno pranje sadrži mliječnu kiselinu koja štiti intimno zdravlje te sastojke koji nježno hidratiziraju i sprječavaju isušivanje. Namijenjen je osobama s preosjetljivošću sluznice.

Saugella hydraserum sadrži zobeno mlijeko, maltodekstrin i ekstrakte nevena i kadulje koji djeluju antiseptički. Odlično je sredstvo za zaštitu od isušivanja i infekcija te kod preosjetljivosti na druga sredstva za pranje.

Sredstva za pranje kod prisutnih infekcija

Gel-za-pranje-kod-vaginalnih-infekcija

Kod već nastalih bakterijskih ili gljivičnih infekcija preporučuje se uz određenu terapiju pranje sredstvima koji djeluju antiseptički i uništavaju bakterije i gljivice. Uriage gyn 80 je umirujući gel koji se preporučuje kod čestih vaginalnih infekcija, ublažava simptome infekcije poput iritacije, svrbeža i vaginalnog iscjetka. Djeluje protiv gljivica i bakterija. Koristi se u trajanju infekcije od 7 do 10 dana, pH vrijednosti je 8.

Saugella attiva je sredstvo za pranje intimnih dijelova kada postoji rizik od infekcija. Biljni ekstrakti timijana sprječavaju razmnožavanje bakterija te ublažavaju već nastali svrbež, peckanje i iritacije. Preporučuje se koristiti i tijekom menstrualnog ciklusa, tijekom i nakon poroda. pH 3.5.

Brinete li dovoljno o intimnom zdravlju?      

Komentari

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Drugi su komentirali…
Nema komentara. Budi prvi!